Μείωσε τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος κατά 61,56 Ευρώ!

By on 25/02/2014. Posted in . Tagged as , , .

Επειδή δε μου αρέσει να μένουμε στη θεωρία αλλά να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τη θεωρία στην πράξη, σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε πολύ εύκολα, με ελάχιστο κόστος και κυρίως, χωρίς συμβιβασμούς στην καθημερινή μας πρακτική:

  1. Να εξοικονομήσουμε 61,56 Ευρώ από κάθε λογαριασμό ρεύματος!
  2. Να μειώσουμε κατά 1.000 κιλά ατομικά, ο κάθε ένας από εμάς, την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πράγμα που είναι ισοδύναμο με το να φυτέψουμε 20 δέντρα έξω από το σπίτι μας!

Κι αυτό με κάποιες απλές και έξυπνες κινήσεις οικονομίας. Όχι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έτσι κι αλλιώς, πριν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, φροντίζουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις σε κατανάλωση ρεύματος του σπιτιού όσο γίνεται…

1η κίνηση: Αλλάζουμε τα φώτα!

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε στο σπίτι μας συνολικά 10 συνηθισμένους λαμπτήρες πυράκτωσης των 60W ο κάθε ένας. Αυτοί μπορεί να βρίσκονται στην οροφή των δωματίων, σε επιτραπέζια φωτιστικά, σε σποτ στην κουζίνα, σε επιδαπέδια φωτιστικά στο σαλόνι, στον καθρέπτη του μπάνιου, έξω από την πόρτα εισόδου, στο μπαλκόνι και αλλού!

Άλλοι μπορεί να λειτουργούν 6-8 ώρες κάθε βράδυ, άλλοι μόνο για 1-2 ώρες. Συνολικά, οι ώρες λειτουργίας όλων των λαμπτήρων, ας πούμε ότι είναι περίπου 40 ώρες κάθε βράδυ.

Για παράδειγμα:

6 ώρες επί 2 λαμπτήρες του καθιστικού, συνολικά 12 ώρες για το καθιστικό.
3 ώρες επί 2 λαμπτήρες του λουτρού, συνολικά 6 ώρες για το λουτρό.

κ.ο.κ.

Η κατανάλωση θα είναι 40 ώρες επί 60W, συνολικά 2.400 Wh, ή αλλιώς 2,4 KWh κάθε 24ωρο. Στον 4μηνο λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ θα έχουμε καταναλώσει 288 KWh για φωτισμό.

Με μέσο κόστος 12 λεπτά ανά KWh (ανάλογα με την κλίμακα χρέωσης), ο φωτισμός μας κοστίζει 34,50 Ευρώ σε κάθε 4μηνο λογαριασμό.

Αν αντικαταστήσουμε τους παραπάνω λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας των 18W (που έχουν αντίστοιχη απόδοση σε φωτισμό με 80W των απλών λαμπτήρων πυράκτωσης), η κατανάλωση θα είναι 40 ώρες επί 18W, δηλαδή συνολικά 720 μόλις Wh ή αλλιώς 0,72 KWh ανά 24ωρο ή 86,4 KWh το 4μηνο.

Με μέσο κόστος 12 λεπτά ανά KWh (ανάλογα με την κλίμακα χρέωσης), ο φωτισμός τώρα θα μας κοστίζει 10,37 Ευρώ σε κάθε 4μηνο λογαριασμό.

Εξοικονομήσαμε δηλαδή 24,13 Ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος!

2η κίνηση: Ζεσταίνουμε νερό όταν το χρειαζόμαστε!

Καλό είναι να έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Όπως και να έχει όμως, μια κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ανάβουμε το θερμοσίφωνα και να τον ξεχνάμε για αρκετή ώρα…
Ανάλογα με το θερμοσίφωνα (και τη ρύθμιση του θερμοστάτη) ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα χρειαστεί κάποια συγκεκριμένη ώρα για να ζεστάνει το νερό στη θερμοκρασία που θέλουμε.

Είναι το σημείο εκείνο στο οποίο θα σβήσει το πορτοκαλί λαμπάκι! Αν τον αφήσουμε ανοικτό περισσότερη ώρα, το μόνο που γίνεται είναι το εξής: Το νερό αρχίζει πάλι να κρυώνει λίγο μέχρι να πέσει κάτω από τη θερμοκρασία του θερμοστάτη, για να ανάψει ξανά το πορτοκαλί λαμπάκι και να αρχίσει πάλι η αντίσταση να τραβά ρεύμα για να ξαναζεστάνει το νερό στη θερμοκρασία που έτσι κι αλλιώς είχε φθάσει πριν!

Περισσότερη κατανάλωση ρεύματος για το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή! Το νερό δεν πρόκειται να γίνει πιο ζεστό, ούτε θα ζεστάνουμε περισσότερα λίτρα αφού η χωρητικότητα σε λίτρα του κάθε θερμοσίφωνα είναι δεδομένη.

Και μην ξεχνάμε ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε Watt από όλες τις συσκευές ενός σπιτιού: Συνήθως 4.000 Watt!

Ανάβουμε λοιπόν το θερμοσίφωνα λίγο πριν χρειαστούμε το ζεστό νερό. Μπαίνουμε στο μπάνιο μόλις σβήσει το λαμπάκι ή λίγο μετά.

Για το πλύσιμο των πιάτων κ.λπ. χρησιμοποιούμε ειδικούς μικρούς θερμαντήρες νερού: Δεν χρειάζεται να ζεστάνουμε 200 λίτρα ενώ χρειαζόμαστε μόνο 10!

Και φυσικά αν μπορούμε, εγκαθιστούμε ηλιακό θερμοσίφωνα.

Αν λοιπόν αφήσουμε το πορτοκαλί λαμπάκι να ανάψει ξανά μερικές φορές για 10 λεπτά κάθε φορά, θα έχουμε καταναλώσει, χωρίς κανένα λόγο, μέχρι και 2KWh κάθε μέρα, δηλαδή 240KWh σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, ή 28,80 Ευρώ!

Αν κάνουμε καθημερινή συνήθεια την προηγούμενη τακτική, θα εξοικονομήσουμε περίπου 28,80 Ευρώ από κάθε λογαριασμό.

3η κίνηση: Η ηλεκτρική κουζίνα ισοδυναμεί σε κατανάλωση ρεύματος με 30 τηλεοράσεις!

Γι’ αυτό παρακολουθούμε την πορεία ψησίματος από το τζάμι της πόρτας της και δεν την ανοιγοκλείνουμε συνεχώς για να παρακολουθήσουμε καλύτερα το… έργο.

Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται σχεδόν το 1/3 της θερμότητας. Θα χρειαστεί λοιπόν να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα για να ξαναφθάσει τη θερμοκρασία που είχε πριν ανοίξουμε για λίγο την πόρτα (εξοικονόμηση έως 200Wh ανά ψήσιμο)!

Όταν καταλάβουμε ότι το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνουμε το διακόπτη θερμοκρασίας λίγα λεπτά νωρίτερα. Η θερμοκρασία που έχει ήδη αναπτυχθεί, θα συνεχίζει να ψήνει το φαγητό για άλλα 10-15 λεπτά (εξοικονόμηση έως 300Wh ανά ψήσιμο).

Ο φούρνος καταναλώνει περίπου 2.500W ανά ώρα, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων 800W. Δεν ζεσταίνουμε λοιπόν έτοιμο φαγητό στο φούρνο, αλλά στα μικροκύματα. 15 λεπτά στο φούρνο ισοδυναμούν με κατανάλωση περίπου 500Wh, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα με το φούρνο μικροκυμάτων θα το πετυχαίναμε με 5 λεπτά ή 60Wh (εξοικονόμηση περίπου 450Wh ανά ζέσταμα).

Αν λοιπόν ψήναμε στο φούρνο 4 φορές την εβδομάδα και ταυτόχρονα τον χρησιμοποιούσαμε για ζέσταμα ή ξεπάγωμα άλλες 4-5 φορές μπορούμε να εξοικονομήσουμε σχεδόν 4.500Wh (4,5KWh) την εβδομάδα, αν εφαρμόσουμε τα προηγούμενα.

Δηλαδή 72KWh ή 8,65 Ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος!

Συμπέρασμα:

Είδαμε ότι μόνο με τις παραπάνω τρεις κινήσεις, μειώνουμε την κατανάλωση κατά 513KWh ή 61,56 Ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος σε ένα σπίτι σαν αυτό του παραδείγματος!

Σε ένα έτος, η οικονομία είναι πάνω από 1.500KWh που συνεπάγεται αποφυγή έκλυσης περισσότερων των 1.000 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Τόσο διοξείδιο του άνθρακα θα παρήγαγε η ΔΕΗ για να μας παρέχει αυτές τις παραπάνω 1.500KWh κάθε έτος. Το ισοδύναμο αποτέλεσμα που θα πετυχαίναμε φυτεύοντας πάνω από 20 δέντρα έξω από το σπίτι μας!

Κι αυτά χωρίς να έχουμε υπολογίσει καθόλου τη χρήση φωτοβολταϊκών. Αν εγκαταστήσουμε και 1.200Wp σε φωτοβολταϊκά, εξοικονομούμε άλλες 1.500KWh και είναι σα να φυτέψαμε άλλα 20 δέντρα ακόμη!

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος και έτσι να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με επιπλέον ανταμοιβή την εξοικονόμηση χρημάτων:

  1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το DVD, τον Η/Υ κ.λπ. από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ (ή σε αναμονή).
  2. Δεν ανοίγουμε συχνά και για πολύ ώρα την πόρτα του ψυγείου. Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, χάνεται σχεδόν το 1/3 της ψύξης και το μοτέρ του θα καταναλώσει επιπλέον ρεύμα για να φέρει ξανά τη θερμοκρασία στο προηγούμενο επίπεδο.
  3. Τοποθετούμε το ψυγείο σε δροσερό σημείο του σπιτιού, μακριά από καλοριφέρ και παράθυρα ή σημεία που βλέπει ο ήλιος.

Μπορεί η εξοικονόμηση χρημάτων από κάθε τακτική να είναι μόλις λίγα ευρώ. Αυτά όμως αθροίζονται και προκύπτει ένα αξιόλογο όφελος στο τέλος.

Το κυριότερο είναι πως αυτές οι αλλαγές δεν αλλάζουν τον συνηθισμένο τρόπο που ζούμε (αν και μερικές φορές μια αλλαγή δεν βλάπτει αν το όφελος είναι σημαντικό). Έτσι είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν, αφού δεν έχουμε τη δικαιολογία ότι μας αλλάζουν προς το χειρότερο τον τρόπο διαβίωσής μας.

Κι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως μετά τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος με τρόπους όπως οι παραπάνω, το φωτοβολταϊκό σύστημα που απαιτείται για τις καλύψει γίνεται πολύ μικρότερο άρα και πολύ οικονομικότερο!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.