Ρεκόρ παραγωγής από φωτοβολταικα

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , .

Είκοσι δύο γιγαβατ από φωτοβολταικα σε μια μέρα! Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι με τα φωτοβολταικα δεν μπορούμε να καλύψουμε μεγάλο ποσοτό των αναγκών μιας χώρας. Αυτό το επιχείρημα κατέρριψε η Γερμανία το Μάιο 2012, η οποία ανκοίνωσε ότι πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά.

Όλοι μαζί οι ηλεκτρικοί σταθμοί φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, παρήγαγαν 22 Gigawatt στις 25/5/2012 και είναι πλέον η πρώτη χώρα (και μοναδική προς το παρόν) με παραγωγή πάνω από 20 Gigawatt σε ένα 24ωρο. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε μια εργάσιμη ημέρα ή το πενήντα τοις εκατό μιας αργίας, όπου δεν λειτουργούν υπηρεσίες, καταστήματα και βιομηχανίες.

Η ενέργεια αυτή ισοδυναμή με αυτή που θα παρήγαγαν 20 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας! Η Γερμανία ήδη παράγει σε καθημερινή βάση αρκετή ενέργεια από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να καλύψει το ένα πέμπτο των αναγκών της.

Ανανέωση 15/5/2014: Ακόμη ένα ρεκόρ παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα Γερμανία, φθάνοντας την Κυριακή που μας πέρασε να καλύπτει το 75% της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταικα και ανεμογεννητριες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από αιολικα και φωτοβολταικα παρκα (χωρίς δηλαδή τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος από πυρηνική ενέργεια).

Συνολικά δηλαδή, το πρώτο 3μηνο του 2014, οι ανανεώσιμες πηγές ενεργειας κάλυψαν τη ζήτηση της Γερμανίας για ρεύμα σε ποσοστό 27%, δηλαδή 40,2 δισεκατομμύρια kWh έναντι 35,7 δισ. kWh για την ίδια περίοδο του 2013.

Αν αυτα τα έχει καταφέρει μια χώρα με τεράστια βιομηχανική παραγωγή (και συνεπώς μεγαλύτερες ανάγκες σε ρεύμα), τότε είναι φανερό πως είναι εφικτό μελλοντικά να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των αναγκών σε ρεύμα από φωτοβολταικα, για πολλές χώρες που θα επενδύσουν (και συνεπώς θα πληρώσουν) σε φωτοβολταικα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να απεξαρτητοποιηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Ορυκτά καύσιμα που κάποτε τελειώνουν – και η τιμή τους θα εκτοξευτεί στα ύψη πολύ πριν τελειώσουν πραγματικά.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.