
Μετά τα μέτρα anti dumping για τα φωτοβολταικα από Κίνα τον Ιούνιο του 2013, ίσως παρατηρήσατε μια αύξηση της τιμής στα φωτοβολταικα πανελ, μετά από μια περίοδο δύο – τριών ετών συνεχούς πτώσης. Και μάλιστα έντονης πτώσης που οδήγησε σε πολύ χαμηλές τιμές το καλοκαίρι και το χειμώνα του 2012. Θα είναι αυτές οι χαμηλότερες τιμές που έχουμε δει στα φωτοβολταικα, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στα φωτοβολταικα πάνε που κατασκευάζονται στην Κίνα; Ας δούμε σύντομα το ιστορικό:
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια τρελή πορεία μείωσης τιμών στα προερχόμενα από Κίνα φωτοβολταϊκά πάνελ, μείωση που από το 2009 έως το 2012 έφτασε το 75%. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα επιβίωσης σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών. Πολλές έκλεισαν, άλλες κατέληξαν προβληματικές, ενώ η μείωση των θέσεων εργασίας ενδέχεται να φτάσει τις 25.000 θέσεις, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν αυτή η τάση συνεχιστεί.
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών Solarworld, κυρίαρχος στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών πάνελ, είναι αυτή που ζήτησε την έρευνα αντιντάμπινγκ αφού η ραγδαία πτώση των τιμών την οδήγησε σε ζημιογόνες χρήσεις.
Οι νέοι δασμοί από 06/06/2013 στα κινέζικα φωτοβολταικα
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από τις 06/06/2013, καθορίζει επιπλέον δασμούς 11,8% στα κινέζικα φωτοβολταϊκά για διάστημα 2 μηνών. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα οι Κινέζικες εταιρείες δεν “συνεργαστούν”, το ποσοστό θα φτάσει το 47,6% κατά μέσο όρο (ανάλογα με το βαθμό “συνεργασίας” κάθε εταιρείας).
Πότε είναι η ευκαιρία να αγοράσω φθηνά πάνελ;
Στα δικά μας τώρα. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσουμε φωτοβολταικα πάνελ; Τώρα που η τιμή τους ανέβηκε κατά περίπου 10-15% ή να περιμένουμε μετά το καλοκαίρι μήπως συνεργαστούν οι Κινέζοι με τους Ευρωπαίους και παύσουν τα μέτρα εναντίων τους; Η απάντησή για μένα είναι απλή: Αν δεν συνεργαστούν οι κινέζικες εταιρείες, η ποινή θα είναι 47,6% που σημαίνει ότι από Σεπτέμβρη οι τιμές στην λιανική θα αυξηθούν κατά περίπου 40-50% (ένα πάνελ που σήμερα κοστίζει 200 ευρώ θα κοστίζει σχεδόν 300).
Και να συνεργαστούν όμως, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θεωρούν ότι μια δίκαιη τιμή θα ήταν περίπου 70-80% πάνω από τις κινέζικες εργοστασιακές τιμές που ισχύουν σήμερα! Υπερβολές… Στην πράξη θα δούμε έναν συμβιβασμό σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά, παρόλα αυτά θα είναι αρκετά υψηλά. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι κινέζικες εταιρείες θα ανεβάσουν τις τιμές τους πάνω από το 11,8% που είναι η αρχική “ποινή” που τους επιβλήθηκε αλλά αρκετά κάτω από 47,6% που είναι η “απειλή” της Ε.Ε. για μη συμμόρφωση μέχρι τον Αύγουστο.
Υπάρχουν και μερικοί που υποστηρίζουν ότι η Κίνα θα κερδίσει τη μάχη παίρνοντας αντίμετρα και θα αναγκάσει την Ευρώπη να πάρει πίσω τους δασμούς. Ήδη η Κίνα επέβαλε δασμούς στα ευρωπαϊκά κρασιά, πλήττοντας κυρίως τη Γαλλία αντί για τη Γερμανία (…σατανικό) και απειλεί με συνέχεια! Πιστεύω ότι αυτό γίνεται απλώς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε.
Συμπερασματικά, όποιος χρειάζεται φωτοβολταϊκά πάνελ, έχει ευκαιρία να τα αποκτήσει σε χαμηλή τιμή μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μετά οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι μεν πτωτική για τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά όχι με την πτωτική ορμή των προηγούμενων ετών. Άρα και να πέσουν ξανά οι τιμές το επόμενο έτος αλλά και το μεθεπόμενο, δύσκολα θα φτάσουν τις σημερινές τιμές αν η αύξηση μετά το τέλος Ιουλίου είναι σημαντική.
Πηγή Πίνακα: G T M Research
No Comments