Σκάφος με φωτοβολταικα

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για το ηλιακό σκάφος Planel Solar! Το μεγαλύτερο σκάφος θαλάσσης που τροφοδοτείται μόνο με ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταικα) κατέρριψε και πάλι ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ένα χρόνο μετά το ταξίδι του γύρω από τον πλανήτη, καλύπτοντας τη μεγαλύτερη απόσταση με ηλεκτρικό σκάφος θαλάσσης με φωτοβολταικα, το Turanor Planet Solar κατέρριψε και πάλι το υπερατλαντικό ρεκόρ που κατείχε πάλι το ίδιο.

φωτοβολταικο σκαφος

Μέσα σε 22 ημέρες κάλυψε περίπου τρεις χιλιάδες μίλια στον Ατλαντικό Ωκεανό, με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άλλο καύσιμο και χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το πλήρωμα έπρεπε να προσέχει την κατανάλωση ρεύματος για να διατηρεί σταθερή την ταχύτητά του.

Έτσι πέτυχε καλύτερο χρόνο σε σχέση με το προηγούμενο ταξίδ του που ήταν 26 ώρες. Χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει την πορεία του μερικές φορές λόγω καιρού, και αυτό καθυστέρησε λίγο το ταξίδι αυξάνοντας την απόσταση που έπρεπε να διανύσει.

Το σκάφος έχει μήκος 31 και πλάτος 15 μέτρα και έχει 2 ηλεκτροκινητήρες. Αντλεί την ενέργειά του από φωτοβολταικα πλαίσια που καλύπτουν σχεδόν 540 τετραγωνικά μέτρα. Η ταχύτητά του είναι κατά μέσο όρο 10 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου 5,3 κόμβοι. Η μέγιστη ταχύτητά του μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 25 χλμ. ανά ώρα (δηλαδή περίπου 13 κόμβους).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.