Τα Φωτοβολταικα iQsolarpower σε Twitter, Facebook και Google+ | Follow us:

 • Φωτοβολταικα DIY
  Do It Yourself
  Φτιάξ' το μόνος σου
  Mε φωτοβολταϊκά και όχι μόνο!
  Πως να φτιάξεις μόνος σου κατασκευές με φωτοβολταϊκά, ηλιακό φουρνάκι,
  και ηλιακό αερόθερμο. Μετέτρεψε το ποδήλατό σου σε ηλεκτρικό και πολλά άλλα.
  Do it Yourself ...φιλικό προς το περιβάλλον!
  Φωτοβολταικο Πανελ
 • Video για Φωτοβολταικα
  Πλαίσιο Εικόνας Solar
  Τα καλύτερα Video
  Η πρόταση της ημέρας
  Παρακολουθήστε εδώ νέες επιλογές video σχετικές με τα
  φωτοβολταικα, τις ιδιοκατασκευές "φτιάξ' το μόνος σου", το
  περιβάλλον και όχι μόνο.

Ηλιακό ηλεκτρικό ποδήλατο KIT!

Αυτό είναι το ποδήλατο που δε βαριέσαι ποτέ! Πριν ξεκινήσω με την περιγραφή της διαδικασίας μετατροπής ενός απλού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο, προτείνω να διαβάσετε και τα παρακάτω δύο άρθρα αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στην μετατροπή ποδηλάτου σε ηλεκτρικό.

Το πρώτο άρθρο είναι καθαρά τεχνικό και είναι μια λίστα μαθηματικών τύπων (που δεν αφορά τον πολύ κόσμο παρά μόνο τους τεχνικούς που θέλουν να πειραματιστούν), ενώ το δεύτερο άρθρο είναι πολύ χρήσιμο σε όσους θέλουν να προμηθευτούν ένα κιτ ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το είδος των μπαταριών που πρέπει να επιλέξουν και όχι μόνο.

 1. Μαθηματικοί τύποι για ηλεκτρικά ποδήλατα (και άλλα οχήματα)
 2. Οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά ποδήλατα και η μετατροπή σε ηλεκτρικό

Εδώ λοιπόν θα δούμε πως μετέτρεψα πολύ εύκολα ένα κανονικό ποδήλατο, ώστε να κινείται και ως κανονικό ποδήλατο, αλλά και με ηλεκτρική ενέργεια ως υποβοήθηση! ηλιακο ποδηλατο

Ο στόχος μου εξ' αρχής ήταν να μην καταργήσω τα χαρακτηριστικά ενός ποδηλάτου:

Ο ποδηλάτης θα πρέπει να πατά πετάλι, αλλιώς ας πάει να αγοράσει ένα μηχανάκι... Το ηλιακό ποδήλατο θα πρέπει απλώς να υποβοηθά τον ποδηλάτη, ώστε να μπορεί να κάνει μεγαλύτερες διαδρομές και να μη φοβάται τις ανηφόρες.

Ο δεύτερος στόχος μου ήταν να είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο ελαφρύ και όμορφο. Νομίζω ότι το πέτυχα και αυτό! Εσύ θα κρίνεις...

Παρακάτω παρουσιάζω την μετατροπή βήμα-προς-βήμα. Ειδικότερες χρήσιμες πληροφορίες για όποιον θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο κιτ μετατροπής, έχω σε αυτό το άρθρο για το κιτ μετατροπης σε ηλεκτρικο ποδηλατο.

Η μετατροπή σε ηλεκτρικο ποδήλατο

Η μετατροπή σε ηλιακό ηλεκτρικό ποδήλατο ήταν πολύ εύκολη: Αγόρασα ένα έτοιμο κιτ μετατροπής που περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται:ηλεκτρικο ποδηλατο

 1. Τον μπροστινό τροχό ο οποίος στο κέντρο του έχει ενσωματωμένο ένα μοτέρ 250W που κινεί τον τροχό με ηλεκτρική ενέργεια (βλ. διπλανή φωτογραφία).
 2. Τον ρυθμιστή που ελέγχει την ταχύτητα του μοτέρ, την απομόνωσή του όταν φρενάρουμε κ.ά., τον τοποθέτησα σε ένα μικρό τσαντάκι κάτω από τη σέλα.
 3. Τις χειρολαβές στο τιμόνι που αντικαθιστούν αυτές του ποδηλάτου (η δεξιά λειτουργεί όπως το "γκάζι" στα μηχανάκια για να ρυθμίζουμε την ταχύτητα κίνησης).
 4. Τις χειρολαβές των φρένων που αντικαθιστούν αυτές του ποδηλάτου: Όταν φρενάρουμε, απομονώνουν το μοτέρ και αυτό σταματά να κινεί το ηλιακο ποδηλατο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η τοποθέτηση των παραπάνω είναι πανεύκολη, για κάποιον που "πιάνουν τα χέρια του".

Αλλιώς θα μπορούσε να βοηθήσει ένα ποδηλατάδικο.

 1. Ξεβιδώνουμε τον μπροστινό τροχό και βιδώνουμε στη θέση του τον καινούριο τροχό που έχει ενσωματωμένο το μοτέρ.
 2. Ξεβιδώνουμε τις χειρολαβές φρένων και βιδώνουμε τις καινούριες.
 3. Βρίσκουμε ένα βολικό σημείο για να τοποθετήσουμε το μικρό σε μέγεθος ρυθμιστή (πχ. σε ένα τσαντάκι σέλας ή στην σχάρα).
 4. Ενώνουμε όλα τα καλώδια (από το μοτέρ, τα φρένα και το "γκάζι¨) στο ρυθμιστή, ανάλογα με το χρώμα τους (οι γραπτές οδηγίες ήταν σαφείς και εύκολες).

Τέλος, ενώνουμε τα δύο καλώδια, θετικό και αρνητικό (κόκκινο και μαύρο αντίστοιχα), του ρυθμιστή πάνω στους αντίστοιχους πόλους των μπαταριών που τοποθέτησα μέσα σε ένα μικρό κουτί πίσω στη σχάρα. χειρολαβές ποδηλάτου

Οι μπαταρίες αυτές είναι τρεις μολύβδου 12V και 13ΑΗ, κλειστού τύπου, σαν αυτές που έχουν τα μηχανάκια. Μπορούν να επαναφορτίζονται με τον φορτιστή τους από μια απλή ηλεκτρική πρίζα της ΔΕΗ, αλλά και με ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Εξασφαλίζουν αυτονομία περίπου 40 χιλιόμετρα, σε φυσιολογικές διαδρομές με λίγες ανηφόρες και με τον ποδηλάτη να βοηθά λίγο με το πετάλι, κυρίως στο ξεκίνημα από στάση (αφού εκεί γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος).

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και μικρότερες και ελαφρύτερες μπαταρίες (π.χ. 7,5 ΑΗ) με το μισό μέγεθος και βάρος.

Ή μια συστοιχία 30 μικρών επαναφορτιζόμενων μπαταριών νικελίου 8ΑΗ.

Σαν αυτές δηλαδή που έχουν τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά σκουπάκια ή επαναφορτιζόμενα εργαλεία (είναι καλύτερες αλλά είναι όμως και αρκετά ακριβότερες).

Οι βόλτες με το ηλιακο ποδηλατο

Όποιος κάνει μια φορά βόλτα με ηλεκτρικό ποδήλατο, δεν ξαναγυρνάει ποτέ σε απλό ποδήλατο... Η αίσθηση είναι καταπληκτική! Ενώ συνεχίζεις να κάνεις κανονική ποδηλασία, δεν κουράζεσαι ιδιαίτερα, δεν ιδρώνεις, νιώθεις καθαρός και ξεκούραστος όσα χιλιόμετρα κι αν έκανες. ebike

Δεν είναι σαν μηχανάκι, παραμένει ποδήλατο. Απλά, εκεί που πριν έκανες 5 χιλιόμετρα τώρα κάνεις 15 χωρίς να το σκέφτεσαι, άρα γυμνάζεσαι και περισσότερο. Είναι σα να έχεις μαζί σου έναν αόρατο επαγγελματία αγωνιστικό ποδηλάτη ο οποίος πατά μαζί σου πετάλι! Ειδικά στις ανηφόρες αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης, νιώθεις μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια. Επιταχύνεις πολύ ταχύτερα από στάση, ενώ αναπτύσεις και μεγαλύτερες ταχύτητες στο δρόμο (έως 35 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ευθεία με ελαφρύ πετάλι) ώστε να προσαρμόζεσαι καλύτερα στις απαιτήσεις της κυκλοφορίας.

Και σε κοιτάνε και όλοι έκπληκτοι!

Τέλος, έχεις ένα μέσο σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να μετακινηθείς κάπου όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος (π.χ. απροσπέλαστοι δρόμοι, έλλειψη καυσίμων κ.λπ.).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το κόστος μετατροπής σε ηλεκτρικό ποδήλατο

Το μοτέρ είναι 36V - 250W και δεν χρειάζεται συντήρηση (είναι με μόνιμους μαγνήτες). Τα 250W είναι η μέση ισχύς που βγάζει ένας επαγγελματίας ποδηλάτης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.electric bicycle

Οι μπαταρίες είναι τρεις 12βολτες συνδεδεμένες σε σειρά (το συν με το πλην εναλλάξ), για να δίνουν τα 36V που θέλει το μοτέρ. Η χωρητικότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 7ΑΗ ώστε να έχουμε μια αυτονομία περίπου 15-20 χιλιόμετρα τη μέρα.

Εγώ έβαλα 13ΑΗ, αλλά έχουν μεγαλύτερο βάρος και όγκο. Με 7ΑΗ, το επιπλέον βάρος στο ποδήλατο είναι περίπου 12 κιλά, δεν τα νιώθεις όμως καθώς κινείσαι. Αν ήταν οι ακριβότερες νικελίου, το βάρος θα ήταν γύρω στα 5 μόλις κιλά. Με φυσιολογική χρήση θα ανέξουν σχεδόν 3 χρόνια πριν χρειαστούν αντικατάσταση.

Το τελικό κόστος ήταν όταν το έφτιαξα 377 Ευρώ για το σετ μετατροπής (σήμερα είναι λίγο φθηνότερο). Οι μπαταρίες κοστίζουν από περίπου 15 Ευρώ (7,5ΑΗ) έως 30 Ευρώ (13ΑΗ) η κάθε μία (χρειάζονται τρεις).

Φόρτιση με ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά)

Στο μπαλκόνι μου έχω τοποθετήσει 3 μικρά φωτοβολταϊκά των 20 Watt/p. Έχω τραβήξει μερικά μέτρα καλώδιο μέχρι το ισόγειο όπου αφήνω το ηλεκτρικό ποδήλατο να φορτίσει αμέσως μετά από κάθε χρήση.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορώ να τα πάρω και μαζί μου (χωράνε σε ένα μεγάλο χαρτοφύλακα). Καλύτερα όμως να παίρνω μαζί μου αν θέλω για ασφάλεια το μικρό φορτιστή, παρά ένα μεγάλο χαρτοφύλακα...

Μπορώ να αφαιρέσω το κουτί με τις μπαταρίες και να το πάρω μαζί μου ώστε να φορτίσει και μέσα στο σπίτι από μια πρίζα (ή απο τα φωτοβολταϊκά).

Για να φορτίσουν πλήρως οι μπαταρίες των 7ΑΗ αρκούν 2,5 -3 ώρες στο φορτιστή ρεύματος ή ένα πρωινό (5-6 ώρες) στον ήλιο. Αυτό αν είναι εντελώς άδειες. Αν η βόλτα μας ήταν π.χ. μόνο 7-8 χιλιόμετρα, θα χρειαστεί ο μισός χρόνος για να φορτίσουν ξανά πλήρως.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο το ζητήσανε οι διοργανωτές της έκθεσης EnergyRes ως ένα από τα κεντρικά εκθέματα και η αντίδραση των επισκεπτών που το δοκιμάσανε ήταν εντυπωσιακή! Στη φωτογραφία δεξιά, το ηλεκτρικό ποδήλατο δίπλα στο ηλιακό αυτοκίνητο...

Ήταν εύκολη η μετατροπη με το κιτ μετατροπης ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Για μένα ήταν πολύ εύκολη, αλλά είμαι και σχετικά εξοικειωμένος με τέτοια project. Για κάποιον άλλο που "πιάνουν τα χέρια του" είμαι σίγουρος ότι θα είναι το ίδιο εύκολο. Για κάποιον που δεν συναρμολόγησε μόνος του ποτέ και τίποτε, θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία αρκεί να έχει τη βοήθεια κάποιου φίλου και μια ή δύο ώρες υπομονή (αν και τελευταία έχει κυκλοφορήσει και κιτ μετατροπής που τα έχει σχεδόν όλα προ-συνδεδεμένα).

Χρήσιμες λεπτομέρειες για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο κιτ μετατροπης, έχω σε αυτό το άρθρο για το κιτ μετατροπής σε ηλεκτρικό ποδήλατο. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Παρακάτω θα βρείτε και άλλα άρθρα για τα φωτοβολταικα και την ηλιακή ενέργεια, χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Επικοινωνία

Δωρεάν Ενημερωτικό Δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε με email μια φορά το μήνα ενημέρωση για άρθρα και νέες κατασκευές με φωτοβολταϊκά!

Στείλτε μου απλά τη διεύθυνση e-mail στην οποία θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο:


Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σας προστατεύονται.

Contact Form

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να έρθετε σε επαφή μαζί μου. Η ηλιακή ενέργεια και οι ιδιοκατασκευές με φωτοβολταικα είναι το πάθος μου και μου αρέσει να μιλάω γι' αυτά! Αν θέλετε να με γνωρίσετε λίγο καλύτερα πριν επικοινωνήσετε μαζί μου, διαβάστε εδώ ένα πολύ σύντομο βιογραφικό.

Όνομα:

Διεύθυνση e-mail:

Μήνυμα:

Προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα μηνύματα εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Άρα λοιπόν, σαββατοκύριακα και εορτές η απάντηση μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω :)

Θεματικές Ενότητες

Φτιάξε μόνος σου ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, έναν ηλιακό φορτιστή μπαταριών, μια γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και πολλά άλλα!

Πρωτότυπες κατασκευές ή βελτιώσεις που εξοικονομούν χρήματα, προστατεύουν το περιβάλλον και αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα project για το σαββατοκύριακο!

Εδώ θα βρεις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και πολλές φωτογραφίες για να το φτιάξεις μόνος σου με φωτοβολταικα...

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταικα, ηλιοθερμία, κ.ά.), να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από μεγάλη καταστροφή όπως σεισμός, τρομοκρατική ενέργεια, πυρκαγιά, black-out κ.ά.

Για αυτονομία σε ενέργεια, φωτισμό, επικοινωνίες, πόσιμο νερό, μαγείρεμα και για μετακίνηση με ηλιακή ενέργεια...

Εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Η ενότητα αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με βίντεο, φωτογραφίες, παρουσιάσεις έτοιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων, βίντεο, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά άρθρα για το ηλεκτρικό ποδήλατο, τις μπαταρίες λιθίου (π.χ. LiFePO4) ή μολύβδου (π.χ. GEL) και πολλά άλλα.

Εδώ θα βρεις οδηγίες μετατροπής ενός κανονικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο με ένα ΚΙΤ μετατροπής, ενημερωτικά άρθρα, παρουσιάσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά ποδήλατα...

Τι είναι η ηλιακή ενέργεια, τι κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης της μπαταρίας, που είναι χρήσιμος ένας αντιστροφέας (inverter 220V), τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας συσσωρευτής 12V;

Πως γίνεται η συνδεσμολογία των φ/β πάνελ με το ρυμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον αντιστροφέα; Τι είναι το αυτόνομο φ/β σύστημα για το σπίτι ή την αγροικία, το τροχόσπιτο ή την τροχοβίλα, το σκάφος ή το αυτοκίνητο;

Τι είναι το διασυνδεδεμένο φ/β σύστημα με το δίκτυο της ΔΕΗ; Πολλά πρακτικά παραδείγματα για άμεση εφαρμογή...

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Πρώτο και Μεγαλύτερο!

Το πρώτο στην κατηγορία του site στην Ελλάδα, είναι τώρα και το μεγαλύτερο στον κόσμο!

Περισσότερα →


Αγορές Φωτοβολταϊκών

Που μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές που βλέπετε εδώ.

Περισσότερα →


Όλες οι Κατασκευές

Σε αυτή τη σελίδα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ιδιοκατασκευές do it yourself (DIY) με φωτοβολταικα - και όχι μόνο.

Περισσότερα →