Inverter & Φωτοβολταικα (α)

By on 12/03/2014. Posted in . Tagged as , , , .

O inverter είναι ο μετατροπεας τη τάσης του ρεύματος που παίρνουμε από τη μπαταρία: Κάνει τη μετατροπή από 12V (ή 24/48V) συνεχές DC σε 230V εναλλασσόμενο AC ρεύμα: Μπορεί να δείτε να αναφέρεται και ως αντιστροφέας ή μετατροπέας.

Όπως είπαμε λοιπόν είναι το μηχάνημα που μετατρέπει το συνεχές (DC) ρεύμα του φωτοβολταϊκού συστήματος (ουσιαστικά το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας του συστήματος), σε εναλλασσόμενο (AC) ρεύμα 230V για να μπορούμε να τροφοδοτήσουμε από τη μπαταρία του φωτοβολταϊκού συστήματος όλες τις συσκευές που απαιτούν 230 Volt.

inverter

Ο inverter 230V συνδέεται με ένα διπλό καλώδιο (θετικό – αρνητικό) πάνω στους πόλους της μπαταρίας. Έχει συνήθως μια ή δύο υποδοχές σαν τις πρίζες που έχουμε στους τοίχους του σπιτιού μας, πάνω στις οποίες συνδέουμε τις συσκευές που απαιτούν 230V, απ’ ευθείας ή χρησιμοποιώντας πολύμπριζο ή και μπαλαντέζα.

Δεν έχει σημασία πόσες συσκευές θα συνδέσουμε ταυτόχρονα, αρκεί η ισχύς όλων των συσκευών που λειτουργούν ταυτόχρονα να μην ξεπερνά την επιτρεπόμενη ισχύ του inverter. Έτσι, αν έχουμε έναν μετατροπεα 200W, μπορούμε να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα μια τηλεόραση 60W, έναν ανεμιστήρα 40W, ένα φορητό υπολογιστή 60W και λαμπτήρες οικονομίας με 40W συνολικής ισχύος.

Ένας inverter καλής ποιότητας θα κλείσει αν από λάθος συνδέσουμε μια συσκευή με παραπάνω ισχύ σε Watt από αυτή που μπορεί να αντέξει, προστατεύοντας έτσι τις ηλεκτρικές συσκευές μας. Το ίδιο θα κάνει ένας μετατροπεας καλής ποιότητας αν διαπιστώσει ότι κοντεύει να αδειάσει η μπαταρία.

συνδεσμολογια φωτοβολταϊκού συστήματος

Υπάρχουν inverters από 50W έως 10.000W ή παραπάνω, ενώ κάποια μοντέλα μπορούν να επεκταθούν συνδέοντας μεταξύ τους δύο ή περισσότερους inverters σε σειρά (για τριφασικό ρεύμα) ή παράλληλα (για αύξηση της διαθέσιμης ισχύος).

Συνήθως χρησιμοποιούμε inverter από 150W έως 1.200W ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες μας. Ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα back-up για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος μπορεί να εξυπηρετείται από έναν μετατροπεα 300W, αλλά ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα πού καλύπτει όλες τις καθημερινές ανάγκες για ένα ολόκληρο σπίτι θα θέλει μετατροπεα μέχρι και πάνω από 4.000W.

Inverter με τροποποιημένο ή με καθαρό ημίτονο

Οι inverters διακρίνονται σε τροποποιημένου ημίτονου (modified sine-wave) και σε καθαρού ημίτονου (pure ή true sine-wave).

Ένας μετατροπέας με τροποποιημένο ημίτονο, είναι φθηνότερος από έναν με καθαρό ημίτονο και είναι κατάλληλος για τις περισσότερες από τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Καταναλώνει όμως έως και 20% περισσότερη ενέργεια από τη μπαταρία σε σχέση με έναν μετατροπέα καθαρού ημίτονου. Επίσης, σε τηλεοράσεις και ηχοσυστήματα μέτριας ποιότητας μπορεί αν ακούγεται ένα ελαφρύ βουητό.

Από την άλλη μεριά, το μοναδικό μειονέκτημα που έχουν οι inverters καθαρού ημίτονου είναι η τιμή τους, αφού είναι τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότεροι από έναν αντίστοιχο με τροποποιημένο ημίτονο. Αν έχουμε ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, καλό είναι να χρησιμοποιούμε για αυτές inverter με καθαρό ημίτονο.

Οι συσκευές που λειτουργούν με μοτέρ ή συμπιεστές (π.χ. μηχανήματα, αντλίες, ψυγεία) απαιτούν στιγμιαία κατά την εκκίνησή τους πολλαπλάσια Watt (π.χ. πενταπλάσια ή και παραπάνω) από αυτά της κανονικής τους λειτουργίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε κατά την επιλογή του ινβερτερ, ώστε να επιλέξουμε έναν με μεγαλύτερη ισχύ από τα συνολικά (ονομαστικά) Watt των συσκευών που θα λειτουργούν ταυτόχρονα.

Κόστος – τιμές inverter

Ένας μετατροπέας 300W τροποποιημένου ημίτονου έχει κόστος περίπου 50 ευρώ, ενώ ένας μετατροπέας 300W με καθαρό ημίτονο έχει κόστος περίπου 150,00 ευρώ.

Η τιμή ενός inverter 2000W τροποποιημένου ημίτονου είναι περίπου 250,00 ευρώ, ενώ η τιμή ενός inverter 2000W με καθαρό ημίτονο είναι περίπου 1.000,00 ευρώ. Οι πολύ ανώτερης ποιότητας και αξιοπιστίας (συνήθως επώνυμοι) inverters κοστίζουν περίπου τα διπλάσια χρήματα σε κάθε κατηγορία ισχύος και υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι γι’ αυτό, να είστε σίγουροι.

Οι τιμές βέβαια είναι ενδεικτικές αφού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ποιότητα κατασκευής, η προέλευση, η μάρκα κ.λπ. Συνήθως φθηνότερα αγοράζει αυτός που από την αρχή επιλέγει έναν καλό inverter, γλιτώνοντας από την αγορά ενός ή δύο φθηνών πριν καταλήξει και πάλι στον αξιόπιστο inverter.

Διαβάστε και αυτό το νεώτερο άρθρο για τους inverter με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες (με όσο το δυνατό πιο απλά λόγια για μη τεχνικούς).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.