Αυτονομο σπιτι χωρις ΔΕΗ

By on 29/04/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Για ένα σπιτι χωρις ΔΕΗ, είναι ακόμη ασύμφορο να καλύψουμε ΟΛΕΣ τις ανάγκες μιας ΚΥΡΙΑΣ κατοικίας με φωτοβολταϊκά. Κι αυτό γιατί η κιλοβατώρα (kWh) της ΔΕΗ είναι κατά πολύ φθηνότερη από αυτή που προκύπτει από το κόστος των απαιτούμενων φωτοβολταϊκών. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως καλύπτουμε όλες τις ανάγκες για ζεστό νερό με ηλιακό θερμοσίφωνα και την κουζίνα με αέριο, παραμένουν οι ανάγκες για ψύξη και θέρμανση του χώρου, οι οποίες είναι πολύ ενεργοβόρες και το φωτοβολταϊκό σύστημα που απαιτείται για να καλύψει την κατανάλωσή τους είναι πολύ μεγάλο και ακριβό. Αντίθετα, ένα σπίτι χωρίς ΔΕΗ είναι πολύ εφικτό αν πρόκειται για μια εξοχική κατοικία.

Μπορείς βέβαια να κατασκευάσεις ένα οικολογικο σπιτι που θα έχει μειωμένες ανάγκες ψύξης και θέρμανσης. Το κόστος κατασκευής για ένα οικολογικό σπίτι θα είναι λίγο υψηλότερο, αλλά θα γίνει απόσβεση από το μειωμένο κόστος λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας, σε βάθος 10-15 ετών.

Τι μπορεί να γίνει; Κατ’ αρχήν ξεκίνησε με την εξοικονόμηση ενέργειας με λαμπτηρες οικονομίας για τον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, μόνωση κ.λπ.:

  1. Πολύ καλύ μόνωση στους τοίχους και τα παράθυρα (π.χ. με διπλά κρύσταλλα). Τέντες, σκίαστρα κλπ.
  2. Λαμπτήρες οικονομίας για οικονομία στις λάμπες για φωτισμό.
  3. Συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο κλπ) ενεργειακού τύπου Α, όσο το δυνατόν χαμηλότερης κατανάλωσης.
  4. Ηλιακός θερμοσίφωνας για ζεστό νερό, κουζίνα με αέριο.
  5. Ορθολογική χρήση συσκευών, αποφυγή σπατάλης.

Μόνο τα παραπάνω, θα εξασφαλίσουν για το σπίτι σου εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 50% !!!

Μετά, υπολόγισε τις ανάγκες σου σε ηλεκτρισμό (πόσες κιλοβατώρες το μήνα θα καταναλώνεις) και αποφάσισε σε τι ποσοστό θέλεις να τις καλύπτεις από φωτοβολταϊκά.

Ένα μέσο ελληνικό σπίτι με ηλιακό θερμοσίφωνα και λαμπτήρες οικονομίας αλλά και με air condition, καυστήρα πετρελαιου και ηλεκτρική κουζίνα, καταναλώνει περίπου 350-450 KWh μήνα (κόστος περίπου 40 ευρώ). Χωρίς ηλεκτρική κουζίνα και air condition καταναλώνει περίπου 250-300 KWh.

Για να παραχθούν 250 KWh το μήνα από φωτοβολταϊκά απαιτούνται περίπου 12 πάνελ φωτοβολταϊκών των 180 watt το καθένα συν τους συσσωρευτές και τα παρελκόμενα. Μαζί με την εγκατάσταση, το κόστος σήμερα φθάνει περίπου στα 8.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τους συσσωρευτές που θα χρησιμοποιηθούν.

Εάν το σπίτι δεν έχει καθόλου σύνδεση με τη ΔΕΗ, πρέπει να επενδύσουμε σε μεγαλύτερο σύστημα ή σε μικτό σύστημα με ανεμογεννήτρια (αν είναι κατάλληλο το σημείο) για να έχουμε μερικές μέρες αυτονομίας σε περίπτωση έντονης και συνεχόμενης για μέρες συννεφιάς. Χρήσιμη είναι σε αυτές τις περιπτώσεις και μια γεννήτρια καυσίμου για περιπτώσεις πολλών συνεχόμενων ημερών συννεφιάς. Η γεννήτρια θα χρησιμοποιείται για λίγες μόνο ώρες κάθε πρωί για να φορτίζει τους συσσωρευτές μέχρι να υπάρξει πάλι ηλιοφάνεια.

Αν πάλι έχουμε σύνδεση με τη ΔΕΗ τότε σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μετάπτωση στο δίκτυο για ρεύμα από τη ΔΕΗ. Ή μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα NET METERING οπότε δεν χρειάζονται οι συσσωρευτές και το σύστημα γίνεται αρκετά φθηνότερο.

Η τελευταία λύση είναι και η προτεινόμενη για μια κύρια κατοικία με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Σε μια εξοχική κατοικία, θα μπορούσαμε με μερικούς απλούς συμβιβασμούς και αρκετά φθηνότερα, να αποφύγουμε τελείως τη ΔΕΗ μαζί με όλα τα πάγια και τα τέλη προς τρίτους που αυτή συνεπάγεται.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.