Αυτονομα φωτοβολταικα

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Οι τιμές για απεξάρτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο και πως να στήσεις ένα σύστημα με αυτόνομα φωτοβολταϊκά. Τα αυτόνομα φωτοβολταικα μοιάζουν στη βασική δομή τους με ένα εφεδρικό σύστημα back up όπως εδώ, απλά είναι εγκατεστημένα σε μόνιμες βάσεις και είναι φυσικά μεγαλύτερου μεγέθους.

Σκοπός ενός τέτοιου αυτόνομου συστήματος είναι να παρέχει ρεύμα σε μια οικία ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο (π.χ. το εξοχικό, το σκάφος κ.α.) χρησιμοποιώντας ενέργεια από τον ήλιο, χωρίς εξάρτηση από το δίκτυο της ΔΕΗ. Άρα δεν υπάρχουν λογαριασμοί, πάγια, κόστος μεταφοράς γραμμής κ.λπ., μόνο “δωρεάν” ενέργεια από τον ήλιο. Το δωρεάν μπαίνει σε εισαγωγικά, αφού οι τιμες στα αυτονομα φωτοβολταικα, παρότι έχουν πέσει πάρα πολύ (π.χ. οι τιμες στα φωτοβολταικα πανελ έχουν πέσει στο ένα τρίτο της τιμής που είχαν πριν 2 χρόνια), δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κοστος μαζί με τις μπαταρίες και τον inverter.

Ανάλογα με τις ανάγκες μας, το συνολικό κόστος ενός αυτόνομου off grid φωτοβολταϊκού συστήματος κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ, με τις σημερινές τιμες στα αυτονομα φωτοβολταικα να είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου οι τιμές στα αυτονομα φωτοβολταικα ήταν μέχρι και τριπλάσιες. Η συντήρηση που απαιτεί είναι μηδαμινή και αφορά κυρίως έναν περιοδικό, λίγες φορές τον χρόνο, καθαρισμό (ξεσκόνισμα) των επιφανειών των ηλιακών συλλεκτών και τον έλεγχο των συσσωρευτών (μπαταρίες).

Ένα πολύ μικρού μεγέθους αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα φτιάξαμε εδώ: Φορητή γεννήτρια ρεύματος. Με τον ίδιο τρόπο, απλά χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα και περισσότερα φωτοβολταικα πλαίσια, μπαταρίες και inverter, στήνονται και τα μεγαλύτερα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα για μόνιμες κατοικίες, εξοχικά, τροχόσπιτα, σκάφη, απομακρυσμένους σταθμούς κ.λπ.

Μια καλή αρχή για να μελετήσεις τα ξεχωριστά μέρη από τα οποία αποτελούνται τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι στη σελίδα “τα φωτοβολταικα με απλά λόγια“.

Στη συνέχεια θα φανούν χρήσιμα τα παρακάτω άρθρα που είναι σχετικά με αυτονομα φωτοβολταικα:

Καλή …μελέτη!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.