Το ΚΙΤ μετατροπής σε ηλεκτρικο ποδηλατο

By on 24/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , .

Όλες οι πληροφορίες για όποιον σκέφτεται να αγοράσει κιτ μετατροπής ή έτοιμο ηλεκτρικο ποδηλατο.

Τα κιτ μετατροπής ποδηλάτου σε ηλεκτρικο ποδηλατο κοστίζουν σήμερα στην αγορά κατά μέσο όρο 250,00 ευρώ + το κόστος των μπαταριών που είναι περίπου 100,00 ευρώ για μπαταρίες μολύβδου ή περίπου 350,00 ευρώ για μπαταρίες λιθίου (π.χ. LiFePO4).

Oι καλύτερες από όλες τις απόψεις είναι οι λιθίου 36V 10Ah, ούτε μικρότερες ούτε μεγαλύτερες για μία νόμιμη μετατροπή με μοτέρ 250 Watt. Σε βάθος χρόνου είναι μάλιστα και φθηνότερες από κάθε άλλο τύπο μπαταριών, ακόμη και από τις μολύβδου.

Επειδή έχω διαβάσει …απίθανα πράγματα για τις μπαταρίες από άσχετους, όπως π.χ. ότι οι μπαταρίες λιθίου αντέχουν για 10 χρόνια (στο ράφι ίσως, όχι όμως με χρήση σε ηλεκτρικό ποδήλατο), θα επεκταθώ λίγο παραπάνω σε ότι αφορά τις μπαταρίες για ένα κιτ μετατροπής ποδηλάτου σε ηλεκτρικό, αφού γνωρίζω το θέμα πολύ καλά.

Οι μπαταριες γενικώς δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ζωής (στη θεωρία έχουν, στην πράξη εξαρτάται από τον χρήστη). Ανάλογα με το πόσο συχνή ή βαριά χρήση κάνουμε στις μπαταριες και ανάλογα με το πως, για πόσο και κάθε πότε τις φορτίζουμε, όπως και σε τι θερμοκρασία χώρου βρίσκονται, αλλάζει δραματικά και η διάρκεια ζωής των μπαταριών κάθε τύπου.

Έτσι λοιπόν, σε χρήση ηλεκτρικού ποδηλάτου με καθημερινή μέτρια επιβάρυνση για λίγα χιλιομέτρα, οι μπαταριες μολύβδου αντέχουν έως ένα χρόνο περίπου και οι λιθίου από 1 έως 2 χρόνια (με πολύ σωστή συντήρηση και ελαφρά χρήση, ίσως λειτουργούν ικανοποιητικά και μετά από 3 χρόνια ή λίγο παραπάνω).

Οι μπαταριες μολύβδου τύπου GEL δεν έχουν καμία σχέση με τις απλές μπαταριες μολύβδου που έχουν γεμίσει την αγορά. Είναι ο καταλληλότερος τύπος μπαταριας για χρήση σε ηλεκτρικό ποδήλατο, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες οικονομικές μπαταριες μολύβδου. Αν λοιπόν επιλέξετε μπαταριες μολύβδου, επιμείνετε σε GEL. Η διαφορά είναι τεράστια, στη διάρκεια ζωής αλλά και στην καθημερινή απόδοση.

Η μικρή διάρκεια ζωής που αναφέρω παραπάνω, ισχύει σε σχετικά κακή χρήση των μπαταριών, ενώ η μέγιστη διάρκεια ζωής αναφέρεται σε σωστή χρήση.

Οδηγός σωστής χρήσης μπαταριών

Για να προστατέψετε την επένδυσή σας, ετοίμασα τον παρακάτω οδηγό για τη σωστή χρήση των μπαταριών. Έτσι λοιπόν, μια μπαταρια θα αντέξει όσο το δυνατό περισσότερο αν:

  • Πατάμε πετάλι μαζί με το μοτέρ.
  • Δεν ταλαιπωρούμε τη μπαταρια σε ανηφόρες με μεγάλη κλίση ή για μεγάλη απόσταση.
  • Δεν τη χρησιμοποιούμε καθημερινά.
  • Όποτε τη χρησιμοποιούμε, είναι για σχετικά λιγα χιλιόμετρα (μέχρι 10-15 χιλιόμετρα).
  • Κάθε βράδυ (ή κάθε μέρα) συνδέουμε τη μπαταρια στο φορτιστή για να φορτιστεί πλήρως (στο 100%).
  • Δεν την υποβαλλουμε σε δραστικές μεταβολές θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
  • Η ιδανική θερμοκρασία για τις μπαταρίες είναι από 22-27 βαθμοί Κελσίου.
  • Και το σημαντικότερο, δεν εκκινούμε ποτέ από στάση χρησιμοποιώντας το μοτέρ! Πάντα εκκινούμε με τα πόδια, έστω την πρώτη πεταλιά και μετά ενεργοποιούμε το μοτέρ.

Η μπαταρια είναι ουσιαστικά το μόνο αναλώσιμο μέρος ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου. Άλλο σημαντικό κόστος χρήσης δεν υπάρχει. Ίσως καμιά αλλαγή ρυθμιστή αλλά αυτός είναι πολύ φθηνός, όπως και τα υπόλοιπα ανταλλακτικά. Το μοτέρ δεν χαλάει, εκτός και αν πέσεις στην περίπτωση. Αν χαλάσει κάτι στο μοτέρ αυτό θα είναι τα λεγόμενα Hall Sensors, τα οποία τα αλλάζουμε με πολύ χαμηλό κόστος. Τόσα χρόνια δεν έχω δει ποτέ μου χαλασμένο μοτέρ λόγω κάποιου άλλου λόγου (και λόγω επαγγελματικών επαφών γνωρίζω για εκατοντάδες κατόχους τέτοιων κιτ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

Η κατανάλωση “καυσίμου”, δηλαδή ρεύματος, είναι χαμηλή. Από 1 έως 2 κιλοβατώρες ανά 100 χιλιόμετρα διαδρομής κατά μέσο όρο (αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες). Δηλαδή ούτε μισό λεπτό του ευρώ ανά χιλιόμετρο!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.