Ο ευκολότερος τρόπος για φωτισμο χωρου με φωτοβολταικα & LED

By on 23/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , , .

Εδώ θα δούμε το μικρότερο (και οικονομικότερο) σύστημα που είναι δυνατόν να στηθεί, για φωτισμο χωρου με φωτοβολταϊκά και λαμπτήρες LED. Θα πρέπει όμως να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να παρέχει αρκετό φωτισμό, σαν αυτόν που έχουμε συνηθίσει στο σπίτι μας.

Επιπλέον θα πρέπει να μπορεί να επεκταθεί εύκολα, αν θελήσουμε να φωτίσουμε επιπλέον χώρους με περισσότερους λαμπτήρες LED.

Ο λαμπτήρας που επέλεξα εδώ είναι τάσεως 12V στα 13W, ο οποίος αποδίδει σε φωτισμο χωρου σχεδόν όσο ένας κλασικός λαμπτήρας πυράκτωσης των 60W. Μπορεί δηλαδή να φωτίσει ικανοποιητικά ένα χώρο περίπου 15-20 τ.μ.

Επίσης, δεν βγάζει αυτό το ψυχρό φως ημέρας όπως πολλοί λαμπτήρες οικονομίας, αλλά ένα ζεστό φως που είναι καταλληλότερο και πιο ξεκούραστο για τους εσωτερικούς μας χώρους. Ειδικά οι λαμπτήρες LED πλεονεκτούν σημαντικά σε όλους τους τομείς.

Ένας λαμπτήρας οικονομίας των 15W καταναλώνει σε 4 ώρες λειτουργίας 60 βατώρες (4hX15W=60Wh). Τόσες περίπου μας παράγει ένα μικρό φωτοβολταικο πάνελ των 10-15Wp.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρακάτω βλέπουμε το αποτέλεσμα σε σύγκριση με έναν κλασικό παλαιό λαμπτήρα πυράκτωσης των 60 Watt. Update: σήμερα για φωτισμο χωρου θα πρότεινα λαμπτήρες LED, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν πολύ ενώ ταυτόχρονα έπεσε σημαντικά και το κόστος τους. Για ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το παρακάτω, θα προτιμούσα έναν (ποιοτικό) λαμπτήρα LED των 7W ή λίγο μεγαλύτερο.

λαμπτήρας 15W για φωτοβολταικα
λαμπτήρας 60W

Για να αποθηκεύσουμε αυτές τις 60 Wh που παράγει καθημερινά ένα πάνελ 10-15 Wp σε μια μπαταρία 12V, αυτή θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 5 ΑΗ. Επειδή όμως δεν πρέπει να αδειάζουμε εντελώς τη μπαταρία κάθε βράδυ, επιλέγουμε μια με τουλάχιστον διπλάσια χωρητικότητα (πχ. 10 ΑΗ ή 12 ΑΗ). Όσο μεγαλύτερη όμως, τόσο το καλύτερο για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Το μόνο επιπλέον που χρειάζεται αυτό το μικρό φωτοβολταικο σύστημα, είναι ένας μικρός ρυθμιστής φόρτισης (πχ των 10 Αmpere) που φροντίζει για τη σωστή διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε όλα τα μέρη αυτού του φωτοβολταϊκού συστήματος για φωτισμο χωρου: Μοιάζει δηλαδή πολύ με το άλλο μικρό σύστημα για τα ηλιακά φωτιστικά κήπου εδώ, με την ίδια μάλιστα συνδεσμολογία.

Οι συνδέσεις των καλωδίων

Το μαύρο (αρνητικό) καλώδιο του λαμπτήρα συνδέεται στην αντίστοιχη υποδοχή του ρυθμιστή φόρτισης (σημειώνεται με – πλην). Το κόκκινο (θετικό) καλώδιο συνδέεται στην αντίστοιχη υποδοχή του ρυθμιστή φόρτισης (σημειώνεται με + συν), όπως στην παρακάτω φωτογραφία οι δυο υποδοχές στα δεξιά του ρυθμιστή φόρτισης:

ο ρυθμιστης για φωτοβολταικα τα φωτοβολταικα, μπαταριες, ρυθμιστης και λαμπτηρας 12V

Από τις δύο μεσσαίες υποδοχές του ρυθμιστή φόρτισης (πάλι σημειωμένες με συν και πλην), ξεκινάνε τα καλώδια που καταλήγουν πάνω στους αντίστοιχους πόλους της μπαταρίας (το θετικό στο θετικό πόλο της μπαταρίας και το αρνητικό στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας). Στίς δύο αριστερές υποδοχές (που πάλι σημειώνονται με συν και πλην πάνω στο ρυθμιστή φόρτισης) συνδέονται τα δύο αντίστοιχα καλώδια του φωτοβολταικου πάνελ που θα φορτίζει τη μπαταρία.

Τα καλώδια πρέπει να μπουν σε ειδικό κανάλι (πχ σπιράλ) για προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τη μπαταρία και το ρυθμιστή που πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα αδιάβροχο κουτί. Διατομή καλωδίων 2,5mm είναι αρκετή, εκτός κι αν ο λαμπτήρας ή η μπαταρία ή το φωτοβολταικο πάνελ είναι σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους (πχ πάνω από 10 μέτρα το ένα από το άλλο).

Το κόστος

Ένα πάνελ 10Wp σήμερα κοστίζει 20-30 ευρώ (αλλά συμφέρει η αγορά ενός μεγαλύτερου αφού δεν κοστίζει πολύ περισσότερο), ο ρυθμιστής φόρτισης 30 ευρώ, ο λαμπτήρας 13 ευρώ και μια μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης των 12ΑΗ κοστίζει περίπου 35 ευρώ. Για κάθε επιπλέον λαμπτήρα, χρειάζεται απλώς ένα επιπλέον πάνελ και διπλάσιας χωρητικότητας μπαταρία. Ο ρυθμιστής παραμένει ο ίδιος για μέχρι 4 λαμπτήρες. Το σύστημα αυτό είναι μικρό και έχει αυτονομία μόνο μιας ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι αν την επόμενη μέρα έχει συννεφιά, το βράδυ θα χρειαστούμε …κεριά! Αν θέλουμε να έχει και 2-3 μέρες αυτονομίας, τότε πρέπει να υπολογίσουμε το σύστημα με διπλάσιο μέγεθος για κάθε λαμπτήρα (δηλαδή με δύο πάνελ και μπαταρία περίπου 18ΑΗ).

Για κάλυψη πολλών χώρων με πολλούς λαμπτήρες ή/και για πολλές ώρες λειτουργίας εφαρμόζουμε άλλο τρόπο, με ένα μεγάλο κεντρικό πάνελ, μεγάλο ρυθμιστή φόρτισης με δυνατότητα αποκοπής του φορτίου και συσσωρευτές βαθιάς εκφόρτισης και μεγάλης χωρητικότητας. Αυτό θα το δούμε …προσεχώς! Αυτό το μικρό και οικονομικό σύστημα όμως, είναι πολύ καλό για μικρούς χώρους (πχ αποθήκες) ή για μικρά εξοχικά που επισκεπτόμαστε μόνο σαββατοκύριακα ή μόνο το καλοκαίρι.

  1. Καλησπέρα ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον άρθρο σας..
    Η ερωτήσεις μου ειναι η εξής ποςα βατ πρέπει να ειναι το πάνελ για να σηκώσει 3 λάμπες των 13w? η μπαταρία που έχω αν δν κάνω λάθος ειναι 28ah θα τις σηκώσει; Ο ρυθμιστής μου ειναι στα 20ah θα έχω γενικά πρόβλημα; Λέτε εώς 4 λάμπες στο ίδιο regulator δηλ τα καλώδια απο της 4 λάμπες όλα μαζί στην ίδια υποδοχή; Επίσης καλύτερα δν θα ειναι να πάρω λάμπες led? σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    • Σήμερα πλέον προτείνονται οι λαμπτήρες LED. Τρεις λαμπτήρες 13 W χρειάζονται περίπου 40 Wh (βατώρες) ανά ώρα λειτουργίας. Ένα πάνελ 10 Wp παράγει σε μια καλοκαιρινή μέρα περίπου 50 Wh (το χειμώνα λιγότερο). Με ένα συσσωρευτή 28 Ah που θα αδειάζει έως το 50% της χωρητικότητάς του, οι τρεις λαμπτήρες των 13 W μπορούν να λειτουργήσουν για περίπου 4 ώρες. O ρυθμιστής 20 A υπερκαλύπτει αρκετά τις απαιτήσεις και φτάνει για πάνελ συνολικής ισχύος 240 Wp στα 12 V. Τα καλώδια των 12 V λαμπτήρων μπορούν να συνδεθούν όλα απ΄ ευθείας την υποδοχή lights του ρυθμιστή (όλα τα θετικά στο + και όλα τα αρνητικά στο -). Μπορούν και να παραλληλιστούν πρώτα (μεταξύ τους τα θετικά και μεταξύ τους τα αρνητικά αντίστοιχα) και έτσι να πάει από ένα καλώδιο (θετικό και αρνητικό αντίστοιχα) στο ρυθμιστή. Αν δυσκολεύεσαι με τα παραπάνω, σημαίνει ότι επιβάλλεται να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού στα ηλεκτρολογικά ώστε να σε βοηθήσει στην εγκατάσταση. Το ρεύμα είναι επικίνδυνο ακόμη και σε μικρή τάση.

  2. Σας ευχαριστώ για της απαντήσεις..δν νομίζω να έχω πρόβλημα πέρα απο το 4ωρο λειτουργίας γιατί επιθυμώ να δουλεύουν όλη την νύχτα στην αυλή.επισης θα ήθελα να μάθω τι θα χρειαστω για μεσαίο ψηγειο στο περίπου προφανώς θα πρέπει να δω το ταμπελάκι της κατανάλωσης για αυτό κ λέω στο περίπου..

    • Προφανώς και θα υπάρχει πρόβλημα αν λειτουργείς για 12 ώρες, ένα σύστημα με πάνελ και μπαταρία φτιαγμένα για 4 ώρες. Για το ψυγείο πρέπει να δεις την ημερήσια κατανάλωση για να εκτιμήσουμε αρχικά, έστω χοντρικά, τις απαιτήσεις. Να ξέρεις πάντως ότι θα είναι πολλαπλάσιες αυτών του παραπάνω μικρού συστήματος φωτισμού.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.