Αυτονομα ηλιακα φωτιστικα κηπου

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , .

Εδώ θα φτιάξουμε ηλιακα φωτιστικα για τον κηπο που φωτίζουν κανονικά, όχι όπως τα …άλλα! Όχι δηλαδή όπως αυτά τα ηλιακά φωτιστικα του εμπορίου που ψάχνεις να δεις αν είναι …αναμμένα! Αυτά του ηλιακα φωτιστικα του εμπορίου χρησιμοποιούν ένα ή και περισσότερα λαμπάκια led τα οποία όμως είναι κατάλληλα μόνο για διακοσμητικό φωτισμό, όχι για λειτουργικό.

Τα led έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, έτσι έψαξα να βρω κάποια που να είναι ισχυρά αλλά και με τη λιγότερο δυνατή κατανάλωση σε ρεύμα. Κατέληξα στα led του τύπου luxeon 1W. Το ένα Watt μπορεί να μοιάζει λίγο αλλά δεν είναι! Ένα luxeon led είναι περισσότερο από 10 φορές πιο λαμπερό από τα συνηθισμένα led.

Έτσι, η φωτεινότητα από 8 ηλιακα φωτιστικα θα είναι παρόμοια σα να είχαμε τοποθετήσει σχεδόν 100 από τα απλά ηλιακά φωτιστικά!

Ένα τέτοιο super-led δεν μπορεί απλά να αντικαταστήσει το μικρό led σε ένα συνηθισμένο ηλιακό φωτιστικό κήπου, γιατί δεν θα το υποστήριζε το ηλεκτρονικό του κύκλωμα, ούτε η μπαταρία του.

Καλύτερα όμως! Έτσι κι αλλιώς δεν μου αρέσει το σχήμα και η ποιότητα αυτών των φθηνών ηλιακών φωτιστικών.

Εδώ θα φτιάξουμε ένα κιτ μετατροπής το οποίο θα μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε φωτιστικό, όπως τα κανονικά φωτιστικα εξωτερικού χώρου που λειτουργούν με το ρεύμα της ΔΕΗ.

Μόνο που με αυτό το κιτ μετατροπής, δεν θα χρειάζονται καλώδια στον κηπο, ούτε εγκατάσταση ρολογιού από τη ΔΕΗ, ούτε θα έχουμε μηνιαίους λογαριασμούς, ούτε θα χρειαστούμε 2.000 Ευρώ για τον ηλεκτρολόγο και τα υλικά!ηλεκτρονικά εξαρτήματα φωτιστικού κιτ

Επιπλέον, θα είναι ένα κιτ μετατροπής για αυτονομα ηλιακα φωτιστικα κηπου που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλες χρήσεις:

 1. Φωτισμός διαφημιστικής πινακίδας
 2. Φωτισμός στο μπαλκόνι
 3. Φωτισμός εσωτερικού χώρου (αποθήκη, μικρό δωμάτιο, φως ασφαλείας κλπ).

Η κατασκευή

Τα μόνα υλικά που χρειάζονται είναι:

 1. Το ισχυρό luxeon led 1W
 2. Μια θήκη τριών μπαταριών με τρεις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 2000-3000mA
 3. Δύο μικρά φωτοβολταϊκά πανελάκια σχεδόν 6V
 4. Ένας βραχίονας στήριξης του φωτοβολταϊκού (εγώ χρησιμοποίησα ένα βραχίονα στήριξης τοίχου για μικρό ηχείο, θα έκανε όμως κι ένα απλό ξύλινο πασαλάκι ή ένα μικρό κομμάτι λαμαρίνας)
 5. Ένα ηλεκτρονικό κυκλωματάκι – αισθητήρας νυκτός 3,6Vφωτοβολταικο πανελ και κιτ φωτισμού

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η συναρμολόγηση είναι πανεύκολη:

 1. Τα δύο εξωτερικά καλώδια της πλακέτας πάνε στον θετικό και αρνητικό πόλο της μπαταρίας.
 2. Τα δύο εσωτερικά καλώδια της πλακέτας πάνε στους αντίστοιχους πόλους του led.
 3. Το θετικό και αρνητικό καλώδιο του φωτοβολταϊκού πάει στους αντίστοιχους πόλους της μπαταρίας για να τη φορτίζει από τον ήλιο.

Όταν λέω μπαταρία, εννοώ μια θήκη τριών μπαταριών με τρείς επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ του 1,2V (με χωρητικότητα τουλάχιστον 2.000ΑΗ).

Τα έβαλα όλα μέσα σε ένα αδιάβροχο πλαστικό ηλεκτρολογικό κουτάκι, στο οποίο είχα ανοίξει μια μικρή τρύπα για να εξέχει η φωτοαντίσταση του ηλεκτρονικού κυκλώματος (πλακέτας) και άλλη μια για να βγαίνουν τα καλώδια που πάνε στο λαμπάκι led και στο φωτοβολταϊκό.

συναρμολογηση πάνελ και κιτ φωτισμού

Η πλακέτα – αισθητήρας νυκτός, με την

φωτοαντίσταση αντιλαμβάνεται το σκοτάδι για να ανάψει αυτόματα το φωτιστικό. Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβάνεται και το φως της ημέρας για να σβήσει το φωτιστικό.

Ο αισθητήρας νυκτός ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι, αφού στην αγορά έβρισκα μόνο για 12V, ενώ το κιτ χρειάζεται 3,6V (για να φτιάξετε ένα για αρχή δείτε εδώ, απαιτούνται κάποιες γνώσεις ηλεκτρονικών για να το ολοκληρώσετε: www.evilmadscientist.com/2007/a-simple-and-cheap-dark-detecting-led-circuit/).

Στη φωτογραφία φαίνεται η τελική εγκατάσταση. Το κουτάκι που περιέχει το κιτ φωτισμού το στερέωσα στην πίσω πλευρά του φωτοβολταϊκού στοιχείου.

Το λαμπάκι led μπαίνει μέσα στο φωτιστικό εξωτερικού χώρου από μια τρύπα που άνοιξα στο πάνω μέρος του, όπως φαίνεται στην αμέσως επόμενη φωτογραφία (το κιτ θα μπορούσε να μπει και μέσα στο φωτιστικό για να μην φαίνεται). φωτιστικο κηπου και εξωτερικου χωρου

Μόνωσα τα κενά με σιλικόνη για να προστατεύονται από τη βροχή.

Η απόδοσή του είναι παραπάνω από επαρκής, ενώ φωτίζει για τόσες ώρες τη νύχτα, όσες ήταν και οι ώρες έντονης ηλιοφάνειας τη μέρα και λίγο παραπάνω!

Αν δηλαδή μια καλοκαιρινή μέρα είδε 6 ώρες έντονης ηλιοφάνειας, θα φέγγει για περίπου 8-10 ώρες τη νύχτα. Το χειμώνα υπολογίζω να λειτουργεί για περίπου 6-7 ώρες τη νύχτα.

Το φωτοβολταϊκό πάνελ, αντί να τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του φωτιστικού θα μπορούσε να τοποθετηθεί και χαμηλότερα, για παράδειγμα στηριζόμενο με ένα κομμάτι λαμαρίνας στη μεταλλική βάση του φωτιστικού, ή και δίπλα από το φωτιστικό πάνω σε ένα ξύλινο ή μεταλλικό πασαλάκι.

τα ηλιακα φωτιστικα τη νυχτα

Άλλες χρήσεις του φωτιστικού κιτ

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το κιτ φωτισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού. Με 3 κιτ (χωρίς φυσικά το μεταλλικό φωτιστικό) τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε μια μακρόστενη πλαστική, ξύλινη ή αλουμινένια βάση, μπορούμε να φωτίζουμε μια διαφημιστική πινακίδα. Με 3 ή 4 κιτ μπορούμε να φωτίσουμε ακόμη κι ένα μικρό δωμάτιο ή αποθήκη! Στην τελευταία αυτή την περίπτωση μάλιστα δεν χρειάζεται η πλακέτα-αισθητήρας νυκτός, αφού μπορούμε να τα ανάβουμε με διακόπτη (μειώνοντας έτσι σημαντικά και το κόστος).

Το κόστος για όλο το κιτ φωτισμού

7,00 Ευρώ το luxeon led
12,00 Ευρώ η πλακέτα αισθητήρας νυκτός
28,00 Ευρώ τα φωτοβολταϊκα

Σύνολο 47,00 Ευρώ. Άλλα 9,00 Ευρώ μου κόστισε το φωτιστικό εξωτερικού χώρου. Με λιγότερα από 450 Ευρώ δηλαδή, θα τοποθετήσω 8 ηλιακά φωτιστικά κήπου που κάνουν δουλειά! Ένας ηλεκτρολόγος θα ζητούσε περίπου 2.000 Ευρώ, χωρίς να υπολογίζω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τον πίνακα ή και το ρολόι, όπως και τα σκαψίματα στον κήπο…

Κάνω και καλό στο περιβάλλον. Κι αν χρειαστεί σε καμιά διακοπή ρεύματος, φέρνω 2-3 από αυτά τα αυτονομα ηλιακά φωτιστικά κήπου μέσα στο …σπίτι!

 1. Καλησπέρα,

  βλέποντας και διαβάζοντας στο σάιτ τα άρθρα και τους οδηγούς αποφάσισα να ασχοληθώ και να “παίξω” με τις κατασκευές αυτές. Έφτιαξα το παραπάνω project και θέλω να το μεγαλώσω.
  Βάζοντας μεγαλύτερη λάμπα 12 βολτ, τροφοδοτούμενη από μπαταρία 12 v, 7Ah θέλω να ρωτήσω αν ένα πάνελ 12v είναι κατάλληλο. Γνωρίζω ότι γενικά το πάνελ πρέπει να είναι μεγαλύτερο στα βολτς από την μπαταρία που τροφοδοτεί. Αν είναι και τα δύο στα 12 βολτς θα έχω θέμα?

  Ευχαριστώ, Γιώργος

  • Τα πάνελ με ονομαστική τάση 12V βγάζουν τάση πάνω από 17V και έτσι είναι κατάλληλα για φόρτιση συσσωρευτών 12V. Με λιγότερα από 15V δεν φορτίζει μια μπαταρία 12V, υπολογίζοντας μάλιστα και το ρυθμιστή φόρτισης και τα καλώδια που προκαλούν μια μικρή πτώση της τάσης. Περισσότερα για αυτά μπορείς να δεις και στην ενότητα “Εκπαιδευτικά Άρθρα” (φωτοβολταικα πανελ, ρυθμιστες φορτισης, συσσωρευτες).

 2. Καλησπερα, βρηκα πανελ 12 V – 20 W (φτανουν για αρκετα led) εχει ομως ρευμα μεγιστης ισχυος 1,11 Α.
  Το καθε ενα απο αυτα τα led θελει αν δεν κανω λαθος 300 mA.
  Οποτε μπορω να συνδεσω μονο 4 led?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.