ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Η θερμανση με πανελ υπερυθρης θερμανσης

Εδώ θα δούμε μερικούς έμμεσους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στη θερμανση με τα πανελ υπερυθρων και με το κόστος αγοράς τους.

Μπορούμε να έχουμε τον θερμοστάτη της κεντρικής θερμανσης σε χαμηλότερη θερμοκρασία (π.χ. στους 18 βαθμούς) οπότε θα καταναλώνουμε πολύ λιγότερη ενέργεια για θερμανση για να διατηρούμε αυτή τη χαμηλότερη θερμοκρασία και να ζεσταινόμαστε απ΄ ευθείας στους χώρους που κυρίως βρισκόμαστε, με ένα ή δύο πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης (π.χ. μπροστά στην τηλεόραση, στην κουζίνα ή στο γραφείο μας).

Μπορούμε να νιώθουμε το ίδιο άνετα όσον αφορά τη θερμανση, ακόμη και με την θερμοκρασία του αέρα 2-3 βαθμούς χαμηλότερη, αφού το σώμα μας και τα γύρω αντικείμενα θερμαίνονται απ΄ ευθείας από τα υπέρυθρα πάνελ. Αυτό συνεπάγεται ότι σε ένα χώρο με πολύ καλή μόνωση, ίσως δεν χρειάζεται καθόλου η κεντρική θέρμανση, αφού τα πάνελ υπερύθρων θα μπορούν μόνα τους να διατηρήσουν αυτή τη θερμοκρασία αέρα.

Ειδικά με την τοποθέτηση ενός μικρού πάνελ υπερύθρων 300-500 Watt κάτω από το γραφείο, μπορούμε να ζεστάνουμε όλο το γραφείο αλλά και το χώρο πάνω και γύρω του, την καρέκλα, το σώμα μας, τον τοίχο απέναντί του, με αποτέλεσμα μια καταπληκτική θερμική άνεση που δεν μπορεί να προσφέρει ένα αερόθερμο ή άλλα ηλεκτρικά σώματα.

infrared panel κατω απο γραφειοΜια άλλη έξυπνη εφαρμογή με πάνελ υπερύθρων για σημαντική οικονομία στη θερμανση είναι ο εξής: Σε πολύ μεγάλους χώρους, πολλές φορές δεν ενδιαφέρει να θερμάνουμε ολόκληρο το χώρο αφού κυρίως κινούμαστε ή καθόμαστε σε κάποιο μικρότερο τμήμα του. Στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά τέτοια πρακτικά παραδείγματα, όπου η οικονομία μπορεί να είναι τεράστια (ακόμη και με το μισό ή το 1/3 του κόστους θέρμανσης με πετρέλαιο ή αερόθερμα).

Είπαμε ότι για να θερμάνουμε κάποιον χώρο από όλες τις γωνίες, θα πρέπει να τοποθετήσουμε δύο ή περισσότερα πάνελ στους τοίχους. Αν όμως είναι εφικτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πάνελ υπερυθρης θερμανσης στην οροφη αντί για τους τοίχους, οπότε πετυχαίνουμε ομοιόμορφη θερμανση με λιγότερα πάνελ!

πανελ υπερυθρων στο ταβανι / οροφη

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τα σωματα υπερυθρης θερμανσης κοστίζουν ακριβότερα απ΄ ότι τα απλά αερόθερμα ή άλλα ηλεκτρικα σωματα θερμανσης. Η τιμη τους εξαρτάται από την ποιότητα και την ισχύ τους. Υπερτερούν όμως των φθηνότερων ηλεκτρικών αερόθερμων κυρίως στα παρακάτω σημεία:

  1. Η αίσθηση είναι πολύ καλύτερη, η ζέστη που νιώθουμε με τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι παρόμοια με αυτή που αισθανόμαστε μπροστά σε μια φωτιά ή στα κλασικά σωματα καλοριφερ νερου που είναι συνδεδεμένα στα περισσότερα σπίτια με τον κεντρικό καυστήρα (πετρελαίου ή αερίου).
  2. Δουλεύουν με τη μισή ισχύ ή και στο ένα τρίτο της ισχύος όλων των άλλων ηλεκρικών θερμαντικών σωμάτων, οπότε (υπό συνθήκες, όπως είδαμε και παραπάνω) μπορούν να εξοικονοιμήσουν ενέργεια και χρήματα, κάνοντας απόσβεση του κόστους αγοράς. Με το θερμοστάτη τους μάλιστα, δεν καταναλώνουν συνεχώς ρεύμα, αλλά περίπου το ένα τρίτο του χρόνου μέσα στο διάστημα λειτουγίας τους.
  3. Είναι αθόρυβα, σε αντίθεση με όσα αερόθερμα έχουν βεντιλατέρ. Η κίνηση του αέρα μέσα σε κλειστό χώρο δεν είναι επιθυμητή, ούτε ευχάριστη.
  4. Πολλά από τα πάνελ υπερύθρων είναι όμορφα και ενσωματώνονται διακριτικά στο χώρο, ενώ άλλα μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής και στολίζουν τον τοίχο.
  5. Όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχουν χώροι οι οποίοι καλύπτονται καλύτερα και οικονομικότερα με τα πάνελ υπέρυθρης θερμανσης παρά με άλλο τρόπο.
  6. Η θερμανση είναι άμεση με το άνοιγμα του διακόπτη, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ζεσαταθεί ο αέρας όπως με άλλα σώματα θέρμανσης.

πανελ υπερυθρων για θερμανση

Το βασικό μειονέκτημα των πανελ υπερυθρης θερμανσης είναι όπως είπαμε η αρχική τιμη αγορας τους, αλλά και το γεγονός ότι απαιτούνται συνήθως δύο ή τρία πάνελ στον ίδιο χώρο για να καλύψουμε όλες τις γωνίες (αλλά και για να ζεσταινόμαστε και από την πίσω πλευρά, όχι μόνο από …μπροστά – εκτός αν μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στην οροφή). Η απόσταση που μπορεί να καλύψει ένα τέτοιο πάνελ, εξαρτάται από την ισχύ του. Ένα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης 650-700 Watt ζεσταίνει μέχρι και σε απόσταση τεσσάρων περίπου μέτρων.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ενδεικτικά, η τιμη για ένα πανελ υπερυθρων είναι σήμερα αρκετά χαμηλότερη από 1,00 ευρώ ανά Watt ισχύος. Το κοστος μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλότερα από μισό ευρώ ανά Watt ισχύος για τα μεγαλύτερα πάνελ. Η τιμη εξαρτάται και από την ποιότητα του πανελ αλλά και από την ποσότητα αγοράς, αφού οι τιμες πέφτουν σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων. Έτσι, το κοστος για ένα ποιοτικό πανελ 500 Watt φτάνει κοντά στα 200,00 ευρώ (τιμη λιανικής) και το κοστος για ένα πάνελ 700 Watt φτάνει περίπου στα 220,00 ευρώ (οι παραπάνω τιμές είναι λιανικής που περιλαμβάνουν ΦΠΑ).

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΜΕ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ή τα ζωγραφίζεις εσύ με χρώμα από το χρωματοπωλείο!

Οι τιμες αυξάνονται κατά περίπου 50,00 ευρώ ανά πάνελ, αν αυτό περιλαμβάνει εκτύπωση κάποιας εικόνας, σαν πίνακας ζωγραφικής. Μπορούμε όμως να αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη και να βάψουμε ή να ζωγραφίσουμε ότι θέλουμε εμείς πάνω στην επιφάνεια του σωματος υπερυθρης θερμανσης, με χρώμα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να βγάζει αναθυμιάσεις (ρωτήστε έναν ειδικό σε χρωματοπωλείο)! Η επιφάνεια ενός τέτοιου σωματος υπερυθρης θερμανσης δεν αναπτύσσει επικίνδυνες θερμοκρασίες άνω των 90-95 βαθμών Κελσίου.

Στη συνέχεια: Και άλλοι έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης με πανελ υπερυθρων, μέχρι και ΔΩΡΕΑΝ θερμανση!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.