F.A.Q. Φωτοβολταϊκών Μέρος Β’

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Το δεύτερο μέρος μιας μικρής επιλογής από ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί, με τις απαντήσεις που έδωσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχομαι περαστικά σας. Ολοι οι υπόλοιποι σας χρειαζόμαστε πολύ. Η ερώτησή μου είναι: Από τα άρθρα σας προκύπτει ότι αν κάποιος επενδύσει σε φ/β πάρκα, στέγες και πουλάει το ρευμα στην ΔΕΗ, τότε ίσως να μην είναι και τόσο συμφέρουσα επένδυση. Τότε όμως γιατί οι μεγάλες εταιρείες (ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ) επενδυουν συνεχως στα φωτοβολταικα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αντίθετο, εγώ υποστηρίζω ότι σαν επένδυση ενός σοβαρού επενδυτή συμφέρει. Θα την πατήσουν όμως όσοι πιστεύουν ότι είναι απλώς μια επένδυση όπως σε μετοχές, αφού δεν είναι. Ουσιαστικά δημιουργείς επιχείρηση με ό,τι συνεπάγεται αυτό, σε όλα. Για μια απλή στέγη σε σπίτι φυσικά είναι πιο απλά τα πράγματα. Υπάρχει πάντως ένα ρίσκο λόγω χρεωκοπίας, να αρχίσει να καθυστερεί η ΔΕΗ τις πληρωμές…

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΑΝ ΘΕΛΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ. ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΡΕΥΜΑ. ΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΟΣΤΟΣ 5000 ΜΕ 6000 ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. ΔΕΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μην δίνεις σημασία. Όχι ότι δεν δουλεύει, απλά δεν λένε την αλήθεια σε σχέση με την κατανάλωση αυτού του κυκλώματος που είναι άλλοτε μεγαλύτερη, άλλοτε ίση και άλλοτε λίγο μικρότερη απ΄ ότι με το πετρέλαιο, ποτέ τόσο πολύ χαμηλότερη που να δικαιολογεί το κόστος αγοράς και εγκατάστασης – για την ίδια παραγωγή θέρμανσης πάντα. Το έχω ψάξει και ξέρω καλά τι παίζει με το κύκλωμα αυτό από Ρωσία-Λεττονία που δήθεν χαλάει ελάχιστο ρεύμα και ζεσταίνει. Οι νόμοι της φυσικής όπως τους γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, ισχύουν ακόμη. Αν κάτι ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, συνήθως είναι (υπερβολικό)…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγαπητέ Γιάννη σου ευχομαι περαστικά και να ξεπεράσεις σύντομα το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που βρήκα στην ιστοσελίδα σου. θέλω να κάνω το ποδήλατο μου ηλεκτρικο και με βοηθησες πολύ. Συμμερίζομαι την αγωνία σου για το περιβάλλον και μπράβο σου για την μεγάλη σου προσπάθεια… Μακάρι όλοι οι Ελληνες να ακολουθουσαμε το δικο σου παράδειγμα ανθρωπιάς. Να εισαι καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ειλικρινά χαίρομαι αν μπόρεσα να βοηθήσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΜΕ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ. ΑΝΑΒΟΥΜΕ 3 ΕΩΣ ΚΑΙ 5 ΦΩΤΑ ΜΕ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΑ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ 4 ΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΥΓΕΙΟ ΜΙΚΡΟ 1.40 ΥΨΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 6 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 10 ΜΕ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΩΤΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΙΚΡΗ 21”. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ! ΑΣΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ; ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Το παράδειγμα για σύστημα για τροχόσπιτα που έχω αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου όπως θα δεις γράφει ως παράδειγμα κατανάλωση 300Wh την ημέρα. Τόσο χρειάζεσαι εσύ μόνο για τα φώτα. Υποψιάζομαι ότι και το ψυγείο θα είναι παλιό και θα καταναλώνει στις λίγες ώρες που το λειτουργείς όσο θα κατανάλωνε ένα αντίστοιχο καινούριο ενεργειακής κλάσης Α+ που θα λειτουργούσε όλο το 24ωρο (περίπου 1.000Wh). Υποθέτω αρκετά βάσιμα ότι για καλοκαιρινή χρήση σε καλύπτει ένα σύστημα με πάνελ περίπου 450Wp, μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης τουλάχιστον 400ΑΗ, ρυθμιστή τουλάχιστον 20Α και inverter τουλάχιστον 1.200W.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΓΕΝΙΚΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΠΑΝΕΛ 25W.

ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΩ ΚΑΜΙΑ ΛΑΜΠΑ, ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΩ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ, ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΩ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΛΑΜΠΕΣ (ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 5 ΛΑΜΠΕΣ).ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛ? ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ INVERTER? ΜΠΑΤΑΡΙΑ? ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ! ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ (ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑ ΑΚΡΗ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΤΕ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα πάνελ 20-25 Wp είναι κατάλληλο για μία λάμπα οικονομίας για 3-4 ώρες, κινητό και μικροπράγματα. Καλύπτει, με την κατάλληλη μπαταρία, μέχρι 2-3 ημέρες αυτονομίας με συννεφιά. Μπαταρία (τουλάχιστον 40ΑΗ) και ρυθμιστής (τουλάχιστον 10Α) είναι απαραίτητα. Ένα μικρό Inverter 300W έως 800W εφόσον θέλεις και συσκευές που χρησιμοποιούν τάση 230V.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ηθελα την βοηθεια σας σε μια κατασκευη που εχω κανει σε φωτα κηπου. Εχω μια μπαταρια 180ah και ενα πανελ 60watt.επισης εναν ηλεκτρικο φορτιστη 12v 15amp.εχω συνδεσει 3 προβολακια τυπου αλογονου 150watt στα οποια εχω βαλει 12v 21w λαμπα αυτοκινητου. Δεν εχω βαλει ρυθμιστη που μαλλον επιβαλλεται. Το προβλημα μου ειναι οτι αυτα τα 3 φωτα δεν αντεχουν για να λειτουργουν καθημερινα ολο το βραδυ και θα ηθελα τη συμβουλη σας γιατι εχω αναγκη να βαλω πολλα περισσοτερα. Πρεπει να σημειωσω οτι οι αποστασεις απο την πηγη (μπαταρια) ειναι 20μ η και 30μ και σε περιπτωση επεκτασης θα ειναι μεγαλυτερες.θα ηθελα τη συμβουλη σας ωστε να στησω καλυτερα την πατεντα μου και με το δυνατο μικροτερο κοστος.σας. Ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ΄ αρχήν η μπαταρία (180ΑΗ Χ 12V = 2160 Wh) θα έπρεπε να μπορεί να τροφοδοτήσει τα 63W Χ 12 ώρες = 756 Wh. Το ότι δεν τα καταφέρνει οφείλεται στο ότι η μπαταρία έφτασε στο τέλος της. Πιθανότατα δεν ήταν και βαθιάς εκφόρτισης. Επίσης χρειάζονται πολύ χοντρά καλώδια για τέτοιες αποστάσεις, αλλιώς έχεις μεγάλες απώλειες. Τέλος, το πάνελ είναι μικρό για να αναπληρώσει την καθημερινή κατανάλωση των 756 Wh, αφού παράγει περίπου 250-300Wh. Ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις λαμπτήρες οικονομίας 12V-7W για τη
μισή κατανάλωση με ίδιο αποτέλεσμα φωτισμού. Ίσως ακόμη και σποτάκια led των 2W για απόλυτη οικονομία στην κατανάλωση αλλά ικανοποιητικό (ίσως) φωτισμό για φώτα κήπου πάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τυχαια βρηκα το site σας και το βρηκα πολυ ενδιαφερον. Θα σας ζητουσα μια μικρη βοηθεια. Εχω δυο φ/β πανελ των 230W το καθενα με 29,8V. Θα ηθελα να τα συνδεσω σε μια καταναλωση (κανονικα με inverter,μπαταριες,ρυθμιστες φορτισης κλπ). Επισης θα ηθελα η καταναλωση αυτη να τροφοδοτειται αυτοματα και με το δικτυο της δεη οταν δεν επαρκει το ρευμα απο τις μπαταριες. Πως θα μπορουσα να το κανω αυτο; Γινεται μεσω του inverter ή πρεπει να γινει καποιος αυτοματισμος; Και επισης τι μπαταριες,inverter και τα λοιπα να επιλεξω; Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας αλλα και για τα τοσο σημαντικα που γραφετε στο site.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι υπάρχουν inverters που μπορούν να κάνουν αυτό που λές, όπως π.χ. Αυτοί που έχουν τριπλή λειτουργία (Inverter, UPS, φορτιστής). Για να αποφασίσεις για μπαταρίες, προτείνω να διαβάσεις πρώτα το σχετικό ενημερωτικό άρθρο που έγραψα για τη σωστή επιλογή μπαταριών και μπορείς να βρεις εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατ΄αχήν να σε ευχαριστήσω για όλη αυτή την προσπάθεια σου, και να σου πω
ότι λίγοι έως ελάχιστοι, για να μην πω κανείς δεν λειτουργεί με ανιδιοτέλεια. Όλοι αποσκοπούν στο κέρδος, ως εκ τούτου η προσπάθεια σου είναι αξιέπαινη και μπράβο σου. Δευτερευόντως και ότι έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής, είναι σίγουρο ότι πρέπει να βάλουμε πλεξιγλας με προστασία UV. Αλλιώς το απλό τζάμι θα σπάσει και το αποτέλεσμα θα είναι διπλά έξοδα. Άρα λοιπόν με τις κυψέλες την καλοδιοταινία και το πλεξιγλας , χωρίς τα υπόλοιπα έχουμε ήδη ξεπεράσει το κόστος αγοράς ενώ έτοιμου. Εάν κάνω λάθος πες μου που γιατί είμαι έτοιμος να ξεκινήσω την αγορά, στην μία η την άλλη περίπτωση. Και πάλι σε ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Βλέπω ότι επιμένεις στο θέμα του κόστους, οπότε σου προτείνω την αγορά έτοιμου πάνελ. Όπως σου έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα, η ιδιοκατασκευή δεν είναι για εξοικονόμηση χρημάτων αλλά για την ευχαρίστηση που προσφέρει το “φτιάξ΄ το μόνος σου”, ή για κάποιους που θέλουν να φτιάξουν κάποιο ιδιαίτερο σε διαστάσεις / βάρος / πάχος / ισχύ / τάση κ.ο.κ. πάνελ. Σε άλλους θα βγει αρκετά φθηνότερη διαδικασία (με τους σχετικούς συμβιβασμούς), σε άλλους λιγότερο φθηνή (αλλά δεν τους νοιάζει, αφού το κάνουν για άλλους λόγους και όχι για μείωση κόστους).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καταρχάς να σας ευχαριστήσω γιατί μέσα από τη σελίδα σας έμαθα πολλά. Και τώρα το πρόβλημα μου. Θέλησα να αυξήσω την διάρκεια φωτισμού στις κότες μου. Έβαλα λοιπών 3 σποτάκια led 12v/2.4w. Μέχρι να προχωρήσω στην αγορά φωτοβολταικου πάνελ και μπαταρίας τα δούλεψα με την μπαταρία του αυτοκινήτου. Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα. Για 3 συνεχόμενες βραδιές με 8 ώρες λειτουργίας μου εξαντλεί τελείως την μπαταρία [60Ah]. Τι μπορεί να φταίει? Τι δεν έκανα καλά? Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για μένα είναι μάλλον προφανές ότι οφείλεται στην μπαταρία αυτοκινήτου. Πιθανότατα είναι πλέον “πεσμένη” αλλά έτσι κι αλλιώς (ως μπαταρία αυτοκινήτου) δεν είναι κατάλληλη για βαθιές εκφορτίσεις, όπως είναι π.χ. οι μπαταρίες gel ή agm.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιάννη καλησπέρα. Ρώτησα δύο υποτίθεται ειδικούς γιά τά φωτοβολταικά μου (880W) μέ πόσα Α θά έπρεπε νά φορτίζουν καί ό ένας διαίρεσε τό 880 μέ τό 24 καί είπε ότι πρέπει νά φορτίζουν μέ περίπου 40Α ενώ ο άλλος μού είπε ότι δέν υπολογίζεται έτσι (κάτι ανέφερε γιά ανοιχτό κύκλωμα) καί διαίρεσε τό 880 μέ τό 39 καί έβγαλε 22 περίπου Α. Η αλήθεια είναι ότι καί εγώ στίς καλύτερες μέρες ηλιοφάνειας τού καλοκαιριού δέν έχω παρατηρήσει φόρτιση πάνω από 20Α καί ακούγωντας τόν πρώτο νόμισα ότι κάτι λάθος συμβαίνει. Ποιά είναι η γνώμη σου; Γιατί από αυτό θά εξαρτηθεί πόσα ακόμη φωτοβολταικά χρειάζομαι. Εσύ όταν μού είπες ότι χρειάζομαι ακόμη 800-1000W φωτοβολταικά μέ ποιό γνώμονά σκέφτηκες; Τήν άποψη τού πρώτου ή τού δεύτερου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να βρεις τα μέγιστα αμπέρ φόρτισης που μπορούν να δώσουν τα πάνελ τους συσσωρευτές, μπορείς να δεις πόσα Αμπέρ (δίπλα στην ένδειξη Impp) δίνει το κάθε πάνελ και να πολλαπλασιάσεις επί το πλήθος των πάνελ που είναι συνδεδεμένα σε παράλληλη σύνδεση μεταξύ τους. Για να δεις τι ρυθμιστή φόρτισης χρειάζεσαι, διαιρείςτην την ισχύ σε Watt που έχουν τα πάνελ δια την ονομαστική τάση του συστήματός σου. Στη δική σου περίπτωση, υποθέτοντας ότι έχεις 4 πάνελ των 220Wp με μέγιστο ρεύμα φόρτισης Impp περίπου 6-7Α το καθένα, σύνολο 24-28Α. Προσοχή όμως, αυτό είναι το μέγιστο (σε συνθήκες εργαστηρίου ισχύει, στην καθημερινότητα θα είναι τον περισσότερο καιρό λίγο ή περισσότερο παρακάτω από το μέγιστο για πολλούς λόγους). Τέτοια νούμερα είναι μικρά οπότε και καλά για τους συσσωρευτές. Κίνδυνος υπάρχει όταν φορτίζεις με ηλεκτρογεννήτρια βενζίνης, με πολλά αμπέρ (π.χ. με 100Α σε συσσωρευτές π.χ. 600ΑΗ). Το καλό είναι να φορτίζεις με ταχύτητα μέχρι το 1/10 της συνολικής χωρητικότητας (δηλαδή με C10). Και πάλι όμως αυτός είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη μακροζωία των συσσωρευτών. Στα άρθρα που έδωσα θα βρεις και τους υπόλοιπους.

Την άποψή μου για τα περισσότερα φωτοβολταϊκά τη στήριξα σε δύο λόγους:

1ον) Εσύ ψάχνεις για ναμογεννήτρια, άρα δεν καλύπτεσαι από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Σωστά ψάχνεις λοιπόν για μια ανεμογεννήτρια.
2ον) Οι συσσωρευτές σου είναι 24V-1000AH, δηλαδή 24.000Wh. Για να μη χαλάσουν πρόωρα πρέπει να χρησιμοποιείς κάθε φορά το πολύ το μισό, δηλαδή 12.000Wh. Τα πάνελ σου είναι 880Wp άρα παράγουν χειμώνα-καλοκαίρι από περίπου 3.000Wh έως 5.000Wh κάθε ημέρα που έχει καλή ηλιοφάνεια. Άρα, αν χρησιμοποιείς καθημερινά το σύστημα (και απ΄ ότι φαίνεται το κάνεις αφού δεν σου φτάνει η παραγωγή των πάνελ), υπάρχει περιθώριο για επέκταση των πάνελ κατά άλλο τόσο, π.χ. με πάνελ συνολικής ισχύος περίπου 1000Wp και επιπλέον ενίσχυση από μια ανεμογεννήτρια. Αυτά όλα όμως είναι απλές σκέψεις που προκύπτουν εμπειρικά, το καλύτερο θα είναι να αναλύσετε από κοινού με έναν ειδικό τις πραγματικές ανάγκες και καταναλώσεις, ώστε να σχεδιαστεί ένα σωστό και επαρκές σύστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις ένα πάρα πολύ καλό site με πληροφορίες που θα πληρώνονταν πολύ ακριβά… Μελετούσα το παράδειγμα με τον υπολογισμό της ανάγκης σε μπαταρίες και έχω μπερδευτεί με το C των μπαταριών εσύ θα πρότεινες μπαταρία με μεγάλο ή μικρό C, στην περίπτωση ανάγκης χρήσης 600 wh για μεγάλο σχετικά διάστημα και το αντίστοιχο C επηρεάζει το χρόνο φόρτισης; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι συσσωρευτές δεν έχουν κάποιο C. Είναι απλά ένας δείκτης που δείχνει σε τι ταχύτητα εκφόρτισης σε Αmpere έχει υπολογιστεί από τον κατασκευαστή η χωρητικότητα ενός συσσωρευτή. Για παράδειγμα, ένας συσσωρευτής 100ΑΗ σε ταχύτητα εκφόρτισης 1Α την ώρα (δηλαδή σε C100) έχει χωρητικότητα 100ΑΗ, ενώ σε ταχύτητα εκφόρτισης 10Α την ώρα (δηλαδή σε C10) έχει χωρητικότητα 90ΑΗ. Αυτά μπορείς να τα δεις στα φυλλάδια των συσσωρευτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατ αρχην θα ηθελα να σας ευχαριστησω για τις γνωσεις που μας εχετε δώσει. Δεν σας το κρυβω οτι το πάθος σας εγινε εν τις πραγμασι και δικο μου πάθος ανεξαρτητα αν εως τωρα δεν χρεισθηκε να κανω καποια κατασκευη με σοβαρη πρακτική σημασία. θα ηθελα πολυ να σας παρακαλέσω να μου πείτε που μπορω να αγορασω αυτη την ασημι καλωδιοταινία οπως την λετε που εχει πάνω της καποια ειδική κολλα και την κολλάμε με το κολητηρι. Σκέφτηκα με αυτη να συνδεω επαναφορτιζόμενες μπαταριες και να φτιαχνω καποια συστοιχία Η αγορα ηλεκτροπόντας ειναι οπως ξερετε απαγορευτική. Αν εχετε καποια αλλη ιδεα θα μου ηταν χρήσιμη. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ταινία διασύνδεσης χρειάζεται προσοχή αν τη χρησιμοποιείς για συστοιχίες μπαταριών. Μπορείς να βρεις σχετικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Δεν κολλάει εύκολα σε πόλους μπαταριών, ενώ χρειάζεται και ιδιαίτερη τεχνική, με επιπλέον καλάι λιωμένο πάνω στους πόλους των μπαταριών (εκτός δηλαδή από αυτό που έχει η ίδια η ταινία ως επικάλυψη). Και η κόλληση να είναι πολύ γρήγορη, 1-2 δευτερόλεπτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να με ενημερώσεις πόσο στοιχίζουν τα τζάκια βιοαιθανόλης και πόσο το καύσιμό τους γιατί κατασκευάζω βιοκλιματικά σπίτια. Επίσης αν υπάρχει κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης (οικονομικό βέβαια) απο αυτά που ξέρουμε για να το προωθήσω κι αν ξέρεις κάτι για την παγκόσμια ΕΛΛΗΝΙΚΗ πατέντα της ΧΧΧΧΧΧΧ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τζάκια βιοαιθανολης κοστίζουν από 300 έως 1000 ευρώ (υπάρχουν και πιο σύνθετες και ακριβότερες κατασκευές, όπως και φθηνά μικρά. Η βιοαιθανόλη δεν είναι πολύ φθηνό καύσιμο, κοστίζει από 2,5 περίπου ευρώ το λίτρο, ανάλογα με την ποιότητα (δεν προτείνω φθηνή βιοαιθανολη με καθαρότητα κάτω από 96%). Το σύστημα ΧΧΧΧΧΧΧ δεν μπορεί να το κρίνει κανείς αφού οι “ιδιοκτήτες” της πατέντας δεν επιτρέπουν την επιστημονική εξέταση της εφεύρεσης και κινούνται με τα χαρακτηριστικά βήματα παλαιότερων χρυσών “εφευρέσεων” που αποδείχθηκαν …άνθρακες. Θέλω επιστημονική εξήγηση για να πιστέψω. Σε όλα…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.