Το αναδιπλούμενο φωτοβολταϊκό των …ειδικών δυνάμεων

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , , .

Εδώ θα δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή. Πρόκειται για ένα αναδιπλούμενο φωτοβολταϊκό αρκετά μεγάλης ισχύος για το μέγεθός του, της τάξεως των 12Wp! Διπλωμένο καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο ενώ είναι και πολύ ελαφρύ.

Λόγω της κατασκευής των επιμέρους μικρών πάνελ που το συνθέτουν, αλλά και επειδή προστατεύεται από το ύφασμα που το τυλίγει, πρακτικά είναι άθραυστο οπότε και κατάλληλο για …βαριά χρήση!

Για παράδειγμα, μπορούμε να το παίρνουμε μαζί μας σε ταξίδια, σε κατασκηνώσεις, σε υπαίθριες δραστηριότητες, σε επαγγελματικές αποστολές, στο αυτοκίνητο κ.ο.κ.

Έτσι θα μπορούμε να έχουμε πάντα ρεύμα για τις συσκευές μας (φορητός υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, GPS, MP3 κ.λπ.), ακόμη και για να φορτίσουμε μια 12βολτη μπαταρία για να έχουμε ρεύμα και τη νύχτα (π.χ. για φωτισμό με led spot, τηλεόραση κ.ά.)!

Χρησιμοποίησα πανίσχυρα πανελάκια 6V-300mA (περ. 2 Wp) το καθένα τα οποία τα διασύνδεσα πρώτα ανά δύο παράλληλα σε ζευγάρια και μετά τα τρία ζευγάρια εν σειρά, όπως δηλαδή στο σχήμα.

Έτσι η τελική έξοδος είναι 18V-660mA, δηλαδή 12 Watt/p.

Τα έξι μικρά πανελάκια (αφού τελείωσα την παραπάνω συνδεσμολογία) τα κόλλησα με βενζινόκολλα πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα, αφήνοντας 15 χιλιοστά κενό μεταξύ τους για να μπορούν να αναδιπλωθούν.

Τα δύο καλώδια εξόδου (+ και -) συνδέονται στις αντίστοιχες υποδοχές ενός μικρού ρυθμιστή φόρτισης (π.χ. 10Α) ο οποίος συνδέεται με τη σειρά του με δύο καλώδια στους πόλους (+ και -) μιας μικρής μπαταρίας μολύβδου 12V-12A.

Στους πόλους της μπαταρίας συνδέεται ένα πολύμπριζο 12 Volt / προέκταση υποδοχής αναπτήρα αυτοκινήτου.

Πωλείται όπου υπάρχουν αξεσουάρ αυτοκινήτου (π.χ. μεγάλα σούπερ μάρκετ ή πολυκαταστήματα) ή σε καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού.

Έτσι λοιπόν θα μπορεί να συνδεθεί πάνω στη μπαταρία οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει φορτιστή ή μετασχηματιστή αυτοκινήτου (δηλαδή όλες οι συσκευές που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο).

Στο τέλος, το επένδυσα εξωτερικά και με ύφασμα …”παραλλαγής” για να ταιριάξει η εμφάνιση με το χαρακτήρα της κατασκευής!

Τέτοια φορητά, αναδιπλούμενα και ισχυρά φωτοβολταϊκά, κοστίζουν στο εξωτερικό από 150 έως 300 ευρώ, ενώ εδώ μου κόστισε κάτι λιγότερο από 100 ευρώ!

Τώρα βέβαια οι τιμές των φωτοβολταϊκών κυψελών έχουν μειωθεί, οπότε το συνολικό κόστος της κατασκευής αυτής θα είναι μικρότερο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.