F.A.Q. Φωτοβολταϊκών Μέρος Ε’

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , , , .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιάννη χάρηκα που είσαι καλά εύχομαι σιδερένιος. Έχω μία σόμπα pellet νερού / μπόιλερ στο σπίτι μου με κυκλοφορητή 100W. Επειδή οι διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ είναι συχνές σκέφτηκα να κάνω ένα UPS, αλλά να κρατάει καμιά ώρα ώσπου να εκτονωθούν οι πιέσεις στις σωληνώσεις από τη σόμπα pellet στα σώματα. Θα δουλεύει δύο τρεις φορές το χρόνο και για λίγες ώρες κάθε φορά (UPS).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακριβώς ένα τέτοιο σύστημα UPS φτιάξαμε πριν λίγες ημέρες με έναν φίλο, απλά εμείς βάλαμε inverter Westech Combi-S 1.000W λόγω της μεγάλης αξιοπιστίας του (η εφαρμογή είναι κρίσιμη λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί αν δεν δουλέψει σωστά ο inverter) και μια μπαταρία 230AH. Εμείς βάλαμε μεγαλύτερο inverter και μπαταρία γιατί εκτός από τον κυκλοφορητή, ήθελε και μερικά φορτία ακόμη (φώτα led κ.ά.).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα, Θέλω να κανω αγορά inverter και σκέφτομαι για τον combi-s 2000w 24v. Με προβληματίζει η αυτοκαταναλωση του (50w). Πες μου τη γνώμη σου αλλα και αντιπρόταση σου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η αυτοκατανάλωση ενδιαφέρει μόνο αν ένας inverter λειτουργεί για πολλές ώρες (π.χ. ψυγείο). Αν είναι για περιοδική χρήση π.χ. κάποιου εργαλείου για μισή ή μία ώρα συν κάποιες άλλες εργασίες για λίγες ώρες συνολικά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η αυτοκατανάλωση. Αν τον θέλεις πάντως για ψυγείο, οι καλύτεροι inverter για τέτοιου είδους φορτία και ταυτόχρονα με τη μικρότερη αυτοκατανάλωση από όλους του άλλους (<10 Watt) είναι οι Victron Energy. Ο inverter Westech Combi είναι κατά τα άλλα πολύ καλό και ανθεκτικό μηχάνημα φτιαγμένο για βαριά χρήση όπως με εργαλεία, για συσκευές με μεγάλες απαιτήσεις ισχύος στην εκκίνηση, σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος κ.λπ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα φίλε Γιάννη. Μέχρι στιγμής εχω ένα ρυθμιστή φορτισης (victron 50a 12/24v), 2 μπαταριες 220ΑΗ AGM, inverter victron 2000VA 24v, πες μου τη πρόταση σου για πλαίσια. Το συστημα μου είναι 24V. Είναι καλες η προδιαγραφές για ένα αυτόνομο (Ψυγειο,5 φώτα,μικρή τηλεόραση,φορτισεις διαφόρων μικρών συσκευών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Εκ πρώτης όψεως θα έλεγα ότι το σύστημα είναι επαρκές για μια ημέρα αυτονομίας, με μικρό ψυγείο χαμηλής κατανάλωσης (κάτω από 800-900Wh /24ωρο) και οικονομία στα υπόλοιπα. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεσαι και περίπου 500Wp σε πάνελ. Θα πρέπει να τα συζητήσεις με τον προμηθευτή σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπερα. ζεστενω το σπιτι με τζακι ενεργειακο. ομως το δωματιο (10τμ) μου ειναι στην αλλη ακρη απο αυτο (τζακι) και βορειο.εχετε καμια λυση. Ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τέτοια περίπτωση ίσως πρέπει να δεις την περίπτωση με πάνελ υπερύθρων που χρησιμοποιώ και εγώ (εγώ βέβαια έβαλα το μικρότερης ισχύος 330W γιατί το έχω σε μικρότερο χώρο, μπάνιο 6 τ.μ.). Έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες επιλογές, όπως ότι είναι αθόρυβο, δε δημιουργεί σκόνη και στοβιλισμούς αέρα, είναι υγειινός τρόπος θέρμανσης και με χαμηλή κατανάλωση (αλλά από την άλλη είναι και ακριβό).

  1. καλησπερα.θα ηθελα να μαθω μεχρι ποσα ah μπαταρια μπορω να φορτησω με 12v πανελ 20w 1a σε μια ημερα και ακριβος το ιδιο με 12v πανελ 40w 2.5a. επισης πως υπολογιζεις εστω στο περιπου μια μπαταρια 12v 17ah ποση διαρκεια μπορει να εχει αναλογα με το τι καταναλονεις.

    • Εξαρτάται από το βάθος εκφόρτισης που έχει προηγηθεί. Αν για παράδειγμα η μπαταρία έχει αδειάσει σχεδόν εντελώς (δεν είναι σωστό να συμβαίνει αυτό), τότε σε μια μέρα με πολύ καλή ηλιοφάνεια ένα φωτοβολταικο πάνελ 20 Wp μπορεί να φορτίσει πλήρως μια μπαταρία 4,5 ΑΗ (σχεδόν πλήρως εκφορτισμένη). Αν η μπαταρία έχει εκφορτιστεί κατά 50%, τότε το ίδιο φωτοβολταικο πάνελ θα μπορέσει να επαναφορτίσει μια μπαταρία 9 ΑΗ κ.ο.κ. Σε άλλες αναρτήσεις (στην Εκπαιδευτική Ενότητα) θα βρεις αναλυτικότερες πληροφορίες και για τον τρόπο υπολογισμού αναγκών και διαστασιολόγησης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.