Ιδιοκατασκευές με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , , , .

Κομμένα και ραμμένα στην κυριολεξία, αφού μπορούν να κοπούν σε διάφορα μεγέθη, ακόμη και σχήματα.

Στην παρακάτω σειρά φωτογραφιών φαίνεται η κατασκευή ενός ηλιακού φορτιστή επαναφορτιζόμενων μπαταριών ΑΑ. Στην 1η φωτογραφία φαίνονται τα υλικά που χρησιμοποίησα:

Δύο εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία (6,50 Ευρώ το ένα), μια θήκη τεσσάρων μπαταριών ΑΑ (1,00 Ευρώ) και φυσικά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ.

Τα εύκαμπτα στοιχεία βγάζουν 3V και 50mA το κάθε ένα και οι διαστάσεις τους είναι 3,5 Χ 11,5 cm. Οι δύο ασημί λωρίδες δεξιά και αριστερά είναι το θετικό και το αρνητικό των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Πάνω σε αυτές κάνουμε τις κολλήσεις των καλωδίων.

Κόλλησα δύο εύκαμπτα φωτοβολταϊκά σε σειρά (το + του ενός με το – του άλλου) για να έχω 6V και 50mA. Στην άλλη πλευρά κόλλησα το θετικό και το αρνητικό καλωδιάκι της θήκης μπαταριών (2η φωτογραφία). Οι τέσσερις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι 1,2V η κάθε μια, άρα 4,8V συνολικά.

Για να μην αποφορτίζονται οι μπαταρίες τη νύχτα, ή τις αφαιρούμε από τη θήκη, ή καλύτερα συνδέουμε μια μικρή δίοδο στο θετικό καλώδιο ώστε το ρεύμα να μην μπορεί να πάει αντίστροφα (από τις μπαταρίες στα πανελάκια).

Στην 3η φωτογραφία κόλλησα τη μια πλευρά του φωτοβολταϊκού πάνω στη θήκη μπαταριών.Την άλλη πλευρά την έκανα να κολλά (για μεταφορά και αποθήκευση) και να ξεκολλά (για τη φόρτιση), με κολλητική ταινία διπλής όψης.

Είναι φανερό ότι μια τέτοια κατασκευή με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία, μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματωθεί σε ένα ρούχο, μια τσάντα κ.λπ. Οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Σύντομα θα παρουσιάσω μια τσάντα, η οποία στην εξωτερική της πλευρά θα έχει ενσωματωμένα τέτοια εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία, συνδεδεμένα σε σειρά και παράλληλα για μεγαλύτερη ισχύ.

Στο εσωτερικό της θα έχει κρυμμένο ένα βύσμα για τη φόρτιση μικροσυσκευών όπως mp3 players, κινητά τηλέφωνα, ραδιοφωνάκια, walkman, ακόμη και για να δώσει μια φόρτιση ανάγκης στο laptop.

Με ένα τόσο μικρό φορτιστή, το νόημα δεν είναι να φορτίσουμε τις μπαταρίες πλήρως (θα έκανε πολλές ώρες: ανάλογα με τη χωρητικότητα και το πόσο άδειες είναι, από 20 ώρες και άνω).

Το νόημα είναι να δώσουμε λίγο ρεύμα σε ώρα ανάγκης (π.χ. για να δουλέψει ένα ραδιοφωνάκι ή ένας φακός led για λίγες ώρες).

Η αγορα και η τιμη των ευκαμπτων φωτοβολταικων

Δυστυχώς σήμερα, η προμήθεια τέτοιων εύκαμπτων κυψελών δεν είναι και τόσο εύκολη, τουλάχιστον όχι σε καλή τιμή. Στη θέση τους όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μικρά mini panel φωτοβολταικα.

Αυτά δεν είναι μεν εύκαμπτα, αλλά είναι πολύ λεπτά, βγαίνουν σε πολλές διαστάσεις και τάσεις ρεύματος, διασυνδέονται πολύ εύκολα και είναι σχεδόν αύθραυστα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες κατασκευές.

Δες ακόμη: Το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό που φοριέται!

  1. ενδοιαφερομαι πολυ να βρω τετοια μικρα πανελ…αν μπορεις να μου πεις που τα βρηκες θα σου ειμαι ευγνωμων…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.