Μικρο φωτοβολταικο mini-panel

By on 20/09/2015. Posted in . Tagged as , , , , .

Φτιάξε μόνος σου ένα μικρο φωτοβολταικο πάνελ με μόλις 45 ευρώ!

Πολύ χρήσιμο θα ήταν ένα μικρο φωτοβολταικο πάνελ (mini-panel) το οποίο θα μπορεί κανείς να παίρνει παντού μαζί του (στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στην εκδρομή και αλλού) για ώρα ανάγκης. Εδώ θα φτιάξουμε λοιπόν ένα μικρό φορητό ηλιακό πάνελ, με πολύ χαμηλό κόστος φωτοβολταϊκών.μικρά φωτοβολταϊκά στοιχεία

Για να είναι το πάνελ μικρό σε μέγεθος αλλά και ανθεκτικό στη μεταφορά επέλεξα μικρές ηλιακές κυψέλες (τα φωτοβολταϊκά στοιχεία αυτά είναι περίπου 6Χ6 εκατοστά) οι οποίες είναι ήδη μέσα σε πλαίσιο από ρητίνη. Είναι πολύ ανθεκτικές (δεν σπάνε εύκολα, σχεδόν άθραυστες θα έλεγα) σε σχέση με τις μονοκρυσταλλικές ή πολυκρυσταλλικές που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα πάνελ.

Επίσης, η κάθε μία δίνει λίγο πάνω από 4 volt χωρίς φορτίο, σε σχέση με τα 0,5 volt που δίνουν τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως μπορώ να χρησιμοποιήσω μόλις τρεις τέτοιες κυψέλες συνδεδεμένες σε σειρά (θετικό-αρνητικό-θετικό-αρνητικό) για να πετύχω λίγο πάνω από 12 Volt που ήταν και ο στόχος μου γι΄ αυτό το πάνελ. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο κόστος, μικρότερη επιφάνεια και ευκολία κατασκευής.

Επειδή όμως το ρεύμα που δίνουν είναι λίγο πάνω από 60mA, χρησιμοποίησα άλλες δύο σειρές των τριών στοιχείων σε παράλληλη σύνδεση με την άλλη σειρά (συνδέοντας τα ελεύθερα αρνητικά των 3 οριζόντιων σειρών μεταξύ τους και τα ελεύθερα θετικά των ίδιων σειρών μεταξύ τους) για να πετύχω περίπου 180mA:

Για την συνδεσμολογία (σχεδιάγραμμα) και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των φ/β κυψελών (στοιχείων), δες τη σελίδα για την κατασκευή ενός πάνελ 10w/p ή 20w/p.

Πλαίσιο θα μπορούσα να κατασκευάσω από plexiglass, προτίμησα όμως την εύκολη (αλλά λειτουργική) λύση μιας απλής πλαστικής …κορνίζας! Μικρό μέγεθος, ελαφριά και με χαμηλό κόστος: Μόλις 1 έως 3 ευρώ, ανάλογα με την κορνίζα.

Για να μπορώ να συνδέω διάφορες συσκευές, φορτιστές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, χρησιμοποίησα έναν αντάπτορα τύπου αναπτήρα αυτοκινήτου όπως φαίνεται στη φωτογραφία (κόστος ούτε μισό ευρώ από κατάστημα ηλεκτρονικών).

Προμηθεύτηκα και ένα μικρό μετασχηματιστή αυτοκινήτου με είσοδο 12 volt και έξομικρό φωτοβολταϊκό πάνελδο 1,5 έως 12,0 volt. Ο μετασχηματιστής (βλ. φωτογραφία κάτω) συνδέεται στον αντάπτορα που ανέφερα αμέσως πριν. Έτσι θα μπορώ να συνδέω όλων των ειδών τις συσκευές ή μπαταρίες από 1,5 έως 12 volt χωρίς πρόβλημα.

Η πρώτη δοκιμή ήταν κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ανοιξιάτικης ημέρας. Το μικρό ηλιακό πάνελ στον ήλιο, χωρίς φορτίο, με το πολύμετρο να δείχνει 12,5 Volt και σχεδόν 200mA.

Μετά τη σύνδεση του μετασχηματιστή στο μικρό ηλιακό πάνελ, το πολύμετρο έδειξε 12,0 volt. Άψογα!

Σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες η απόδοση θα είναι λίγο καλύτερη, αλλά και έτσι είναι μια χαρά. Άλλωστε πάνω από τα 15V θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ο μετατροπέας.μετασχηματιστής 12V μετατροπέας

Η πρώτη πρακτική χρήση ήταν να φορτίσω το κινητό μου χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου του και η δεύτερη να φορτίσω μερικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αυτό θα πει απεριόριστη (…σχεδόν) αυτονομία!

Πιθανές βελτιώσεις του φωτοβολταϊκού πάνελ

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κι άλλες σειρές των τριών φωτοβολταϊκών στοιχείων για περισσότερα mA, μεγαλώνοντας απλώς το μέγεθος του ηλιακού πάνελ. Για παράδειγμα, με άλλα 9 φωτοβολταϊκά στοιχεία, το ρεύμα θα έφθανε περίπου στα 360mA στα 12 Volt.

Ή θα μπορούσα να το κάνω και αναδιπλούμενο για ακόμη μικρότερο μέγεθος!ηλιακός φορτιστής κινητού τηλεφώνου

Παρατήρηση: Αν θέλουμε να φορτίσουμε μια μπαταρία, με αυτό το πάνελ μπορούμε να φορτίσουμε μπαταρίες μέχρι 9V. Οι 12βολτες μπαταρίες γενικά θέλουν τάση φόρτισης χοντρικά λίγο πάνω από 14V με φορτίο. Άρα θέλουν ένα πάνελ με 4-5 κυψέλες σε σειρά και όχι με 3 κυψέλες όπως εδώ και τη μεσολάβηση ενός ρυθμιστή φόρτισης.

Εδώ κάνουμε απλώς ένα πείραμα να τροφοδοτήσουμε απ΄ ευθείας έναν φορτιστή αυτοκινήτου για κινητά. Όχι όμως για συχνή χρήση εκτός αν προβλέψετε κατάλληλες διατάξεις προστασίας από υπερφόρτιση και σταθεροποίησης ρεύματος. Όπως μια δίοδο στο θετικό καλώδιο εξόδου (από κατάστημα ηλεκτρονικών), για να μην επιστρέφει το ρεύμα από τη μπαταρία στο πάνελ όταν δεν έχει ήλιο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.