Εφεδρικα αυτονομα συστηματα με φωτοβολταικα

By on 23/02/2014. Posted in .

Αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια για τις δύσκολες ώρες! Όλοι το έχουμε ζήσει: Ξαφνική διακοπή ρεύματος! Και τότε διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχουν κεριά στο σπίτι. Κι αν υπάρχουν, δεν μπορούμε να βρούμε σπίρτα ή αναπτήρα μέσα στο σκοτάδι. Και ως συνήθως, ακόμη και αν βρούμε το φακό, αυτός δεν θα έχει μπαταρίες!

Στην επόμενη διακοπή ρεύματος ας είμαστε προετοιμασμένοι με ένα μικρό αυτονομο φωτοβολταικο σύστημα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να έχουμε ιεραρχήσει από πριν τις ανάγκες μας για την περίπτωση διακοπής ρεύματος:

  • Ποιές συσκευές θα χρειαστεί να λειτουργήσουν (λάμπες, Η/Υ, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.ά.);
  • Σε ποιούς χώρους (κουζίνα, καθιστικό, αποθήκη κ.ά.);
  • Για πόσες ώρες ή μέρες θα πρέπει να υποστηριχθούν από τα αυτονομα φωτοβολταικα;

Έτσι θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε το μέγεθος του αυτόνομου συστήματος φωτοβολταϊκών και συσσωρευτών που θα χρειαστούμε. Το επόμενο βήμα είναι να υπολογίσουμε την κατανάλωση αυτών των φορτίων.

Ένα εφεδρικό αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών συλλεκτών μπορεί να είναι πολύ οικονομικό εάν περιοριστούμε στις βασικές ανάγκες όπως για παράδειγμα ο φωτισμός 2-3 χώρων, μια μικρή τηλεόραση, ένα ραδιόφωνο κι ένας ανεμιστήρας.

Ένα αυτονομο εφεδρικό σύστημα φωτοβολταϊκών συλλεκτών αποτελείται από

  • τον ηλιακό συλλέκτη ή τους ηλιακούς συλλέκτες
  • τον ρυθμιστή φόρτισης του συσσωρευτή (μπαταρίας)
  • τον συσσωρευτή (μπαταρία)
  • προαιρετικά τον αντιστροφέα τάσης (inverter) 12, 24 ή 48 volt σε 220 volt.

Η εγκατάσταση για απόλυτη ασφάλεια γίνεται από ηλεκτρολόγο παρ’ ότι δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα σε κάποιον με εντελώς στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρολογίας.

Ένα τέτοιο εφεδρικό σύστημα με αυτονομα φωτοβολταικα θα μπορούσε να είναι και φορητό για χρήση στο αυτοκίνητο, το σκάφος, το κάμπινγκ ή αλλού.

Δες και ένα παρόμοιο αλλά μικρό αυτόνομο σύστημα με φορητή γεννήτρια ρεύματος από φωτοβολταικα χαμηλού κόστους!

Υπολογίζοντας σωστά τις ανάγκες σου, στην επόμενη διακοπή ρεύματος μπορεί το δικό σου σπίτι να έχει φώς, ασύρματο τηλέφωνο, τηλεόραση, φούρνο μικροκυμάτων και τοστιέρα με τους γείτονες να απορούν όσο θα σκοντάφτουν ψάχνοντας τις …μπαταρίες για το φακό! Ανάλογα ισχύουν και για την περίπτωση ενός γενικευμένου black out που μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες ή και μέρες!

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.