
Κυκλοφόρησε ο πολυ-αναμενόμενος Inverter GEP MPPT 5000. Ο μετατροπέας αυτός είναι το αποτέλεσμα συσσωρευμένης εμπειρίας πολλών ετών που έρχεται να καλύψει ακριβώς τις ανάγκες των αυτόνομων συστημάτων με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες.
Τι χρειάζεται να έχει ένας inverter για ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα;
- Πάνω από όλα, θα πρέπει να διαθέτει αξιοπιστία: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ηλεκτρονικών του (πλακέτες, τσιπάκια, εγκέφαλος κ.λπ.) θα πρέπει να είναι Α’ ποιότητας και από αξιόπιστους κατασκευαστές, για να μην έχουμε αστοχίες υλικού με την παραμικρή πίεση.
- Ο inverter θα πρέπει να έχει ισχυρό (δηλαδή και βαρύ) μετασχηματιστή: Απορρίψτε χωρίς δεύτερη σκέψη κάθε μετατροπέα που ζυγίζει μόλις λίγα κιλά (π.χ. ινβέρτερ 1500-2000 Watt με βάρος κάτω από 10-12 κιλά), αφού αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ διαθέτει ισχυρό μετασχηματιστή (μερικές φορές δεν διαθέτει καθόλου!). Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούμε συσκευές που θα καταστρέψουν έναν inverter που δεν διαθέτει ισχυρό μετασχηματιστή (όπως ψυγεία, τροφοδοτικά, μηχανήματα κ.ά.). Το μεγαλύτερο βάρος ενός μετατροπέα είναι ο μετασχηματιστής του, οπότε είναι ευκολότερη η σύγκριση μεταξύ μετατροπέων, όσον αφορά τουλάχιστον το μετασχηματιστή τους.
- Οι περισσότεροι ασιατικής προέλευσης μετατροπείς κάνουν οικονομία στο μετασχηματιστή και στοχεύουν έτσι αναγκαστικά (χωρίς να το λένε όμως) σε μια αγορά χαμηλού κόστους, που καλύπτει μόνο πολύ ελαφριές ανάγκες, όπως λάπτοπ, τηλεοράσεις, λαμπτήρες led και ΟΧΙ βαριά ή απαιτητικά φορτία όπως τα παραπάνω (δηλ. ψυγεία, τροφοδοτικά, μηχανήματα κ.ά.).
- Αν ο μετασχηματιστής είναι και τοροειδής (toroidal transformer), ακόμη καλύτερα. Αυτό τον νεότερο τύπο τον χρησιμοποιούν οι επώνυμοι inverters της αγοράς διεθνώς (και όχι όλοι μάλιστα) και είναι προτιμότερος, αφού εξασφαλίζει χαμηλότερη αυτοκατανάλωση και πολύ λιγότερες παρεμβολές στις συσκευές.
- Αν έχει και επιπλέον δυνατότητες και αξεσουάρ είναι καλοδεχούμενα, αφού εξοικονομούν τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτούνταν για την αγορά τους, αλλά και χρόνο εγκατάστασης αφού όταν είναι ενσωματωμένα, είναι ήδη προ-συναρμολογημένα και προ-συνδεδεμένα. Τέτοιες δυνατότητες είναι: ρυθμιστής φόρτισης (απλός ή MPPT, όσο μεγαλύτερος τόσο το καλύτερο), φορτιστής ρεύματος από ΔΕΗ ή γεννήτρια, οθόνη ενδείξεων και ρυθμίσεων, πίνακα ασφαλειών και διακοπτών κ.λπ. Όλα αυτά μπορεί να μας κοστίσουν περισσότερα χρήματα ακόμη και από το κόστος του inverter αν χρειαζόταν να τα αγοράσουμε ξεχωριστά!
Όλα τα παραπάνω τα ενσωματώνει επιτέλους ένα μηχάνημα, ο inverter GEP MPPT 5000. Χρειάστηκαν μερικά χρόνια εξέλιξης, σχεδιασμού, βελτιώσεων, δοκιμών και εμπειρίας των Ελλήνων και Γερμανών συνεργατών της Westech Solar Energy για να γεννηθεί αυτό το απόλυτο, επαγγελματικών προδιαγραφών μηχάνημα που λέγεται GEP MPPT 5000. Πραγματοποιεί όλες τις επιθυμίες και καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος.
Η τιμή της αντιπροσωπείας για το GEP MPPT 5000 είναι 2.000,00 ευρώ (τελική τιμή με ΦΠΑ) και είναι αισθητά χαμηλότερη από ίδιας περίπου ισχύος μηχανήματα της αγοράς, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς ενός ξεχωριστού ποιοτικού ρυθμιστή φόρτισης MPPT για φωτοβολταϊκά πάνελ έως και 1600 Wp, το κόστος για έναν φορτιστή μπαταριών από ΔΕΗ ή γεννήτρια 24V/30A, ασφάλειες-καλώδια-οθόνη κ.λπ.
Αν θέλετε να αποσύρετε τον παλιό σας inverter, αναβαθμίζοντας το σύστημά σας με ένα αξιόλογο μηχάνημα όπως το GEP 5000 MPPT, επικοινωνήστε με τον αποκλειστικό εισαγωγέα στο 210-9838670 (Δε-Πα 09:30-15:00).
No Comments