Αναδιπλουμενο βαλιτσάκι με φωτοβολταικα

By on 26/11/2015. Posted in . Tagged as , , , , , .

Το οικονομικότερο φωτοβολταικο Compact διαστάσεων

Θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεις τα φωτοβολταικα πανελ εύκολα και γρήγορα όπου τα χρειαστείς; Το αναδιπλουμενο πάνελ που μοιάζει με βαλιτσακι παρέχει τεράστια ισχύ σε μικρές διαστάσεις, χωρίς να κοστίζει ακριβότερα από τα συμβατικά πάνελ. Πότε μπορεί να χρειαστεί:

  • Υπάρχει κίνδυνος κλοπής των φωτοβολταϊκών και πρέπει να τα αποθηκεύουμε κάπου μετά τη χρήση τους.
  • Το επάγγελμά μας απαιτεί συχνές μετακινήσεις και χρειαζόμαστε εφεδρική πηγή ενέργειας για τον εξοπλισμό μας (φωτογράφος, δημοσιογράφος, επιστήμονας ή ερευνητής σε αποστολή κ.λπ).
  • Μπορεί να θέλουμε τα φωτοβολταικα συνεχώς μέσα στο αυτοκίνητο για να τα έχουμε πάντα μαζί μας σε περίπτωση ανάγκης, οπότε χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύ σε μικρή επιφάνεια λόγω του περιορισμένου χώρου αποθήκευσης.

Αντί λοιπόν να έχουμε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάνελ 300 Wp που μεταφέρεται δύσκολα λόγω των διαστάσεων και του βάρους του (ένα μεγάλο πάνελ έχει διαστάσεις περίπου 1 Χ 2 μέτρα και βάρος πάνω από 20 κιλά). Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν έχουμε περισσότερα τέτοια πάνελ. Θα μπορούσαμε εναλλακτικά να έχουμε περισσότερα μικρότερα πάνελ (π.χ. 6 φωτοβολταϊκά πάνελ των 50 Wp το κάθε ένα) αλλά όπως θα δούμε παρακάτω, είναι πολύ καλύτερο ένα βαλιτσάκι που αποτελείται από 3 πάνελ των 100 Wp ή έστω δύο αναδιπλούμενα βαλιτσάκια με ακόμη μικρότερα πάνελ.

Η κατασκευή του αναδιπλούμενου φωτοβολταϊκού πάνελ

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για αυτή την εύκολη, γρήγορη και οικονομική κατασκευή, εκτός από φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τα παρακάτω (η κλειδαριά είναι προαιρετική):

υλικα για φορητο αναδιπλουμενο φωτοβολταικο βαλιτσακι

Αναλυτικά τα υλικά που απαιτούνται:

  • 4 μεντεσέδες για να ενώσουμε τα δύο πάνελ μεταξύ τους καθώς και για τη στήριξη (ή 6 μεντεσέδες για τρία πάνελ).
  • 12 μικρές βίδες με τα παξιμάδια τους ή (18 για 3 πάνελ).
  • 1 χερούλι για βαλιτσάκια (εδώ μπορούμε και να …αυτοσχεδιάσουμε).
  • 1 ταινία Velcro (“σκρατς”) για να μένουν ενωμένα τα πάνελ όταν έχουμε το βαλιτσάκι κλειστό.
  • 1 κλειδαριά για βαλιτσάκια αλουμινίου (προαιρετικά) για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη μεταφορά.
  • 2 κομμάτια από αλουμίνιο ή άλλο υλικό που θα χρησιμεύσουν ως στήριξη των πάνελ όταν βρίσκονται σε χρήση.

Φυσικά θα χρειαστούμε και 2 ή 3 φωτοβολταικα πάνελ με όση ισχύ θέλουμε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Παρακάτω θα φτιάξουμε ένα βαλιτσάκι με 3 πάνελ των 30 Wp (συνολική ισχύ 90 Wp που παράγει περίπου μισή κιλοβατώρα σε μια καλοκαιρινή μέρα). Στο τέλος θα το δούμε δίπλα σε ένα άλλο μεγαλύτερο με συνολική ισχύ 200 Wp (2X100Wp) για συνολική παραγωγή μιας κιλοβατώρας κάθε μέρα!

Βήμα 1ο

Ενώνουμε τα πάνελ μεταξύ τους με 2 μεντεσέδες όπως στην επόμενη εικόνα. Τοποθετούμε σε επίπεδη και σταθερή επιφάνεια τα πάνελ και σημαδεύουμε που πρέπει να τρυπήσουμε με ένα τρυπάνι. Το αλουμίνιο του πλαισίου του φωτοβολταϊκού τρυπάει αρκετά εύκολα.

Μεταξύ των πάνελ πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε ένα κενό περίπου τριών χιλιοστών, αλλιώς δεν θα διπλώνουν τα πάνελ μεταξύ τους.

μεντεσεδες ανάμεσα στα φωτοβολταικα πανελ

Τα ίδια ισχύουν και για τα ποδαράκια στήριξης, που τοποθετούμε με την ίδια διαδικασία. Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε το ένα ποδαράκι τοποθετημένο κοντά στην άκρη του ενός φωτοβολταϊκού. Τοποθετούμε άλλο ένα στο πάνελ που βρίσκεται στην άλλη άκρη.

στηριξη αλουμινιου του αναδιπλουμενου φωτοβολταικου βαλιτσακι

Βήμα 2ο

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε και τα τετράγωνα κομμάτια από υφασμάτινη αυτοκόλλητη ταινία Velcro που έχουν κολληθεί στις γωνίες καθώς και στην άκρη του αλουμινίου που χρησιμεύει για τη στήριξη.

Αυτά κολλάνε μεταξύ τους όταν κλείνουμε το βαλιτσάκι, με αποτέλεσμα τα πάνελ και τα ποδαράκια στήριξης να μένουν ενωμένα στη θέση τους όταν είναι κλειστό το βαλιτσάκι, αλλά να ανοίγουν εύκολα όταν θέλουμε να το ανοίξουμε.

foldable-1

Βήμα 3ο

Όπως βλέπουμε στην προηγούμενη εικόνα, έχουμε κόψει τα καλώδια ώστε να αφαιρεθούν οι σύνδεσμοι των πάνελ που εδώ δεν χρειάζονται, αφού τα καλώδια θα συνδεθούν απ΄ ευθείας στις υποδοχές ενός μικρού ρυθμιστή φόρτισης 20Α-12/24V:

Ο ρυθμιστής φόρτισης μάλιστα, μπορεί να τοποθετηθεί και αυτός στην πίσω πλευρά ενός από τα δύο πάνελ, χρησιμοποιώντας κι εδώ ένα μικρό κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας Velcro. Έτσι έχουμε ένα πλήρες σύστημα, έτοιμο να φορτίσει μια ή περισσότερες μπαταρίες!

Τα θετικά καλώδια των πάνελ συνδέονται στην θετική υποδοχή του ρυθμιστή (+) και τα αρνητικά καλώδια στην αρνητική υποδοχή του ρυθμιστή φόρτισης (-).

Στις δύο αντίστοιχες υποδοχές του ρυθμιστή που προορίζονται για τη σύνδεση με τη μπαταρία, μπορούμε να συνδέσουμε και τα δύο καλώδια φόρτισης της μπαταρίας (το θετικό καλώδιο θα καταλήγει στο θετικό πόλο της μπαταρίας και το αρνητικό στον αρνητικό πόλο).

τριπλα αναδιπλουμενα φωτοβολταικα τυπου βαλιτσα

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το αναδιπλούμενο φωτοβολταϊκό πάνελ σε …πλήρη ανάπτυξη! Το συγκεκριμένο αποτελείται από 3 πάνελ των 30 Wp το κάθε ένα (συνολική ισχύ 90 Wp).

Στην επόμενη φωτογραφία τα φωτοβολταϊκά έχουν αναδιπλωθεί και σχηματίζουν ένα βαλιτσάκι, το οποίο στο εσωτερικό του φιλοξενεί το ρυθμιστή φόρτισης και τα καλώδια που απαιτούνται για τη φόρτιση μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας.

Μια κατάλληλη μπαταρία για ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να είναι μια μπαταρία μολύβδου βαθιάς εκφόρτισης (π.χ. GEL) 12V χωρητικότητας από 55 ΑΗ έως 100 ΑΗ (αμπερώρια), ανάλογα με τις ανάγκες μας. Η μπαταρία χωρητικότητας 55 ΑΗ βάρους 15 κιλών είναι φυσικά πολύ πιο εύκολα μεταφερόμενη από μια μπαταρία χωρητικότητας 100 ΑΗ βάρους 30 κιλών (σ’  αυτή την περίπτωση θα εξυπηρετούσε μια μπαταρία λιθίου, η οποία όμως κοστίζει δύο ή και τρεις φορές περισσότερο).

foldable-9

Να και ένα …αληθινό βαλιτσάκι αλουμινίου (που θα μπορούσε να περιέχει και μια μπαταρία και προαιρετικά και έναν inverter που θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα 12V της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο 230V για να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης και οικιακών συσκευών που καταναλώνουν εναλλασσόμενο ρεύμα 230V.

Πίσω από το βαλιτσάκι αλουμινίου, βλέπουμε και τα δύο φωτοβολταϊκά: Το ένα που είναι το τριπλό βαλιτσάκι που φτιάξαμε με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω και το άλλο είναι ένα μεγαλύτερο που αποτελείται από 2 φωτοβολταϊκά πάνελ των 100 Wp το κάθε ένα (για ένα σύνολο 200 Wp)!

βαλιτσακι αλουμινιου με κλειδαρια

Το μεγάλο βαλιτσάκι των 200 Wp ζυγίζει 18 κιλά, αλλά μεταφέρεται εύκολα και παράγει περίπου μία κιλοβατώρα σε μια καλοκαιρινή μέρα. Αρκετή ενέργεια δηλαδή για να τροφοδοτήσει για παράδειγμα 10 λαμπτήρες LED των 10 Watt ο κάθε ένας, οι οποίοι θα λειτουργούν όλοι μαζί για 10 ώρες από μια μπαταρία λιθίου που θα φορτίζει από αυτό το αναδιπλούμενο φωτοβολταϊκό!

Αλλά και το μικρότερο φωτοβολταϊκό βαλιτσάκι των 90Wp (3Χ30Wp) παράγει περίπου μισή κιλοβατώρα σε μια καλοκαιρινή μέρα, που είναι ικανή να τροφοδοτήσει 10 τέτοιους λαμπτήρες για 5 ώρες, από μια οικονομικότερη μπαταρία μολύβδου χωρητικότητας 55AH (ή τους μισούς λαμπτήρες για διπλάσιο χρόνο και κάθε άλλο συνδυασμό κατ’  αναλογία).

Το κόστος

Ένα φωτοβολταϊκό 30 Wp κοστίζει λίγο κάτω από 50,00 ευρώ αν είναι χαμηλής ποιότητας και λίγο πάνω από 50,00 ευρώ αν είναι ένα ποιοτικό πάνελ από επώνυμο κατασκευαστή. Τη διαφορά θα την καταλάβει κάποιος μετά από 2-3 χρόνια, πολλές φορές όμως και από την πρώτη μέρα λόγω κακής απόδοσης των πολύ φθηνών φωτοβολταϊκών. Αντίστοιχα, η τιμή για ένα πάνελ των 100 Wp κυμαίνεται γύρω από τα 150,00 ευρώ.

Ένας ρυθμιστής φόρτισης 20Α κατάλληλος για 12V αλλά και 24V είναι προτιμότερος από έναν μικρότερο των 12V αφού προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε μελλοντική αναβάθμιση (π.χ. προσθήκη πάνελ ή αλλαγή του συστήματος σε 24V). Το κόστος του είναι από 40,00 έως 60,00 ευρώ. Ένας μικρότερος των 10Α κοστίζει 25,00 έως 35,00 ευρώ.

Τα υπόλοιπα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή (μεντεσέδες, χερούλι, στηρίξεις, καλώδια, Velcro) κοστίζουν 40,00 ευρώ.

Καλή επιτυχία και πάνω απ΄ όλα, καλή διασκέδαση με την απολαυστική και χρήσιμη αυτή κατασκευή!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.