Το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό που φοριέται!

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , .

Στην φωτογραφία βλέπουμε το σχέδιο The Solar Shirt, σχεδιασμένο από Pauline Van Dongen, μια καταπληκτική δουλειά πάνω στο θέμα των ρούχων με φωτοβολταϊκά. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα επιτυχημένου συνδυασμού της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών με την υψηλή αισθητική.

Το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό εφαρμόζεται πάνω σε ρούχα, τσάντες κ.λπ. Παρακάτω θα δούμε μερικές κατσκευές που έφτιαξα πειραματιζόμενος με τα εύκαμπτα φωτοβολταικα στοιχεία.

Αρχικά πήρα 8 εύκαμπτες φωτοβολταϊκές κυψέλες (3,5 Χ 11,5 cm η μία), ενώ έκοψα και μερικά τμήματα περίπου μισού εκατοστού από την χαλκοταινία διασύνδεσης.

Με το ηλεκτρικό κολλητήρι σύνδεσα 4 φωτοβολταικες κυψέλες σε παράλληλη σύνδεση (όλα τα θετικά μεταξύ τους και όλα τα αρνητικά μεταξύ τους).

Έτσι έφτιαξα ένα πανελάκι με έξοδο 3V – 200mA. Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά έχουν δύο ασημί λωρίδες στις άκρες τους: Η μία είναι το θετικό και η άλλη το αρνητικό. Πάνω σε αυτές γίνονται οι κολλήσεις-συνδέσεις.

Κάθε κυψέλη βγάζει 3V και 50mA καθαρά, κάτω από φορτίο. Σε ανοικτό κύκλωμα παραπάνω.

Έτσι, για παράδειγμα, συνδέοντας 4 παράλληλα (όλα τα θετικά μεταξύ τους και όλα τα αρνητικά μεταξύ τους), αυξάνουμε τα Ampere (4X50mA=200mA), ενώ η τάση παραμένει ίδια (3V).

Συνδέοντας 2 σε σειρά, τα Ampere παραμένουν τα ίδια (50mA) αλλά αυξάνονται τα Volt (2X3=6V). Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα άλλο ένα ίδιο πανελάκι με άλλες 4 κυψέλες. Στη συνέχεια σύνδεσα αυτά τα δύο πανελάκια μεταξύ τους σε σειρά (το θετικό του ενός με το αρνητικό του άλλου).

Έτσι, η τελική έξοδος και των δύο πάνελ έγινε 6V – 200mA.

Επειδή πάνω του θα συνδέονται συσκευές που θα έχουν μπαταρία, για να μην επιτρέπεται αντίστροφη ροή ρεύματος από τη μπαταρία στο πάνελ, κόλλησα με το ηλεκτρικό κολλητήρι και μια μικρή δίοδο στο θετικό καλώδιο εξόδου. Με την προσθήκη της διόδου, η τάση πέφτει από τα 6V στα 5,3V.

Δηλαδή όσο είναι και η τάση που θέλουν όσες συσκευές φορτίζουν με καλώδιο USB (κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, mp3, ipod, GPS κ.λπ.)!

Στη συνέχεια κάλυψα τις κυψέλες μέσα σε διάφανη ζελατίνα και σύνδεσα και ένα καλώδιο USB στις εξόδους του πάνελ. Πήρα δηλαδή ένα καλώδιο-προέκταση USB και το έκοψα στη μέση.

Από μέσα εμφανίστηκαν 4 καλώδια. Πήρα το κόκκινο και το κόλλησα στην θετική έξοδο του πάνελ και το μαύρο στην αρνητική. Τα άλλα δύο δεν χρειάζονται. Αυτό ήταν όλο, η κατασκευή με τα εύκαμπτα φωτοβολταικα ολοκληρώθηκε!

Οι εφαρμογές του εύκαμπτου φωτοβολταϊκού

Το εύκαμπτο αυτό φωτοβολταικο πανελάκι μπορεί να εφαρμοστεί με velcro (το γνωστό… σκράτς) για να μπορεί να αφαιρείται εύκολα, πάνω σε ένα σακίδιο πλάτης, σε ένα χαρτοφύλακα, σε μια τσάντα θαλάσσης, σε ένα μπουφάν κ.λπ.

Το καλώδιο μπορεί να πηγαίνει μέσα από μια μικρή τρύπα σε μια εσωτερική τσέπη, όπου θα φορτίζει τη συσκευή μας.

Μπορεί να τυλιχτεί και γύρω από ένα φακό, οπότε να εκτελεί τριπλή λειτουργία:

Ηλιακός φορτιστής συσκευών, φακός και φορτιστής μπαταριών (αυτών που θα τοποθετούμε μέσα στο φακό – 3 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες).

Χρόνος φόρτισης και κόστος κατασκευής

Ο χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει ένα κινητό ή άλλες παρόμοιες συσκευές είναι ο παρακάτω:

  • Για 2-3 κλήσεις ανάγκης, περίπου 15 λεπτά.
  • Για φόρτιση 50%, περίπου 2 ώρες ανάλογα με τη συσκευή.
  • Για πλήρη φόρτιση, περίπου 4-5 ώρες.

Το τελικό κόστος μου βγήκε περίπου 55 Ευρώ, αφού η κάθε κυψέλη κόστισε 6,5 ευρώ και λίγα ευρώ τα υπόλοιπα.

Δυστυχώς σήμερα, η προμήθεια τέτοιων εύκαμπτων κυψελών δεν είναι και τόσο εύκολη, τουλάχιστον όχι σε καλή τιμή. Στη θέση τους όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μικρά mini panel φωτοβολταικα.

Αυτά δεν είναι μεν εύκαμπτα, αλλά είναι πολύ λεπτά, βγαίνουν σε πολλές διαστάσεις και τάσεις ρεύματος, διασυνδέονται πολύ εύκολα και είναι σχεδόν αύθραυστα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες κατασκευές.

κατασκευη με ευκαμπτα φωτοβολταικα

ιδιοκατασκευη με ευκαμπτα φωτοβολταικα

ιδιοκατασκευή με φωτοβολταϊκά

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.