ΚΙΤ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

By on 24/03/2014. Posted in . Tagged as , , , , , .

Πριν ξεκινήσω με την περιγραφή της διαδικασίας μετατροπής ενός απλού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο με ένα ΚΙΤ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ, προτείνω να διαβάσετε και τα παρακάτω δύο άρθρα αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στην μετατροπή ποδηλάτου σε ηλεκτρικο.

Το πρώτο άρθρο είναι καθαρά τεχνικό και είναι μια λίστα μαθηματικών τύπων (που δεν αφορά τον πολύ κόσμο παρά μόνο τους τεχνικούς που θέλουν να πειραματιστούν), ενώ το δεύτερο άρθρο είναι πολύ χρήσιμο σε όσους θέλουν να προμηθευτούν ένα κιτ ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το είδος των μπαταριών που πρέπει να επιλέξουν και όχι μόνο.

  1. Μαθηματικοί τύποι για ηλεκτρικά ποδήλατα (και άλλα οχήματα)
  2. Οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά ποδήλατα και η μετατροπή με το κιτ μετατροπης σε ηλεκτρικό

Εδώ λοιπόν θα δούμε πως μετέτρεψα πολύ εύκολα ένα κανονικό ποδήλατο, ώστε να κινείται και ως κανονικό ποδήλατο, αλλά και με ηλεκτρική ενέργεια ως υποβοήθηση! ηλιακο ποδηλατο

Ο στόχος μου εξ’ αρχής ήταν να μην καταργήσω τα χαρακτηριστικά ενός ποδηλάτου:

Ο ποδηλάτης θα πρέπει να πατά πετάλι, αλλιώς ας πάει να αγοράσει ένα μηχανάκι… Το ηλιακό ποδήλατο θα πρέπει απλώς να υποβοηθά τον ποδηλάτη, ώστε να μπορεί να κάνει μεγαλύτερες διαδρομές και να μη φοβάται τις ανηφόρες.

Ο δεύτερος στόχος μου ήταν να είναι το ηλεκτρικο ποδηλατο ελαφρύ και όμορφο. Νομίζω ότι το πέτυχα και αυτό!

Παρακάτω παρουσιάζω την μετατροπή βήμα-προς-βήμα. Ειδικότερες χρήσιμες πληροφορίες για όποιον θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο κιτ μετατροπης (σχετικά με την ισχύ, μπαταρίες απλές, ultracell gel, ή λιθίου κ.λπ), έχω σε αυτό το άρθρο για το κιτ μετατροπης σε ηλεκτρικο ποδηλατο.

Η μετατροπή σε ηλεκτρικο ποδηλατο με το ΚΙΤ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ

Η μετατροπή σε ηλεκτρικό ποδήλατο ήταν πολύ εύκολη: Αγόρασα ένα έτοιμο κιτ μετατροπής που περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται και ξεχωριστά τις μπαταρίες (τρεις gel μπαταρίες 12V, π.χ. ultracell gel):ηλεκτρικο ποδηλατο

  1. Τον μπροστινό τροχό ο οποίος στο κέντρο του έχει ενσωματωμένο ένα μοτέρ 250W που κινεί τον τροχό με ηλεκτρική ενέργεια (βλ. διπλανή φωτογραφία).
  2. Τον ρυθμιστή που ελέγχει την ταχύτητα του μοτέρ, την απομόνωσή του όταν φρενάρουμε κ.ά., τον τοποθέτησα σε ένα μικρό τσαντάκι κάτω από τη σέλα.
  3. Τις χειρολαβές στο τιμόνι που αντικαθιστούν αυτές του ποδηλάτου (η δεξιά λειτουργεί όπως το “γκάζι” στα μηχανάκια για να ρυθμίζουμε την ταχύτητα κίνησης).
  4. Τις χειρολαβές των φρένων που αντικαθιστούν αυτές του ποδηλάτου: Όταν φρενάρουμε, απομονώνουν το μοτέρ και αυτό σταματά να κινεί το ηλιακο ποδηλατο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η τοποθέτηση των παραπάνω είναι πανεύκολη, για κάποιον που “πιάνουν τα χέρια του”.

Αλλιώς θα μπορούσε να βοηθήσει ένα ποδηλατάδικο.

  1. Ξεβιδώνουμε τον μπροστινό τροχό και βιδώνουμε στη θέση του τον καινούριο τροχό που έχει ενσωματωμένο το μοτέρ.
  2. Ξεβιδώνουμε τις χειρολαβές φρένων και βιδώνουμε τις καινούριες.
  3. Βρίσκουμε ένα βολικό σημείο για να τοποθετήσουμε το μικρό σε μέγεθος ρυθμιστή (πχ. σε ένα τσαντάκι σέλας ή στην σχάρα).
  4. Ενώνουμε όλα τα καλώδια (από το μοτέρ, τα φρένα και το “γκάζι¨) στο ρυθμιστή, ανάλογα με το χρώμα τους (οι γραπτές οδηγίες ήταν σαφείς και εύκολες).

Τέλος, ενώνουμε τα δύο καλώδια, θετικό και αρνητικό (κόκκινο και μαύρο αντίστοιχα), του ρυθμιστή πάνω στους αντίστοιχους πόλους των μπαταριών που τοποθέτησα μέσα σε ένα μικρό κουτί πίσω στη σχάρα. χειρολαβές ποδηλάτου

Οι μπαταρίες αυτές είναι τρεις μολύβδου 12V και 12ΑΗ, κλειστού τύπου, σαν αυτές που έχουν τα μηχανάκια. Μπορούν να επαναφορτίζονται με τον φορτιστή τους από μια απλή ηλεκτρική πρίζα της ΔΕΗ, αλλά και με ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Εξασφαλίζουν αυτονομία περίπου 40 χιλιόμετρα, σε φυσιολογικές διαδρομές με λίγες ανηφόρες και με τον ποδηλάτη να βοηθά λίγο με το πετάλι, κυρίως στο ξεκίνημα από στάση (αφού εκεί γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος).

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και μικρότερες και ελαφρύτερες μπαταρίες (π.χ. 7,5 ΑΗ) με το μισό μέγεθος και βάρος.

Ή μια συστοιχία 30 μικρών επαναφορτιζόμενων μπαταριών νικελίου 8ΑΗ. Σαν αυτές δηλαδή που έχουν τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά σκουπάκια ή επαναφορτιζόμενα εργαλεία (είναι καλύτερες αλλά είναι όμως και αρκετά ακριβότερες).

Σήμερα βέβαια έχουν καθιερωθεί οι μπαταρίες λιθίου. Πολλοί όμως προτιμούν να ξεκινήσουν με τις φθηνές μπαταρίες μολύβδου και στην επόμενη αλλαγή να αποφασίσουν αν αξίζει να επενδύσουν στις αρκετά ακριβότερες μπαταρίες λιθίου. Από τις μπαταρίες μολύβδου πάντως, προτείνω ανεπιφύλακτα τις GEL όπως οι Ultracell Gel 12AH, που είναι με μεγάλη διαφορά καταλληλότερες για ηλεκτρικά ποδήλατα σε σχέση με τις απλές μπαταρίες μολύβδου, κοστίζοντας μόνο λίγα ευρώ παραπάνω.

Οι βόλτες με το ηλεκτρικο ποδηλατο

Η αίσθηση οδήγησης με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι καταπληκτική! Ενώ συνεχίζεις να κάνεις κανονικό ποδήλατο, δεν κουράζεσαι ιδιαίτερα, δεν ιδρώνεις, νιώθεις καθαρός και ξεκούραστος όσα χιλιόμετρα κι αν έκανες. ebike

Δεν είναι σαν μηχανάκι, παραμένει ποδήλατο. Απλά, εκεί που πριν έκανες 5 χιλιόμετρα τώρα κάνεις 15 χωρίς να το σκέφτεσαι, άρα γυμνάζεσαι και περισσότερο. Είναι σα να έχεις μαζί σου έναν αόρατο επαγγελματία αγωνιστικό ποδηλάτη ο οποίος πατά μαζί σου πετάλι! Ειδικά στις ανηφόρες αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης, νιώθεις μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια. Επιταχύνεις πολύ ταχύτερα από στάση, ενώ αναπτύσεις και μεγαλύτερες ταχύτητες στο δρόμο (έως 35 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ευθεία με ελαφρύ πετάλι) ώστε να προσαρμόζεσαι καλύτερα στις απαιτήσεις της κυκλοφορίας.

Και σε κοιτάνε και όλοι έκπληκτοι, το παρατήρησα από την πρώτη μέρα!

Τέλος, έχεις ένα μέσο σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να μετακινηθείς κάπου όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος (π.χ. απροσπέλαστοι δρόμοι, έλλειψη καυσίμων κ.λπ.).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το κόστος μετατροπής σε ηλεκτρικό ποδήλατο

Το μοτέρ είναι 36V – 250W και δεν χρειάζεται συντήρηση (είναι με μόνιμους μαγνήτες). Τα 250W είναι η μέση ισχύς που βγάζει ένας επαγγελματίας ποδηλάτης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.electric bicycle

Οι μπαταρίες είναι τρεις 12βολτες συνδεδεμένες σε σειρά (το συν με το πλην εναλλάξ), για να δίνουν τα 36V που θέλει το μοτέρ. Η χωρητικότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12ΑΗ ώστε να έχουμε μια αυτονομία περίπου 30 χιλιόμετρα τη μέρα.

Εγώ έβαλα μπαταρίες με χωρητικότητα 12ΑΗ. Το επιπλέον βάρος στο ποδήλατο λόγω των μπαταριών είναι περίπου 12 κιλά, δεν τα νιώθεις όμως καθώς κινείσαι. Αν έβαζα τις ακριβότερες μπαταρίες λιθίου, το βάρος των μπαταριών θα ήταν γύρω στα 5 κιλά. Με φυσιολογική χρήση οι μπαταρίες λιθίου θα αντέξουν σχεδόν 3 χρόνια πριν χρειαστούν αντικατάσταση ενώ οι μπαταρίες μολύβδου τύπου GEL περίπου 1 χρόνο.

Το τελικό κόστος ήταν όταν το έφτιαξα 377,00 ευρώ για το σετ μετατροπής (σήμερα είναι αρκετά φθηνότερο). Οι μπαταρίες μολύβδου με τάση τάση 12V, χωρητικότητα 12Αh και κατηγορίας GEL κοστίζουν από περίπου 35,00 ευρώ η κάθε μία και χρειάζονται τρεις. Οι απλές μπαταρίες μολύβδου (δηλαδή όχι GEL) κοστίζουν λίγα ευρώ φθηνότερα, δεν τις προτείνω όμως γι’ αυτή τη χρήση, ειδικά όταν η διαφορά τιμής είναι τόσο μικρή.

Μετατροπη σε ηλιακο ποδήλατο: Φόρτιση με ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά)

Για φόρτιση από φωτοβολταϊκά απαιτούνται 3 μικρά φωτοβολταϊκά των 30 Watt/p που φορτίζουν τις μπαταρίες του ηλεκτρικού ποδηλάτου αμέσως μετά από κάθε χρήση.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορεί να τα πάρει κανείς μαζί του, αλλά προτιμότερος είναι ο μικρός φορτιστής πρίζας που μεταφέρεται πολύ ευκολότερα.

Το κουτί με τις μπαταρίες μπορεί να αφαιρεθεί ώστε να φορτίσει και μέσα στο σπίτι από μια πρίζα (ή από φωτοβολταϊκά).

Για να φορτίσουν πλήρως τρεις μπαταρίες Ultracell 12ΑΗ αρκούν λίγες ώρες στο φορτιστή ρεύματος ή μια μέρα στον ήλιο. Αυτό αν είναι εντελώς άδειες. Αν η απόσταση που διανύσαμε ήταν π.χ. κάτω από 10 χιλιόμετρα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να φορτίσουν ξανά πλήρως.

Το ηλεκτρικό (ηλιακο) ποδήλατο το ζήτησαν οι διοργανωτές της έκθεσης EnergyRes ως ένα από τα κεντρικά εκθέματα και η αντίδραση των επισκεπτών που το δοκίμασαν ήταν εντυπωσιακή! Στη φωτογραφία φαίνεται το ηλεκτρικό ποδήλατο δίπλα στο ηλιακό αυτοκίνητο.

Ήταν εύκολη η μετατροπη με το κιτ μετατροπης ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Για μένα ήταν πολύ εύκολη και δεν μου πήρε πάνω από μία ώρα, αλλά είμαι και σχετικά εξοικειωμένος με τέτοιες μετατροπές. Για κάποιον άλλο που “πιάνουν τα χέρια του” είμαι σίγουρος ότι θα είναι το ίδιο εύκολο. Για κάποιον που δεν συναρμολόγησε μόνος του ποτέ και τίποτε, θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία αρκεί να έχει τη βοήθεια κάποιου φίλου και μια ή δύο ώρες υπομονή (αν και τελευταία έχει κυκλοφορήσει και κιτ μετατροπής που τα έχει σχεδόν όλα προ-συνδεδεμένα).

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο κιτ μετατροπης, έχω σε αυτό το άρθρο για το κιτ μετατροπής σε ηλεκτρικό ποδήλατο και τις μπαταρίες του.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.