Τα Φωτοβολταικα iQsolarpower σε Twitter, Facebook και Google+ | Follow us:

 • Φωτοβολταικα DIY
  Do It Yourself
  Φτιάξ' το μόνος σου
  Mε φωτοβολταϊκά και όχι μόνο!
  Πως να φτιάξεις μόνος σου κατασκευές με φωτοβολταϊκά, ηλιακό φουρνάκι,
  και ηλιακό αερόθερμο. Μετέτρεψε το ποδήλατό σου σε ηλεκτρικό και πολλά άλλα.
  Do it Yourself ...φιλικό προς το περιβάλλον!
  Φωτοβολταικο Πανελ
 • Video για Φωτοβολταικα
  Πλαίσιο Εικόνας Solar
  Τα καλύτερα Video
  Η πρόταση της ημέρας
  Παρακολουθήστε εδώ νέες επιλογές video σχετικές με τα
  φωτοβολταικα, τις ιδιοκατασκευές "φτιάξ' το μόνος σου", το
  περιβάλλον και όχι μόνο.

Ηλιακό αερόθερμο - Θέρμανση χωρίς ρεύμα!

Ηλιοθερμική εφαρμογή θέρμανσης χώρου - Solar Heater: Με την κατασκευή που θα δείξω εδώ, μπορούμε να θερμάνουμε ένα χώρο το χειμώνα (τις ημέρες που μπορεί να κάνει κρύο αλλά έχει ηλιοφάνεια, έστω και μερική). Στο τέλος αυτού του άρθρου συνεχίζω με μια περιγραφή και άλλων τρόπων οικονομικής θέρμανσης.solar heater

Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι κατάλληλα για τη θέρμανση ενός χώρου, γιατί η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και στη συνέχεια ξανά μετατροπή από ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική σημαίνει τεράστιες απώλειες, καθιστώντας τη λύση των φωτοβολταϊκών μη αποδοτική. Εδώ αντίθετα, θα μετατρέψουμε την ηλιακή ενέργεια κατ' ευθείαν σε θερμική, ζεσταίνοντας τον αέρα.

Το ηλιακό αερόθερμο (solar heater) είναι πάρα πολύ εύκολο στην κατασκευή και πολύ φθηνό! Εμένα μου κόστισε περίπου 30 Ευρώ σε υλικά και 2 ώρες από το χρόνο μου!

Το συγκεκριμένο που θα δούμε εδώ είναι πολύ μικρό και λόγω αυτής της μικρής του επιφάνειας είναι κατάλληλο μόνο για ένα μικρό χώρο όπως μια μικρή αποθήκη ένα μικρό τροχόσπιτο κ.λπ. (αν τοποθετήσουμε δύο τέτοιους συλλέκτες).

Κατασκευάζοντάς το όμως σε μεγαλύτερες διαστάσεις (ή/και τοποθετώντας περισσότερα) μπορεί να θερμάνει και ανάλογα μεγαλύτερους χώρους.

Για παράδειγμα, αυτός εδώ ο συλλέκτης έχει 50cm πλάτος και 100cm ύψος, δηλαδή έχει επιφάνεια 0,5 τ.μ.

Ένα δωμάτιο π.χ. 10 τ.μ. χρειάζεται το 1/5 της επιφάνειάς του σε συλλέκτη, δηλαδή 2 τ.μ. συλλεκτών ηλιακής ενέργειας σαν το αερόθερμο αυτό.

Άρα για ένα χώρο 10 τ.μ. θα φτιάχναμε ένα ηλιακό αερόθερμο (συλλέκτη) με επιφάνεια τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα 0,5 τ.μ., δηλαδή ένα συλλέκτη με διαστάσεις 2 μέτρα ύψος, επί 1 μέτρο πλάτος (2 τ.μ.).

Για ένα χώρο 20 τ.μ. θα φτιάχναμε 2 συλλέκτες με 2 μέτρα ύψος επί 1 μέτρο πλάτος ο κάθε ένας.

Η κατασκευήηλιακο αεροθερμο

Όπως φαίνεται και στην πιο πάνω εικόνα, κατασκευάζουμε (ή παραγγέλνουμε έτοιμο από ένα ξυλουργό) ένα πλαίσιο στις διαστάσεις που θέλουμε ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που θέλουμε να θερμάνουμε (βλέπε παραπάνω). Στη μπροστινή πλευρά τοποθετούμε ένα τζάμι (το κολλάμε περιμετρικά με διάφανη σιλικόνη).

Η απόσταση από την ξύλινη πλάτη μέχρι το τζάμι μπροστά, πρέπει να είναι περίπου 7 cm για κάθε 1 μέτρο ύψους του συλλέκτη. Εκεί μέσα θα θερμαίνεται ο αέρας από τον ήλιο. Η αναλογία του ύψους προς το πλάτος του συλλέκτη θα πρέπει να είναι περίπου 2:1.

Στην πλάτη πρέπει να υπάρχουν δύο ανοίγματα, ένα κάτω κι ένα επάνω. Από κάτω θα μπαίνει ο αέρας κρύος και θα βγαίνει από το επάνω άνοιγμα ζεστός (ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, άρα θα ανεβαίνει και θα βρίσκει έξοδο από το επάνω άνοιγμα).

Στη φωτογραφία δίπλα φαίνονται τα ανοίγματα αυτά. Εγώ τα έκανα στην αρχή κυκλικά για να πειραματιστώ αλλά προτιμότερο είναι να είναι παραλληλόγραμμα όπως στο παρακάτω σχήμα:

Το ύψος των σχισμών εισόδου και εξόδου αέρα να είναι περίπου 6 cm για κάθε μέτρο ύψους του συλλέκτη. Αν για παράδειγμα το ύψος του συλλέκτη είναι 2 μέτρα, τότε η κάθε σχισμή θα πρέπει να έχει ύψος περίπου 12 εκατοστά και πλάτος σχεδόν όσο το πλάτος του συλλέκτη.

Όπως είπαμε, ο ζεστός αέρας θα βγαίνει με πίεση από μόνος του, χωρίς τη χρήση βεντιλατέρ, από την επάνω έξοδο όπως φαίνεται και στην αναπαράσταση με χαρτοπετσέτες που έφτιαξα στην επόμενη εικόνα.

Ο συλλέκτης τοποθετείται έξω από το τοίχωμα του χώρου που θέλουμε να θερμαίνει.

Ανοίγουμε μια τρύπα στο τοίχωμα η οποία θα επικοινωνεί με το κάτω άνοιγμα του συλλέκτη και μονώνουμε τα κενά ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.

Ή ενώνουμε με μια σωλήνα δημιουργώντας έτσι έναν αγωγό αέρα. Από εδώ θα μπαίνει ο κρύος αέρας του χώρου.

Το ίδιο κάνουμε και για το επάνω άνοιγμα του συλλέκτη και του τοιχώματος του χώρου μας. Από εκεί θα επιστρέφει ο θερμός πλέον αέρας ξανά στον εσωτερικό χώρο, θερμαίνοντάς τον.

Για να μην γίνεται η αντίστροφη διαδικασία το βράδυ και κρυώνει ο χώρος, κρεμάμε ένα λεπτό πλαστικό φύλλο στην πάνω έξοδο. Επειδή αυτό είναι ελαφρύ, η πίεση του ζεστού αέρα στην έξοδο το σπρώχνει κι έτσι δεν διακόπτεται η πορεία του αέρα. Το βράδυ που δεν υπάρχει κίνηση αέρα, η πλαστική ζελατίνα υποχωρεί και κλείνει την έξοδο.

Υπολόγισα (με αρκετά πολύπλοκους υπολογισμούς που δεν είναι του παρόντος), ότι με αυτή την κατασκευή πετυχαίνουμε σχεδόν 1.000 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας συλλέκτη. θερμανση αερα

Δηλαδή με ένα συλλέκτη επιφάνειας 2 τ.μ. κερδίζουμε κάθε μέρα (από τις 10:00 ως τις 16:00) πάνω από 10.000 BTU σε δωρεάν θέρμανση! Με 4 τ.μ. κερδίζουμε πάνω από 20.000 BTU. Καθόλου άσχημα...

Και μάλιστα το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν συνυπολογίσουμε ότι όταν φύγει ο ήλιος και ανάψουμε καλοριφέρ, σόμπα ή ηλεκτρική θερμάστρα, αυτά θα πρέπει απλώς να διατηρήσουν ζεστό έναν ήδη ζεστό χώρο και όχι να τον θερμάνουν από τους 13 βαθμούς στους 19 (αυτό συνεπάγεται σημαντική οικονομία καυσίμου ή ηλεκτρικού ρεύματος).

Το ηλιακό αερόθερμο μπορεί να φτάσει ένα χώρο από τους 13-14 βαθμούς Κελσίου σε θερμοκρασία 19-20 βαθμών Κελσίου μέσα σε δύο ώρες.

Η πρώτες δοκιμές

Η πρώτη δοκιμή έγινε τον Ιανουάριο, σε μια μέρα όχι ακριβώς ηλιόλουστη αλλά με αρκετό ήλιο. Η εξωτερική θερμοκρασία ήταν λίγο πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου (το ψηφιακό θερμόμετρο πίσω από το συλλέκτη δείχνει 18,4 γιατί εκεί ο αέρας επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του ίδιου του συλλέκτη).

Άφησα το συλλέκτη για 30 λεπτά στον ήλιο. Με ένα ψηφιακό θερμόμετρο (κι αυτό ιδιοκατασκευή), μέτρησα τη θερμοκρασία στην είσοδο κρύου αέρα κι αυτή ήταν 18,4.

Αμέσως μετά μέτρησα τη θερμοκρασία στην έξοδο θερμού αέρα και ήταν 50,4 βαθμοί Κελσίου! solar heating

Το ηλιακό αερόθερμο ανέβασε τη θερμοκρασία του αέρα μέσα του, κατά 32 ολόκληρους βαθμούς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα!

Άρα λειτουργεί και μάλιστα πολύ αποδοτικά. Η απόδοσή του βέβαια ανέβηκε λίγο, αφού κρέμασα και τέντωσα μια μαύρη μεταλλική σήτα (σαν αυτή που βάζουμε στα παράθυρα για τα έντομα), μέσα στο πλαίσιο και στο μισό της απόστασης από την πλάτη ως το τζάμι.

Επειδή είναι μαύρη και μεταλλική, θερμαίνεται πολύ και γρήγορα μεταδίδει τη θερμότητά της στον αέρα που περνά πάνω και δίπλα της, καθώς αυτός ανεβαίνει μέχρι να βρει την επάνω έξοδο του πλαισίου.

Εφαρμογές

Οι εφαρμογές είναι πολλές: Σε μικρή κλίμακα μπορεί να θερμάνει ένα μικρό χώρο όπως ένα τροχόσπιτο, ένα μικρό εργαστήριο ή γκαράζ κ.λπ.ηλιακη ενεργεια

Σε μεγάλη κλίμακα, μπορούμε να φανταστούμε ολόκληρη τη νότια πλευρά ενός σπιτιού "ντυμένη" με τέτοιους συλλέκτες που θα δίνουν 100.000 BTU κάθε μέρα στον εσωτερικό χώρο, θερμαίνοντας την ημέρα και εξοικονομώντας καύσιμα το απόγευμα (αφού όταν μπει σε λειτουργία το καλοριφέρ, ο χώρος θα είναι ήδη σε θερμοκρασία δωματίου).

Επειδή το κόστος κατασκευής είναι χαμηλό, η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα. Από πλευράς αισθητικής, αν γίνει σωστή δουλειά, το αποτέλεσμα είναι όμορφο. Αυτό που φαίνεται είναι μια μαύρη γυάλινη επιφάνεια, εκεί που αλλιώς θα φαινόταν ο τοίχος που είναι πίσω από τους γυάλινους συλλέκτες.

Υπάρχουν και τρόποι αποθήκευσης της θερμότητας που παρέχει ο ηλιακός συλλέκτης. Προσθέτουν όμως σε πολυπλοκότητα και δεν θα επεκταθώ εδώ. Ενδεικτικά μόνο: Ο θερμός αέρας του αερόθερμου μπορεί να κατευθυνθεί πάνω σε μια στήλη με μεγάλη διάμετρο που περιέχει νερό. Το νερό θα ζεσταθεί πολύ, αλλά θα απελευθερώνει σιγά-σιγά αυτή τη θερμότητα ως αργά το βράδυ, μετά τη δύση του ηλίου.

Δείτε επίσης:

 1. Πανελ Υπέρυθρης Θέρμανσης (πάνελ υπερύθρων) και Φωτοβολταικα
 2. Τζάκια Βιοαιθανόλης

Παρακάτω θα βρείτε και άλλα άρθρα για τα φωτοβολταικα και την ηλιακή ενέργεια, χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Επικοινωνία

Δωρεάν Ενημερωτικό Δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε με email μια φορά το μήνα ενημέρωση για άρθρα και νέες κατασκευές με φωτοβολταϊκά!

Στείλτε μου απλά τη διεύθυνση e-mail στην οποία θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο:


Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σας προστατεύονται.

Contact Form

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να έρθετε σε επαφή μαζί μου. Η ηλιακή ενέργεια και οι ιδιοκατασκευές με φωτοβολταικα είναι το πάθος μου και μου αρέσει να μιλάω γι' αυτά! Αν θέλετε να με γνωρίσετε λίγο καλύτερα πριν επικοινωνήσετε μαζί μου, διαβάστε εδώ ένα πολύ σύντομο βιογραφικό.

Όνομα:

Διεύθυνση e-mail:

Μήνυμα:

Προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα μηνύματα εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Άρα λοιπόν, σαββατοκύριακα και εορτές η απάντηση μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω :)

Θεματικές Ενότητες

Φτιάξε μόνος σου ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, έναν ηλιακό φορτιστή μπαταριών, μια γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και πολλά άλλα!

Πρωτότυπες κατασκευές ή βελτιώσεις που εξοικονομούν χρήματα, προστατεύουν το περιβάλλον και αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα project για το σαββατοκύριακο!

Εδώ θα βρεις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και πολλές φωτογραφίες για να το φτιάξεις μόνος σου με φωτοβολταικα...

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταικα, ηλιοθερμία, κ.ά.), να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από μεγάλη καταστροφή όπως σεισμός, τρομοκρατική ενέργεια, πυρκαγιά, black-out κ.ά.

Για αυτονομία σε ενέργεια, φωτισμό, επικοινωνίες, πόσιμο νερό, μαγείρεμα και για μετακίνηση με ηλιακή ενέργεια...

Εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Η ενότητα αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με βίντεο, φωτογραφίες, παρουσιάσεις έτοιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων, βίντεο, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά άρθρα για το ηλεκτρικό ποδήλατο, τις μπαταρίες λιθίου (π.χ. LiFePO4) ή μολύβδου (π.χ. GEL) και πολλά άλλα.

Εδώ θα βρεις οδηγίες μετατροπής ενός κανονικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο με ένα ΚΙΤ μετατροπής, ενημερωτικά άρθρα, παρουσιάσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά ποδήλατα...

Τι είναι η ηλιακή ενέργεια, τι κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης της μπαταρίας, που είναι χρήσιμος ένας αντιστροφέας (inverter 220V), τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας συσσωρευτής 12V;

Πως γίνεται η συνδεσμολογία των φ/β πάνελ με το ρυμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον αντιστροφέα; Τι είναι το αυτόνομο φ/β σύστημα για το σπίτι ή την αγροικία, το τροχόσπιτο ή την τροχοβίλα, το σκάφος ή το αυτοκίνητο;

Τι είναι το διασυνδεδεμένο φ/β σύστημα με το δίκτυο της ΔΕΗ; Πολλά πρακτικά παραδείγματα για άμεση εφαρμογή...

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Πρώτο και Μεγαλύτερο!

Το πρώτο στην κατηγορία του site στην Ελλάδα, είναι τώρα και το μεγαλύτερο στον κόσμο!

Περισσότερα →


Αγορές Φωτοβολταϊκών

Που μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές που βλέπετε εδώ.

Περισσότερα →


Όλες οι Κατασκευές

Σε αυτή τη σελίδα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ιδιοκατασκευές do it yourself (DIY) με φωτοβολταικα - και όχι μόνο.

Περισσότερα →