Τζακια βιοαιθανολης

By on 02/05/2014. Posted in . Tagged as , , .

Τα τζακια βιοαιθανολης χωρις καμιναδα

Τα τζακια βιοαιθανολης (τα λεγόμενα και τζακια χωρις καμιναδα), αντί για ξύλο καίνε βιοαιθανόλη. Ουσιαστικά η βιοαιθανόλη είναι οινόπνευμα, που παράγεται από βιομάζα (π.χ. από ζαχαρότευτλα) με έναν σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η βιοαιθανόλη κατά την καύση της μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα και λιγότερο σε υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με το ξύλο το οποίο κατά την καύση του παράγει και καπνό, πίσσα και άλλα επιβλαβή αέρια. Αφού η βιοαιθανόλη δεν παράγει καπνό, δεν απαιτεί την κατασκευή καμινάδας.

Επίσης, η βιοαιθανόλη δεν έχει άσχημη οσμή, το αντίθετο: Η ίδια είναι σχεδόν άοσμη, ενώ υπάρχουν και αρώματα τα οποία μπορεί να βάλει κανείς μέσα στον θάλαμο καύσης της βιοαιθανόλης για να αρωματίζει το χώρο.

Τέλος, η καύση βιοαιθανόλης δεν παράγει καθόλου στάχτη απαλλάσοντας τον ιδιοκτήτη ενός τζακιού από τον καθημερινό καθαρισμό της εστίας από τη στάχτη.

Τα τζακια βιοαιθανολης χωρίς καμινάδα μπορούν να θερμάνουν το χώρο γύρω τους, ανάλογα με το μέγεθος του θαλάμου καύσης άρα και της φλόγας. Η χωρητικότητα του θαλάμου καύσης καθορίζει και την αυτονομία του τζακιού, δηλαδή το πόσες ώρες μπορεί να καίει την βιοαιθανόλη με ένα γέμισμα. Όπως και κάθε τζάκι όμως δεν συστήνονται για χαμηλοτάβανους χώρους που δεν αερίζονται καλά και είναι κάτω από 18-19 τετραγωνικά μέτρα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο, έτσι λοιπόν τα τζακια βιοαιθανολης δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την βασική θέρμανση ενός σπιτιού.

Ένα τζάκι βιοαιθανόλης που καίει μισό λίτρο βιοαιθανόλης ανά ώρα, παράγει θερμότητα ισοδύναμη με 3 KW, όσο δηλαδή δύο ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα των 1.500W. Η ποσότητα που θα καίγεται ανά ώρα μπορεί να ρυθμιστεί πάνω στον θάλαμο καύσης. Όσο μεγαλύτερο το άνοιγμα του θαλάμου καύσης, τόσο μεγαλύτερη η φλόγα (άρα και η κατανάλωση).

Στα τζακια βιοιαθανολης χωρίς καμινάδα, η ένταση της φλόγας μπορεί να ρυθμιστεί. Πολύ χρήσιμα είναι και τα κεραμικά κούτσουρα που είναι μια ακριβής απομίμηση ξύλου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μερικά μοντέλα τζακιών. Έτσι ξεγελιέται το μάτι και μας δίνει την αίσθηση ότι καίγεται το ξύλο. Η φλόγα έτσι δείχνει πιο πλούσια αλλά και η αίσθηση τζακιού ρεαλιστικότερη!

Δείτε παρακάτω κι ένα σχετικό βίντεο με ένα τζακι βιοαιθανολης:

Η καλύτερη (και ακριβότερη) βιοαιθανόλη είναι αυτή με καθαρότητα 100%. Πολύ καλή όμως είναι και η συνηθισμένη 96,6% η οποία καίει καλά και δυνατά, χωρίς άσχημη οσμή και επιβλαβή πρόσθετα όπως ενδεχομένως κάποιες χαμηλότερης ποιότητας με μικρότερο ποσοστό καθαρότητας.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της χρήσης βιοαιθανόλης σε σχέση με ορυκτά καύσιμα:

  • Πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αφού παράγεται από βιομάζα που μπορεί να αναπαράγεται συνεχώς.
  • Δεν παράγει στο ίδιο μέγεθος ή καθόλου τα επιβλαβή αέρια άλλων πηγών ενέργειας (π.χ διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες κ.ά.), άρα βοηθά σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης. Είναι πρακτικά σχεδόν άοσμη και δεν παράγει στάχτη.
  • Μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση ενώ βοηθά και στη διατήρηση του αγροτικού εισοδήματος.

Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα, που απαιτούν την προσοχή σε επίπεδο πολιτικής:

  • Για την παραγωγή της η βιοαιθανολη μπορεί να εκτοπίσει σε ένα βαθμό άλλες καλλιέργειες (π.χ. τροφίμων) ανεβάζοντας την τιμή τους στην αγορά.
  • Σε πολλές περιπτώσεις έχει λίγο μεγαλύτερο κόστος από άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.