Μικρο ηλιακο κλιματιστικο

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Το μικρο κλιματιστικο με φωτοβολταικα

Η ψύξη ενός μικρου χώρου όπως ένα τροχόσπιτο, ένα μικρο δωμάτιο, ένα περίπτερο, μια καμπινα κ.ο.κ. με ένα μικρο κλιματιστικο κοστίζει ακριβά και γι΄ αυτό αποτελεί μία από τις πρώτες λειτουργίες που σκέφτεται να καλύψει κάποιος μόλις αρχίσει να ασχολείται με τα φωτοβολταικα.

Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι οικονομικά δεν συμφέρει καθόλου να προσπαθήσει να καλύψει τη λειτουργία ενός κλιματιστικού με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα. Ας δούμε γιατί, εξετάζοντας πρώτα τι ρεύμα καταναλώνει ένα μικρο κλιματιστικο (air condition για μικρούς χώρους):

Ένα μικρο κλιματιστικο και μάλιστα ενεργειακής κλάσης Α των 9.000 BTU καταναλώνει σχεδόν 1.000 Watt ανά ώρα λειτουργίας (1.000 Wh). Άρα ακόμη και για μόλις 3 ώρες χρήσης, για παράδειγμα κατά τις τρεις θερμότερες ώρες της ημέρας, η κατανάλωση φτάνει τις 3.000 Wh (βατώρες). Έτσι χρειάζεται φωτοβολταϊκά πάνελ 600 Wp, συσσωρευτές βαθιάς εκφόρτισης περίπου 600 ΑΗ και inverter με καθαρό ημίτονο ισχύος τουλάχιστον 3.000 Watt. Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει όμως περίπου 3.500 ευρώ… Και αυτό για μόλις 3 ώρες λειτουργίας για το μιρο κλιματιστικο!

Ο μόνος τρόπος για κλιματισμό με φωτοβολταϊκά (σε σχετικά χαμηλό κόστος) είναι η επιλογή ενός αρκετά μικρού κλιματιστικού, που μπορεί να είναι και φορητο, το οποίο κατά συνέπεια θα καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια. Όπως όμως είναι φυσικό, τα μικρα φορητα κλιματιστικα θα είναι κατάλληλα μόνο για πολύ μικρούς χώρους όπως είναι τα τροχοσπιτα, οι καμπίνες σκαφών, τα περιπτερα ή κάποια πολύ μικρά δωμάτια αντίστοιχου μεγέθους.

Δοκίμασα στην πράξη ένα μικρο φορητο air condition και εδώ απλά θα περιγράψω την εμπειρία μου από την δοκιμή.

Η δοκιμή για το μικρο κλιματιστικο με φωτοβολταικα στην πράξη

Πρέπει να τονίσω ότι η προσπάθεια ψύξης ενός χώρου αποτελεί μια ιδιαίτερα ενεργοβόρα διαδικασία, οπότε πρέπει (επιβάλλεται) να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε το μικρο κλιματιστικο να κάνει τη δουλειά του. Έτσι λοιπόν:

  • Φροντίζουμε πρώτα για τη σκίαση του χώρου που θέλουμε να δροσίσουμε (δέντρα, τέντες κ.λπ.).
  • Αν υπάρχουν παράθυρα από τα οποία μπαίνει το φως του ήλιου, τα σκιάζουμε με μια κατάλληλη κουρτίνα.
  • Τοποθετούμε την εξωτερική μονάδα σε δροσερό σημείο με σκιά.
  • Προσέχουμε να μην υπάρχουν απώλειες από χαραμάδες, ανοικτές πόρτες κ.λπ.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα μέσα στο χώρο που κλιματίζεται!

Αφού διαπίστωσα ότι δεν έχουμε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα στο τροχόσπιτο που θα γινόταν το πείραμα, προχώρησα στην εγκατάσταση του μικρού φορητού κλιματιστικού.

Η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του μικρού φορητού κλιματιστικού με τα φωτοβολταικα ήταν κάτι παραπάνω από απλή: Η μικρή εξωτερική μονάδα έχει δύο προσθαφαιρούμενους επίπεδους “γάντζους” από τους οποίους μπορούμε να κρεμάσουμε την εξωτερική μονάδα από κάποιο παράθυρο του τροχόσπιτου. Υπάρχουν και τρύπες για βίδες για μόνιμη στερέωση, έχουμε όμως και την δυνατότητα απλά να το ακουμπήσουμε κάπου χωρίς μόνιμη στερέωση.

μικρό κλιματιστικό φορητο air condition

Συνδέεται με την εσωτερική μονάδα μέσω ενός επίπεδου λάστιχου. Είναι και αυτό επίπεδο ώστε να μπορεί να κλείσει το παράθυρο μετά την τοποθέτηση του κλιματιστικού (αφήνει ένα πολύ μικρό άνοιγμα μερικών χιλιοστών που μπορεί εύκολα να καλυφθεί με ειδική ταινία για τα παράθυρα ή άλλο πρόχειρο μέσο που έχουμε διαθέσιμο – π.χ. χαρτοταινία). Πολύ πρακτικό…

 

Η εσωτερική μονάδα τοποθετείται και αυτή με διάφορους τρόπους όπως μας εξυπηρετεί καλύτερα, έχοντας όμως υπόψη ότι το επίπεδο λάστιχο με τους αεραγωγούς έχει μήκος περίπου ενάμιση μέτρο.

κλιματισμός για τροχόσπιτα air condition για τροχόσπιτο, σκάφος, μικρούς χώρους

Από τα παραπάνω αλλά και από το μικρό σχήμα και βάρος των δύο μονάδων (εσωτερικής και εξωτερικής) είναι φανερή η προσπάθεια που έγινε ώστε το κλιματιστικό να είναι πράγματι φορητό και να μεταφέρεται/τοποθετείται με ευκολία.

Η λειτουργία του κλιματιστικού

Το φωτοβολταϊκό σύστημα που ήταν ήδη εγκατεστημένο ήταν αρκετό για να υποστηρίξει τη δοκιμή του κλιματιστικού. Αν δεν υπήρχε, οι απαιτήσεις του κλιματιστικού για λειτουργία περίπου 5 ωρών είναι οι παρακάτω (κοστίζουν περίπου 1.200 ευρώ):

  • Φωτοβολταϊκό πάνελ περίπου 500Wp
  • Συσσωρευτές 400ΑΗ βαθιάς εκφόρτισης
  • Inverter καλής ποιότητας τουλάχιστον 1.200W με καθαρό ημίτονο
  • Ρυθμιστής φόρτισης MPPT τουλάχιστον 20Α/24V

Έβαλα την πρίζα, πάτησα το διακόπτη ΟΝ και περίμενα το αποτέλεσμα (ομολογώ με αρκετή καχυποψία)… Σε λιγότερο από πέντε λεπτά όμως, το μικρο κλιματιστικο με ξάφνιασε ευχάριστα! Ο χώρος με τα δύο κρεββάτια είχε γίνει τόσο δροσερός που ένιωθες την ανάγκη να επιλέξεις χαμηλότερη ταχύτητα ανεμιστήρα στο κλιματιστικό (είχα απομονώσει όμως το χώρο αυτό από το υπόλοιπο τροχόσπιτο κλείνοντας τη συρόμενη πόρτα και μειώνοντας έτσι τον όγκο του αέρα που έπρεπε να ψυχθεί στο μισό). Υπήρχαν 2 σκάλες ρύθμισης της ταχύτητας του αέρα και 4 σκάλες επιλογής θερμοκρασίας ψύξης. Το άφησα στη δεύτερη σκάλα θερμοκρασίας και ταχύτητας ανεμιστήρα και άνοιξα τη συρόμενη πόρτα για να δω το αποτέλεσμα σε όλο το τροχόσπιτο μήκους 5,50 μέτρων.

Η θερμοκρασία μετά από περίπου 15 λεπτά έπεσε αισθητά, ώστε να μπορείς να αισθάνεσαι άνετα μέσα όταν η εξωτερική θερμοκρασία πρέπει να ήταν γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου (δυστυχώς ξέχασα να πάρω μαζί μου το …θερμόμετρο, οπότε δεν έκανα ακριβείς μετρήσεις)!

Συμπέρασμα

Η δική μου άποψη είναι να αποφεύγουμε αν μπορούμε τα κλιματιστικά και να εφαρμόζουμε φυσικές μεθόδους για να δροσίσουμε το χώρο μας. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ενώ μπορεί να υπάρχουν και λόγοι υγείας που να επιβάλλουν την εγκατάσταση ενός κλιματιστικού, έστω και για ώρα ανάγκης.

Η παραπάνω λύση κλιματισμού δεν είναι η πιο οικονομική γενικώς, είναι όμως η πιο οικονομική λύση κλιματισμού με χρήση φωτοβολταϊκών. Στην πράξη κάνει αυτό που υπόσχεται, δροσίζει δηλαδή πολύ ικανοποιητικά ένα τροχόσπιτο 4-5 μέτρων. Ο θόρυβος δεν είναι μεγάλος, περίπου σαν να δουλεύει ένας ανεμιστήρας.

Αν θα το πρότεινα; Θα το πρότεινα …αν πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε κλιματιστικό και ο χώρος είναι μικρός (χαμηλοτάβανος και μέχρι 8-9 τ.μ. Η τοποθέτηση ήταν πανεύκολη, κάνει τη δουλειά του με το παραπάνω, το κόστος είναι λογικό και είναι και ο μόνος τρόπος για κλιματισμό με φωτοβολταϊκά σε λογικό κόστος.

Σήμερα όμως οι τιμές των κλιματιστικών τύπου inverter έχουν πέσει αρκετά, το ίδιο και το κόστος των φωτοβολταϊκών. Οπότε η λύση ενός κλιματιστικού inverter 7.000 ή 9000 BTU συμφέρει καλύτερα.

Ετοιμάζω σύντομα και περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα για τον κλιματισμό και τους ανεμιστήρες υδρονέφωσης με φωτοβολταικα, οπότε προσθέστε τη σελίδα αυτή στα αγαπημένα σας και μείνετε …συντονισμένοι εδώ!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.