
Ό,τι θέλετε να μάθετε για το NET METERING, κοστος και τιμες
Υπεγράφη τελικά στις 30 Δεκεμβρίου 2014, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Ν.4203/2013 με τις διατάξεις για το NET METERING στην Ελλάδα, η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταικα από αυτοπαραγωγούς (ιδιώτες και επαγγελματίες). Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την Υπουργική Απόφαση, για τις τιμες και το κοστος ενός τέτοιου διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering με επώνυμα πάνελ (π.χ. Panasonic, SHARP κ.ά.) και inverter δικτύου (Sma, Enphase κ.ά.), για το χρόνο αποσβεσης και για την σωστή επιλογή του μεγέθους του συστήματος για να μηδενίστε το λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού ή της επιχείρησή σας – ακόμη και αν αυξήσετε την κατανάλωση!
Τι ειναι το Net Metering (αυτοπαραγωγη ή ενεργειακος συμψηφισμός στην Ελλαδα)
Το Net Metering είναι η αυτο-παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταικα και ο συμψηφισμος του ρεύματος που παράγεται από τα φωτοβολταικα με το ρεύμα που καταναλώνεται στο σπίτι ή στην επιχείρηση του αυτοπαραγωγού. Πρακτικά δηλαδή ο αυτοπαραγωγός είναι σα να αποθηκεύει την παραγόμενη από τα φωτοβολταικα ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ (αντί να την αποθηκεύει δηλαδή σε συσσωρευτές που κοστίζουν ακριβά και χρειάζονται κάθε τόσο αντικατάσταση).
Ο παραγωγός ρεύματος από φωτοβολταϊκά εξοικονομεί όλη την αξία του ρεύματος που παράγει και των φόρων που αντιστοιχούν εκτός από το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.) που τις πληρώνει για όλο το ρεύμα που κατανάλωσε. Στην πράξη εξοικονομεί περίπου 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα κατά Μ.Ο. αν είναι οικιακός καταναλωτής.
Πλεονεκτήματα του Net Metering:
- Ο αυτοπαραγωγός πλέον και στην Ελλαδα είναι ανεξάρτητος από το κράτος και τη ΔΕΗ αφού απλά καταναλώνει την ίδια του την παραγωγή και δεν περιμένει επιδότηση από το κράτος
- Μηδενισμός ή σημαντική μείωση στο κοστος ρευματος της ΔΕΗ για το νοικοκυριό ή την επιχείρηση.
- Δωρεάν θέρμανση και ψύξη με χρήση αντλίας θερμότητας.
- Προστασία από τις μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ.
- Λιγότερες απώλειες στη μεταφορά ρεύματος αφού η κατανάλωση γίνεται εκεί που γίνεται και η παραγωγή.
- Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:
- Η μέγιστη ισχύς είναι 20 kW (αν είναι >20 kW μπορεί να είναι μέχρι 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης για τη συγκεκριμένη παροχή).
- Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ΔΕΗ στην Ελλαδα, έχει ανώτατο όριο 500 kWp. Για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα τα όρια είναι: για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά 20 kWp και για την Κρήτη 50 kWp.
- Εγκατάσταση συστήματος net metering επιτρέπεται να κάνει οποιοσδήποτε και όπου επιτρέπεται στην Ελλαδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και δεν περιορίζεται στις στέγες.
- Οι χρεώσεις ΥΚΩ υπολογίζονται επί της συνολικής κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού για την περίοδο καταμέτρησης.
- Οι αυτοπαραγωγοί καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για το ρεύμα που απορροφούν από το Δίκτυο (ΔΕΗ).
- Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το σύστημα net metering αφορά μόνο συστήματα με φωτοβολταικα.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση για το net metering.
Αποσβεση συστήματος ενεργειακου συμψηφισμου
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η αποσβεση για το κοστος ενός συστήματος net metering με φωτοβολταικα πραγματοποιείται μέσα σε περίπου 6 χρόνια. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τις πολύ πιθανές αυξήσεις στις τιμες στα τιμολογια της ΔΕΗ όλα τα επόμενα χρόνια, τότε ο χρόνος της απόσβεσης στο κοστος μειώνεται ακόμη περισσότερο. Ανάλογα με την επιλογή του εξοπλισμού, το διάστημα αποσβεσης μπορεί να είναι λίγο μικρότερο ή λίγο μεγαλύτερο:
Λίγο μικρότερο χρόνο αποσβεσης έχει κάποιος αν επιλέξει φθηνά φωτοβολταικα και inverter χαμηλού κόστους (αλλά με πολύ σοβαρό κίνδυνο συχνών μελλοντικών προβλημάτων και αντικατάστασης προβληματικών μερών, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο διάστημα απόσβεσης και σπατάλη χρόνου). Αυτό είναι ήδη φανερό στους πρώτους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων οι οποίοι σήμερα, μετά από μερικά μόλις χρόνια, αναγκάζονται να αντικαθιστούν φωτοβολταικα πάνελ της εγκατάστασης κατά δεκάδες – και μάλιστα με πολλά από τα εργοστάσια παραγωγής να έχουν κλείσει, καθιστώντας πολλές φορές προβληματική την εύρεση συμβατών φωτοβολταϊκών πλαισίων.
Λίγο μεγαλύτερο χρόνο αποσβεσης θα έχει κάποιος που θα επιλέξει δοκιμασμένα επώνυμα φωτοβολταικα και μετατροπέα (inverter), εξασφαλίζοντας όμως κατά τεκμήριο αυξημένη αξιοπιστία, πιθανότατα και μεγαλύτερη παραγωγή κάθε μήνα λόγω χαμηλότερων απωλειών και αυξημένης απόδοσης των επώνυμων φωτοβολταϊκών πάνελ. Επιπλέον, η πιθανότητα να μην υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών σε 10 ή 20 χρόνια, είναι μικρότερη όταν πρόκειται για μια μεγάλη και γνωστή εταιρεία. Δεν είναι μόνο θέμα εγγύησης, αλλά και εύρεσης του ίδιου πάνελ αν χρειαστεί κάποιο αντικατάσταση στο μέλλον. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον inverter.
Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες κάποια από τα καλύτερα φωτοβολταικα πανελ για net metering (π.χ. Panasonic, SHARP κ.ά.) και τους καλύτερους μετατροπείς (SMA inverters, Enphase microinverters κ.ά.).
Το κοστος των φωτοβολταικων συστηματων και οι τιμες για net metering
Οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και έτσι η προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος net metering είναι πολύ εφικτή και στην Ελλαδα πλέον. Η απόσβεση, όπως είδαμε παραπάνω, γίνεται σχετικά γρήγορα ακόμη και με τα πιο επώνυμα πάνελ όπως Panasonic και Sharp. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει ακόμη και ένα πολύ μικρό σύστημα με ελάχιστα φωτοβολταικα πάνελ, το οποίο παρόλα αυτά να μειώνει σε πολύ σημαντικό βαθμό το λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος. Ειδικά αν έχει προχωρήσει όπως και θα έπρεπε, σε παράλληλα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης μέσα από επιλογή ενεργειακά αποδοτικότερων συσκευών (π.χ. λαμπτήρες LED, συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+ κ.ά.).
Φωτοβολταϊκά πάνελ 250 Wp βρίσκει κανείς στην αγορά με τιμές γύρω στα 220,00 ευρώ για φθηνά κινέζικα ή από 250,00 ευρώ για επώνυμα ευρωπαϊκά ή ιαπωνικά φωτοβολταικα πάνελ. Για τόσο μικρή διαφορά, η επιλογή νομίζω είναι αυτονόητη.
Ο inverter μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταικα σε εναλλασσόμενο ρεύμα που απαιτεί το δίκτυο. Οι τιμες των μετατροπέων αυτών εξαρτώνται από την ισχύ των φωτοβολταϊκών πλαισίων που μπορούν να υποστηρίξουν. Η τιμη ενός καλού μετατροπέα ισχύος 2,0 kW βρίσκεται κάτω από τα 1.000,00 ευρώ. Η τιμη ενός κορυφαίου μετατροπέα όπως της SMA ισχύος 5,0 kW είναι λίγο κάτω από 2.000,00 ευρώ. Μπορεί κανείς να εξοικονομήσει (σχετικά λίγα) χρήματα, επιλέγοντας inverter …δεύτερης διαλογής, αλλά τα χρήματα που εξοικονομεί αρχικά τα χάνει πολλαπλάσια στη συνέχεια. Και αυτό όχι απαραίτητα μόνο λόγω συχνότερων βλαβών.
Σε μικρά συστήματα κάτω των 3 kWp, μια πολύ καλή επιλογή θα αποτελούσε και ένας micro inverter (όπως Enphase, AE-conversion, SMA microinverter κ.ά.). Σε μεγαλύτερα συστήματα όμως, η διαφορά στην τιμή από έναν κορυφαίο inverter όπως της γερμανικής SMA ή της αμερικάνικης Enphase, είναι τόσο μικρή (ως ποσοστό του συνολικού κόστους του συστήματος) που η επιλογή νομίζω κι εδώ πως γίνεται προφανής.
Για παράδειγμα, η τιμη για ένα πλήρες σύστημα net metering 5 kWp, με έναν ακριβό inverter SMA μπορεί να είναι π.χ. 9.000 ευρώ και με έναν φθηνό μετατροπεα να κοστίζει 8.500 ευρώ. Η διαφορά 500 ευρώ μεταξύ των δύο μετατροπέων μπορεί να είναι σημαντική αλλά αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους του συστήματος, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καθορίζεται από την τιμη των φωτοβολταϊκών πλαισίων.
Ποιο είναι το απαιτουμενο μέγεθος ενός συστήματος για net metering
Για κάθε 1 kWp (1.000 Wp) ισχύος σε φωτοβολταϊκά, ο αυτοπαραγωγός μπορεί να αναμένει μια ετήσια παραγωγή από περίπου 1.250 kWh στη βόρεια Ελλάδα έως και λίγο πάνω από 1.450 kWh σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και της Ρόδου, κατά μέσο όρο. Ελέγχοντας την ετήσια κατανάλωση ρεύματος σε kWh από τους λογαριασμούς του, μπορεί να υπολογίσει πόσο μικρό ή μεγάλο σύστημα αυτοπαραγωγής / ενεργειακού συμψηφισμού χρειάζεται, είτε για να μηδενίσει το λογαριαμό ρεύματος, είτε για να μειώσει το ποσό που πληρώνει κατά ένα μέρος – π.χ. κατά 50%.
Αν για παράδειγμα η ετήσια κατανάλωση ρεύματος από τη ΔΕΗ σήμερα είναι 4.800 kWh, τότε με ένα σύστημα ΝΕΤ ΜΕΤΕΡΙΓΚ ισχύος 4,0 kWp μπορεί να αναμένει μια παραγωγή 5,2 kWh (αν βρίσκεται π.χ. σε περιοχή με μια μέση παραγωγή 1.300 kWh ανά 1 kWp εγκατεστημένης ισχύος) που υπερκαλύπτει ελαφρώς τις ανάγκες του. Για κάθε 1 kWp εγκατεστημένης ισχύος απαιτείται χώρος περίπου 10-12 τ.μ.
Ένα σύστημα αυτοπαραγωγης net metering μπορεί να επιτρέψει στον αυτοπαραγωγο να αυξήσει την κατανάλωσή του χωρίς να αυξάνει το κοστος ή ακόμη και να μειώνει το κόστος παρά την αύξηση της κατανάλωσης! Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας για παράδειγμα για τη θέρμανση μια αντλία θερμότητας, κλιματιστικά ή πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης (infrared panels). Το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταικα όλο το έτος, συμψηφίζεται και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παροχή θέρμανσης το χειμώνα, ή/και ψύξης το καλοκαίρι.
Περισσότερα όμως για αυτές τις χρήσεις σε επόμενη ανάρτηση, όπου θα δούμε και αναλυτικότερα κάποια συστήματα net metering με τα ιαπωνικά φωτοβολταικα SHARP, με μετατροπεα SMA (γερμανίας) ή micro-inverter της αμερικάνικης αντιπροσωπειας Enphase.
No Comments