Το φωτοβολταϊκό πάνελ 10 Watt/p

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Φτιάξε ένα μικρο φωτοβολταϊκό πάνελ

Μικρού μεγέθους φωτοβολταϊκό πάνελ και αναδιπλούμενο! Με τις νέες μονοκρυσταλλικές κυψέλες θα κατασκευάσουμε εδώ ένα πάνελ 5 Watt/p ή 10 Watt/p.

Στη διπλανή φωτογραφία βλέπουμε την μπροστινή και την πίσω πλευρά αυτών των κυψελών με τις οποίες θα φτιάξουμε αυτό το μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ. Η κάθε μια βγάζει σχεδόν 6 Volt και 300 mA!

Επιπλέον είναι και αδιάβροχες, οπότε το τζάμι στην μπροστινή πλευρά του πάνελ δεν είναι και απαραίτητο.ηλιακές κυψέλες

Συνδέοντας δηλαδή μόλις τρεις σε σειρά, φορτίζουμε μια 12βολτη μπαταρία με 5W την ώρα.

Συνδέοντας άλλη μια τέτοια τριάδα παράλληλα, έχουμε 10W την ώρα, δηλαδή έως και 60Wh τη μέρα!

Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάνελ

Παρακάτω φαίνεται πως έγινε η διασύνδεση τριών κυψελών μεταξύ τους για 5 Watt/p. Κόλλησα με το ηλεκτρικό κολλητήρι ένα κομμάτι καλωδίου από το αρνητικό της πρώτης κυψέλης στο θετικό της δεύτερης και από το αρνητικό της δεύτερης στο θετικό της τρίτης.

Έτσι, έμεινε ένα θετικό ελεύθερο στην πρώτη κυψέλη και ένα αρνητικό ελεύθερο στην τρίτη.

Εκεί κολλάω από ένα καλώδιο ακόμη που θα είναι η έξοδος +/- του πάνελ.διασύνδεση solar cellsκοντινή φωτογραφία διασύνδεσης κυψελών

Βάζω λίγη σιλικόνη περιμετρικά από κάθε κυψέλη και κολλάω για πλάτη ένα κομμάτι plexiglass ή ξύλο, στο οποίο έχω ανοίξει και δύο μικρές τρύπες για να βγούν τα καλώδια εξόδου.

Όπως είναι τώρα, έχουμε ένα πάνελ με έξοδο περίπου 17V και 300mA, δηλαδή 5 Watt/p.

Στη συνέχεια φτιάχνω άλλο ένα ίδιο πανελάκι των 5Wp όπως παραπάνω και συνδέω αυτά τα δύο πανελάκια μεταξύ τους παράλληλα για να αυξήσω τα Ampere σε 600mA, άρα και τα Watt σε 10 Watt/p (17V X 0,6A).

Συνδέω το καλώδιο από τη θετική έξοδο του 1ου πάνελ των 5Wp με το άλλο θετικό καλώδιο του 2ου πάνελ και το αρνητικό καλώδιο του πρώτου πάνελ με το αρνητικό του δεύτερου πάνελ. έτοιμες οι συνδέσεις των solar cells

Με ταινία αλουμινίου, ενώνω αυτά τα δύο επί μέρους πανελάκια των 5Wp αφήνοντας περίπου ένα εκατοστό απόσταση μεταξύ τους, ώστε να γίνουν ένα μικρό αναδιπλούμενο φωτοβολταϊκό πάνελ που μεταφέρεται εύκολα και χωράει παντού!

Η κάθε κυψέλη έχει διαστάσεις 9Χ15 εκατοστά. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται πως περίπου θα μοιάζει το φωτοβολταϊκό πάνελ που θα φτιάξουμε.

Οι διαστάσεις του πάνελ είναι λίγο πάνω από 27 εκατοστά πλάτος επί 30 εκατοστά μήκος όταν είναι ανοικτό στον ήλιο.

Επειδή το φωτοβολταϊκό πάνελ είναι αναδιπλούμενο (ή αν φτιάξουμε μόνο μια σειρά τριών κυψελών για 5W την ώρα – 20-30Wh τη μέρα), οι διαστάσεις του όταν είναι διπλωμένο θα είναι μόλις 27Χ15 εκατοστά, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία (το ποντίκι δεν έχει σχέση, το έβαλα για να φαίνεται η σχέση μεγέθους)! plexiglass

Τα καλώδια εξόδου +/- του πάνελ συνδέονται στους αντίστοιχους πόλους μιας μπαταρίας 12V.

Ακόμη καλύτερα να συνδεθούν πάνω σε ένα ρυθμιστή φόρτισης και η μπαταρία να συνδεθεί πάνω στο ρυθμιστή, ώστε και η μπαταρία να φορτίζεται με ασφάλεια και να μην επιτρέπεται η αντίστροφη ροή ρεύματος από τη μπαταρία στο πάνελ όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Το κόστος του φωτοβολταϊκού πάνελφωτοβολταικο πανελ 10Wp

Τα 6 μονοκρυσταλλικά πανελάκια στοίχισαν 16,50 Ευρώ το ένα και τα δύο φύλλα plexiglass 5 Ευρώ το ένα. Το κόστος των υπολοίπων υλικών ήταν αμελητέο (λίγη κόλλα ή σιλικόνη, ελάχιστο καλώδιο).

Καθόλου άσχημα για ένα πάνελ μικρού μεγέθους, αναδιπλούμενο, 10 Watt/p που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού! Με άλλα τρία φωτοβολταϊκά πανελάκια το πάνελ γίνεται αναδιπλούμενο 15Wp, με άλλα 6 φωτοβολταϊκά πανελάκια γίνεται 20Wp κ.ο.κ.

Είναι ένα πολύ χρήσιμο αναδιπλούμενο πανελάκι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με τη φορητή ηλιακή ηλεκτρογεννήτρια.

  1. 16,5 ευρω το ενα μονοκρυσταλλικο πανελ δηλαδη 99 ευρω για 10 Wp?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.