
Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών το 2006, βρίσκονταν ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Δραστηριοποιούνταν μερικές εταιρίες, κυρίως σε έργα του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά έργα μεγάλης κλίμακας. Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν για τον Έλληνα πολίτη …άγνωστη λέξη.
Γνωρίζουμε ότι η απόσβεση σε μια εγκατάσταση για οικιακή κατανάλωση έρχεται σε 15-20 χρόνια με βάση τον ισχύοντα τιμοκατάλογο της ΔΕΗ ακόμη και εάν είχαμε τις τιμές που ισχύουν για τα φωτοβολταϊκά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν όμως για ένα ολοκληρωμένο μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα ένας Γερμανός καταναλωτής πληρώνει 5.000 ευρώ και ο Έλληνας καλείται να το πληρώσει 8.000 ευρώ, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Το παραπάνω πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν ο Ευρωπαίος καταναλωτής θα πληρώσει τελικά ακόμη λιγότερα, αφού θα επωφεληθεί μεγάλων επιδοτήσεων, άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων ή/και φορολογικών απαλλαγών!
Και το πρόβλημα δεν οφείλεται στις εταιρείες, αλλά στο μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και στην πολιτική του ελληνικού κράτους. Αν αυξηθεί η ζήτηση θα αυξηθούν και οι εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.
Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
Το 2006 ψηφίστηκε και στην Ελλάδα νόμος (ν. 3468/2006) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ μια πρώτη ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση (αφού επιδοτεί σημαντικά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας), στη συνέχεια διαπιστώνουμε πως αυτό πρακτικά αφορά μεγάλες επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν πάρκα παραγωγής ενέργειας για μεταπώληση στο δίκτυο σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πουλά η ΔΕΗ. Ο Έλληνας ιδιώτης καταναλωτής μένει (σχεδόν) απ’ έξω.
Σίγουρα, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών (λίγες εταιρείες) θα ωφεληθεί. Το ίδιο και η ΔΕΗ (την επιδότηση προς τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας την πληρώνουμε οι υπόλοιποι ως φορολογία). Και φυσικά οι επιχειρηματίες: Το 2007 η υπ’ αριθμόν ένα κερδοφόρος επένδυση θα είναι τα φωτοβολταϊκά.
Αυτός που χάνει είναι η χώρα ως σύνολο: Άλλη μια ευκαιρία πήγε χαμένη. Μια τόσο ευνοημένη από το κλίμα χώρα και με καλό επιστημονικό δυναμικό θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος στον, τόσο σημαντικό διεθνώς σήμερα, τομέα της ενέργειας (οι προηγούμενες τρεις λέξεις δεν τονίστηκαν τυχαία). Και θα είχαμε δημιουργήσει μια ισχυρότατη και εξαγωγική βιομηχανία με δεκάδες χιλιάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, όπως έκανε η …ηλιόλουστη Γερμανία και η Ισπανία (και η Ιαπωνία και η Η.Π.Α. κ.ο.κ).
Κι ενώ χάσαμε την ευκαιρία στα προηγούμενα χρόνια γιατί προτιμήσαμε να …επενδύσουμε στην Ολυμπιάδα και την Eurovision (σ’ αυτά είμαστε καλοί, το αποδείξαμε άλλωστε), σήμερα αποδεικνύουμε πως δεν μας ενδιαφέρει να τρέξουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, απλά μας ενδιαφέρει να …κινηθεί το χρήμα.
Οι ανανεώσιμες πηγές …σερβιτόρων
Την ηλιακή ενέργεια την εκμεταλλευόμαστε εμείς άλλωστε εδώ και δεκαετίες: Φέρνουμε Γερμανούς στις ηλιόλουστες παραλίες μας και τους σερβίρουμε καφέ με 4 ευρώ (όσο περίπου το κόστος 1 Watt/p ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη στη χώρα τους). Τα κορόιδα…
No Comments