Αποσταση μεταξυ φωτοβολταικων πανελ

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Εδώ θα δούμε έναν πρακτικό τρόπο υπολογισμού της απαιτούμενης απόστασης των φωτοβολταϊκών πάνελ μεταξύ τους για την αποφυγή σκιασης

Ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού της απόστασης που πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά μεταξύ τους ώστε να μην σκιάζονται από τον ήλιο. Ο υπολογισμός γίνεται αρκετά πολύπλοκος, αφού οι σκιές που παρατηρούνται στο χώρο αλλάζουν θέση και έκταση ανάλογα με την εποχή, την ώρα της ημέρας, τον προσανατολισμό των πάνελ κ.λπ.

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες αφού δεν είναι ο σκοπός μου να το παίξω μηχανικός (που δεν είμαι έτσι κι αλλιώς), αλλά να βοηθήσω με πρακτικές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα!

Ένας πρακτικός τρόπος λοιπόν είναι να υπολογίσεις το μέγιστο ύψος των πάνελ από το έδαφος (εξαρτάται από την κλίση). Το διπλάσιο αυτού του αριθμού πρέπει να είναι η απόσταση μεταξύ της προβολής της μιας σειράς των πάνελ στο έδαφος με την αρχή της επόμενης σειράς. Αν δηλαδή το ύψος είναι 50cm, τότε η επόμενη σειρά πάνελ να ξεκινάει μετά από τουλάχιστον 100cm.

Πρακτικά καταλήγουμε πάλι στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα (για κλίση 30 μοιρών προς νότο), αν τοποθετούμε τα κλασικά πάνελ των περίπου 165cm ως εξής: Από την αρχή της πρώτης σειράς μέχρι την αρχή της επόμενης σειράς να μετράμε συνολικά τουλάχιστον 300cm (μαζί με το μήκος των πάνελ).

Αν τα φωτοβολταικα πανελ έχουν τοποθετηθεί οριζόντια, τότε η προηγούμενη απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 150cm. Μικρές σκιάσεις σε περίοδους χαμηλής έντασης του ήλιου (π.χ. πρωί ή απόγευμα) είναι γενικά αποδεκτές και δεν προκαλούν ιδιαίτερες απώλειες στη συνολική παραγωγή ρεύματος.

Μικρότερη κλίση συνεπάγεται μικρότερες απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ μεγαλύτερη κλίση συνεπάγεται μεγαλύτερες απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των φωτοβολταϊκών πάνελ, για την αποφυγή σκιάσεων. Προτιμούμε όμως τις μεγαλύτερες αποστάσεις (αν δεν υπάρχει περιορισμός χώρου), παρά την λιγότερο από το βέλτιστο επιλογή γωνίας κλίσης. Το χειμώνα οι σκιές είναι μεγαλύτερες λόγω της χαμηλότερης πορείας του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.