
Οικιακα φωτοβολταικα συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ
Πλέον ισχύει ΝΕΟ πρόγραμμα ΝΕΤ METERING για τα οικιακα φωτοβολταικα και τους αυτοπαραγωγους: Από το 2014 ισχύει το πρόγραμμα Net-Metering το οποίο αφορά τα οικιακα φωτοβολταικα που συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το πρόγραμμα θα βρείτε και στην παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με την αυτοπαραγωγή και το Net Metering εδώ (γράφτηκε λίγο πριν την ανακοίνωση έναρξης του προγράμματος Net Metering). Για τη νεότερη ανάρτηση επιλέξτε τον σύνδεσμο στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου.
Παρακάτω, για λόγους αρχείου παραμένουν οι πληροφορίες που αφορούν το παλαιό πρόγραμμα “φωτοβολταικα στις στέγες“.
Ακολουθεί το προηγούμενο πρόγραμμα για φωτοβολταικα σε στέγες
Για το νέο πρόγραμμα net metering επιλέξτε τον παραπάνω σύνδεσμο
Από 1ης Ιουλίου 2009 ισχύει πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp και στη στέγη των σπιτιού, άρα η παραγωγή και πώληση στη ΔΕΗ, ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και από ιδιώτες (12323/ΓΓ 175/4.6.2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση – ΚΥΑ).
Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα που δίνει η ΔΕΗ στους ιδιώτες είναι τα εξής:
- Δεν απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες όπως αδειοδοτήσεις από τη ΔΕΗ και διάφορους άλλους φορείς, ούτε φορολογικές υποχρεώσεις όπως έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας παραγωγής ρεύματος ή φορολόγηση για την παραγωγή και πώληση στη ΔΕΗ του ρεύματος που παράγει ο αυτοπαραγωγός.
- Η τιμή αγοράς από τη ΔΕΗ του παραγόμενου ρεύματος είναι 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (αναπροσαρμοζόμενη προς τα επάνω ετησίως) ενώ η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ για την κατανάλωση του ιδιοκτήτη είναι περίπου 5 φορές χαμηλότερη. Οι όροι αυτοί ισχύουν μέχρι το 2012, μετά η τιμή θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται κατά 5% ετησίως και η σύμβαση που υπογράφεται είναι για 25 χρόνια. Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει – και η τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα (περισσότερα στο σύνδεσμο για το νέο πρόγραμμα Net Metering στο τέλος αυτού του άρθρου).
Έτσι λοιπόν η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 70 το πολύ ημερών και απαιτείται μόνο αίτηση στη ΔΕΗ και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία που δίδεται με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα κάνει την εγκατάσταση. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμαι απαιτείται η ύπαρξη ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Που επιτρέπεται
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επιτρέπεται σε στέγες σπιτιών, σε ταράτσες μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας, αλλά και σε οικόπεδα, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Για κάθε 1 KWp εγκατεστημένης ισχύος απαιτούνται περίπου 10-12 τ.μ. σε στέγη ή περίπου 16-18 τ.μ. σε επίπεδη επιφάνεια (ταράτσα ή οικόπεδο).
Πόσο κοστίζει και τι αποδίδει
Ένα kWp κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ τελική τιμή μαζί με τα έξοδα τοποθέτησης κ.λπ. και παράγει περίπου 1.200 kWh ανά έτος (λίγο χαμηλότερα στη βόρεια Ελλάδα, λίγο περισσότερο στη νότια). Έτσι λοιπόν θα αποδίδει στον ιδιοκτήτη περίπου 660 ευρώ ετησίως.
Άρα λοιπόν με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 5 kWp (κόστος 25.000 ευρώ) τα έσοδα θα είναι περίπου 3.300 ευρώ ετησίως και με εγκατάσταση 10 kWp (κόστος 50.000 ευρώ) τα έσοδα θα είναι περίπου 6.600 ερώ ετησίως. Η απόσβεση γίνεται λοιπόν σε περίπου 7-8 χρόνια.
Από τα έσοδα αυτά βέβαια θα αφαιρεί η ΔΕΗ το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του σπιτιού (το οποίο όπως είπαμε το χρεώνει με χαμηλότερη τιμή) και το υπόλοιπο θα κατατίθεται σε λογαριασμό του δικαιούχου.
Πέρα από την ελκυστική τιμή αγοράς του παραγόμενου ρεύματος, δεν υπάρχει επιδότηση αγοράς εξοπλισμού. Ήδη όμως κάποιες τράπεζες προσφέρουν “πράσινα” ή “οικολογικά” δάνεια με ευνοϊκότερους όρους.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, από το 2014 ισχύει το ΝΕΟ πρόγραμμα NET METERING το οποίο αφορά τα οικιακα φωτοβολταικα που συνδέονται με τη ΔΕΗ. Περισσότερες πληροφορίες και η ΝΕΑ Υπουργική Απόφαση για το Net Metering εδώ.
No Comments