Η ανεμογεννητρια σε υβριδικα συστηματα

By on 02/05/2014. Posted in . Tagged as , .

Οι ανεμογεννητριες σε ενα συστημα με φωτοβολταικα

Συνδέοντας μια ανεμογεννητρια σε ένα σύστημα με φωτοβολταικα, δημιουργούμε ένα υβριδικό σύστημα. Τα φωτοβολταικα παράγουν ρεύμα όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Οι ανεμογεννητριες παράγουν ρεύμα όταν φυσάει άνεμος, είτε υπάρχει ηλιοφάνεια είτε όχι.

Και συνήθως, όταν έχει συννεφιά (κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα) οι ημέρες με άνεμο είναι και συχνότερες, οπότε φαίνεται και πιο έντονα η συμπληρωματική σχέση που έχει η ανεμογεννητρια και το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Γι΄ αυτό πολλές φορές συστήνεται ένα αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών να υποστηρίζεται και από μια ανεμογεννητρια. Μόνο φυσικά αν έχει νόημα κάτι τέτοιο αφού δεν είναι όλες οι τοποθεσίες κατάλληλες για την ανεμογεννητρια.

Η Αιολικη Ενεργεια

Η ενέργεια από την κίνηση του άνεμου ονομάζεται αιολική ενέργεια και μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια από την ανεμογεννήτρια. Ο αέρας περιστρέφει τα πτερύγια τα οποία με τη σειρά τους δίνουν κίνηση σε ένα μοτέρ το οποίο παράγει ρεύμα.

Η ισχύς που είναι εφικτό να παράξει μια ανεμογεννήτρια εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες:

  1. Όσο μεγαλύτερα είναι τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας τόσο μεγαλύτερη η ισχύς της. Διπλασιάζοντας το μήκος των πτερυγίων, τετραπλασιάζεται η ισχύς σε κάθε ταχύτητα του αέρα.
  2. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αέρα τόσο μεγαλύτερη η ισχύς της ανεμογεννήτριας. Διπλάσια ταχύτητα αέρα συνεπάγεται οκταπλάσια ισχύ μιας ανεμογεννήτριας.

Η ανεμογεννητρια και η ισχυς της

Το μέγεθος και η ισχύς που πρέπει να έχει η ανεμογεννητρια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το σημείο της εγκατάστασης και αν αυτό έχει εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό, οι ανάγκες μας, το μέγεθος του φωτοβολταϊκού συστήματος (αν έχουμε) κ.ά.

Μια μικρή ανεμογεννήτρια των 500W (στα 12,5m/sec) μπορεί να μας δώσει ακόμη και πάνω από 200 KWh το χρόνο (με μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου 4,5 m/sec).

Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι ανεμογεννητριες δεν είναι κατάλληλες για αστικό περιβάλλον. Πρέπει να τοποθετούνται σε αρκετά μεγάλο ύψος και να μην υπάρχουν ψηλότερα εμπόδια γύρω τους σε ακτίνα αρκετών δεκάδων μέτρων. Πράγμα που συνήθως δεν ισχύει μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.