ΕΞΥΠΝΑ ΤΡΙΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Έξυπνοι τρόποι εφαρμογής της υπερυθρης θερμανσης

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο μέρος, μπορούμε να πετύχουμε οικονομία στη θέρμανση με τα ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ και με έναν διαφορετικό, έξυπνο τρόπο χρήσης:

Με την υπερυθρη θερμανση είναι δυνατό να νιώθουμε την ίδια περίπου θερμική άνεση ακόμη και με τη θερμοκρασία του αέρα γύρω στους 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι συνήθως (για παράδειγμα στους 18o-19o C αντί για τους 21o C), αφού το σώμα μας και τα γύρω αντικείμενα θερμαίνονται απ΄ ευθείας από τα πανελ υπερυθρων.

Οπότε, σε μεγάλους χώρους, πολλές φορές δεν ενδιαφέρει να θερμάνουμε ολόκληρο το χώρο αν κυρίως κινούμαστε ή καθόμαστε σε κάποιο μικρότερο τμήμα του. Μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε τεράστια οικονομία, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το μισό ή και το ένα τρίτο του συνολικού κόστους για θέρμανση με πετρέλαιο ή με αερόθερμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τοποθετούμε απλά ένα ή δύο πάνελ υπερύρθρων με τέτοιο τρόπο που να θερμαίνουν εμάς και τα αντικείμενα, στο μικρότερο τμήμα του χώρου που βρισκόμαστε κυρίως. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για παράδειγμα:

  1. Σε καταστήματα όπου θερμαίνουμε μόνο τους διαδρόμους όπου κινούνται οι πελάτες, καθώς και το ταμείο όπου βρίσκεται ο ιδιοκτήτης ή/και οι υπάλληλοι.
  2. Σε άλλους επαγγελματικούς χώρους όπου θερμαίνουμε μόνο τα γραφεία που κάθονται και εργάζονται υπάλληλοι.
  3. Σε αποθήκες όπου θερμαίνουμε μόνο τους πάγκους ή άλλους χώρους εργασίας.
  4. Στο σπίτι όπου θερμαίνουμε μόνο τον καναπέ στο καθιστικό ή το τραπέζι στην κουζίνα όπου καθόμαστε, χωρίς να ανάβουμε την κεντρική θέρμανση αν στα υπόλοιπα δωμάτια δεν βρίσκεται κανείς.
  5. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, όπου μερικές φορές – κυρίως σε παλαιότερα σπίτια – η θέρμανση είναι ανεπαρκής.
  6. Σε εκκλησίες και άλλους τέτοιους μεγάλους χώρους όπου θερμαίνουμε μόνο το χώρο όπου βρίσκονται άνθρωποι.
  7. Σε καφετέριες και εστιατόρια όπου θερμαίνουμε μόνο το χώρο με τα τραπέζια που κάθονται οι πελάτες.
  8. Ή ακόμη και σε ανοικτούς χώρους όπου δεν θα είχαμε και πολλές άλλες επιλογές θέρμανσης (εκτός από το ανάψουμε μια …φωτιά)!

Σημαντικό επίσης είναι να τοποθετούμε τα πανελ υπερυθρων όσο το δυνατό πιο κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε τον περισσότερο χρόνο.

Η θερμότητα που εκπέμπουν είναι πολύ αισθητή στο πρώτο ένα-ενάμιση μέτρο (όπως όταν καθόμαστε μπροστά σε ένα τζάκι ή πολύ κοντά σε ένα καλοριφέρ). Στα δύο-δυόμιση μέτρα έχει εξασθενήσει σημαντικά, αλλά είναι ακόμη μια καλή απόσταση. Μέχρι τα τρία-τρισήμιση μέτρα είναι ακόμη αισθητή για ένα ισχυρό πάνελ (άνω των 700W). Μετά τα τέσσερα μέτρα απόστασης, η ζέστη δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή – τα πάνελ όμως κάνουν τη δουλειά τους ζεσταίνοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά τους τα οποία με τη σειρά τους ζεσταίνουν τον αέρα του χώρου.

Γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βρίσκονται μπροστά στα πάνελ αρκετά – ή μεγάλα – αντικείμενα που μπορούν να απορροφήσουν θερμότητα για να την απελευθερώσουν στο χώρο.

Τέλος, στην αρχή απαιτείται λίγη υπομονή. Πολλοί απογοητεύονται, περιμένοντας να ζεσταθεί ένας χώρος αμέσως με την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Τα πανελ υπερυθρων, μετά την πρώτη τοποθέτηση, χρειάζονται συνήθως (ανάλογα με τη μόνωση και την υγρασία ενός χώρου) λίγες ημέρες σε πλήρη λειτουργία μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό αφορά τη θέρμανση του χώρου, αφού το σώμα μας αισθάνεται την θερμότητα που εκπέμπουν τα πάνελ αμέσως.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν θέλουμε να ζεσταθούμε σε ένα μικρό χώρο τοποθετώντας απλά ένα ή δύο πάνελ υπερύθρων δίπλα στο γραφείο μας ή αλλού όπως είδαμε, τότε τα πάνελ αυτά είναι μια καλή λύση με χαμηλό κόστος χρήσης, αλλά σχετικά υψηλό κόστος απόκτησης.

infrared panel κατω απο γραφειο

Αν μάλιστα έχουμε ένα μεγάλο χώρο στον οποίο όμως δεν κινούμαστε σε όλη του την επιφάνεια, τότε τα πανελ υπερυθρων μπορούν να προσφέρουν μεγάλη οικονομία αν τοποθετηθούν σωστά και μόνο στα σημεία που έχει νόημα να ζεστάνουμε.

Αν θέλουμε να ζεστάνουμε όλο μας το σπίτι ομοιόμορφα, όπως για παράδειγμα με τα καλοριφέρ και το πετρέλαιο, τότε το πράγμα γίνεται λίγο πιο σύνθετο και χρειάζεται μελέτη.

πανελ υπερυθρων στο ταβανι / οροφηΣήμερα, με το πρόγραμμα NET METERING μπορούμε να παράγουμε ρεύμα από φωτοβολταικα όλο το χρόνο και να το “αποθηκεύουμε” στη ΔΕΗ για χρήση όλο το χρόνο στο σπίτι μας, αλλά και το χειμώνα για τα ηλεκτρικά πάνελ υπερύθρων για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Με αυτό τον τρόπο, με ένα αρχικό κόστος επένδυσης που αποσβαίνεται αρκετά γρήγορα, έχουμε στη συνέχεια ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα για τουλάχιστον 25 χρόνια και μάλιστα όχι μόνο για τη θερμανση.

Οι αντλίες θερμότητας ωστόσο υπερέχουν σε απόδοση και οικονομία και μάλιστα με μεγάλη διαφορά όπως δείχνουν όλες οι μελέτες και μετρήσεις. Δυστυχώς όμως έχουν και πολύ μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης.

πανελ υπερυθρης θερμανσης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.