Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά στοιχεία

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Κομμένα και ραμμένα (στην κυριολεξία)! Εδώ θα ξεκινήσει μια σειρά από εφαρμογές με εύκαμπτα φωτοβολταικα στοιχεία. Το χαρακτηριστικό των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι ότι είναι… εύκαμπτα!

Λεπτά σαν ένα φύλλο χαρτί, λυγίζουν χωρίς να σπάνε. Μπορούμε επίσης να τα κόψουμε με ψαλίδι σε ότι σχήμα μας εξυπηρετεί.

Ράβονται ή επικολλώνται πάνω σε ρούχα, τσάντες ή άλλα αντικείμενα και τροφοδοτούν με ρεύμα το κινητό μας τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, το φακό και άλλες τέτοιες μικροσυσκευές!

Ανάλογα με το μέγεθος, μπορούν να κάνουν και μια φόρτιση ανάγκης στο φορητό υπολογιστή, ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε για μισή ή μια ώρα!

Παρακάτω θα βρείτε δύο πολύ απλές κατασκευές που έφτιαξα με τη χρήση τέτοιων εύκαμπτων φωτοβολταϊκών στοιχείων 3 Volt 50 milliampere.

Ιδιοκατασκευές DIY με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά:

Είναι πολύ απλές κατασκευές. Και βέβαια στην ερώτηση πολλών φίλων για το υψηλό (σχετικά με τις υπόλοιπες κυψέλες) κόστος απόκτησης, η απάντηση είναι πως ναι, είναι ακριβότερες, οπότε συστήνονται μόνο για περιπτώσεις όπου απαιτείται ελαφρύ ή/και εύκαμπτο φωτοβολταϊκό χαμηλής ισχύος.

Η αγορα και η τιμη των ευκαμπτων φωτοβολταικων

Δυστυχώς σήμερα, η προμήθεια τέτοιων εύκαμπτων κυψελών δεν είναι και τόσο εύκολη, τουλάχιστον όχι σε καλή τιμή. Στη θέση τους όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μικρά mini panel φωτοβολταικα.

Αυτά δεν είναι μεν εύκαμπτα, αλλά είναι πολύ λεπτά, βγαίνουν σε πολλές διαστάσεις και τάσεις ρεύματος, διασυνδέονται πολύ εύκολα και είναι σχεδόν άθραυστα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες κατασκευές.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.