Τα Φωτοβολταικα iQsolarpower σε Twitter, Facebook και Google+ | Follow us:

 • Φωτοβολταικα DIY
  Do It Yourself
  Φτιάξ' το μόνος σου
  Mε φωτοβολταϊκά και όχι μόνο!
  Πως να φτιάξεις μόνος σου κατασκευές με φωτοβολταϊκά, ηλιακό φουρνάκι,
  και ηλιακό αερόθερμο. Μετέτρεψε το ποδήλατό σου σε ηλεκτρικό και πολλά άλλα.
  Do it Yourself ...φιλικό προς το περιβάλλον!
  Φωτοβολταικο Πανελ
 • Video για Φωτοβολταικα
  Πλαίσιο Εικόνας Solar
  Τα καλύτερα Video
  Η πρόταση της ημέρας
  Παρακολουθήστε εδώ νέες επιλογές video σχετικές με τα
  φωτοβολταικα, τις ιδιοκατασκευές "φτιάξ' το μόνος σου", το
  περιβάλλον και όχι μόνο.

Φωτοβολταικα, μπαταριες και τιμες συστημάτων

Πρακτικός τρόπος υπολογισμού μεγέθους και κατανάλωσης μικρού φ/β συστήματος για Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Για να υπολογίσουμε πόσα φωτοβολταικα πανελ και πόσες μπαταριες πρέπει να έχει το σύστημά μας, πρέπει να υπολογίσουμε τη συνολική ημερήσια κατανάλωση που θα έχουμε. Αυτή η διαδικασία περιγράφεται εδώ με συνοπτικό και εμπειρικό τρόπο.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσουμε την κατανάλωση κάθε συσκευής. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε να έχουμε 3 λαμπτήρες οικονομίας 15W (ένας λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας 15W ισοδυναμεί με ένα λαμπτήρα πυράκτωσης των 60W) και μία τηλεόραση 15".

Ένας λαμπτήρας οικονομίας 15 βατ καταναλώνει 15 βατ την ώρα. Σε 4 ώρες 60 βατ/ώρες (4 ώρες Χ 15 βατ). Τρείς τέτοιοι λαμπτήρες από 4 ώρες ο κάθε ένας, καταναλώνουν συνολικά 180 βατ/ώρες (3 λαμπτήρες Χ 4 ώρες Χ 15 βατ).

Μια τηλεόραση 15 ιντσών που καταναλώνει περίπου 40 βατ σε μια ώρα, καταναλώνει σε 5 ώρες λειτουργίας συνολικά 200 βατ/ώρες (5 ώρες Χ 40 βατ).

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε την κατανάλωση και άλλων συσκευών και στο τέλος να αθροίσουμε τις καταναλώσεις για να βρούμε τη συνολική κατανάλωση του συστήματος (η κατανάλωση κάθε συσκευής αναγράφεται συνήθως πάνω σε κάποιο μέρος της συσκευής ή πάνω στο τροφοδοτικό/μετασχηματιστή της). Αρα οι λαμπτήρες και η τηλεόραση θα καταναλώνουν συνολικά 380 βατ/ωρες κάθε μέρα.

Υπολογισμός μεγέθους φωτοβολταικου πανελ

Για να βρούμε το σωστό μέγεθος του απαιτούμενου φωτοβολταϊκού διαιρούμε αρχικά τον αριθμό αυτό με το 5, όσες συμβατικά και κατά μέσο όρο είναι γι' αυτό οι χρήσιμες ώρες ηλιοφάνειας. Έτσι έχουμε περίπου 380/5 = 75Wp η απαιτούμενη ισχύς του φωτοβολταϊκού (αν θέλαμε να υπολογίσουμε και για Νοέμβριο ως Φεβρουάριο θα διαιρούσαμε δια 3).

Υπολογισμός μεγέθους μπαταρίας (συσσωρευτή 12V)

Αντίστοιχα, για να βρούμε το σωστό μέγεθος της μπαταρίας (συσσωρευτή 12V), πολλαπλασιάζουμε το λιγότερο επί 2 (για να μην την αδειάζουμε πλήρως κάθε μέρα και μειώσουμε τη διάρκεια ζωής της). Έτσι 380Χ2 = περίπου 800 βατ/ώρες η απαιτούμενη χωρητικότητα της μπαταρίας. Επειδή η χωρητικότητα μπαταριών αναφέρεται σε Ah (αμπερώρια), διαιρούμε με την τάση της μπαταρίας (για 12βολτα συστήματα δηλαδή διαιρούμε με 12 βολτ): 800/12= περίπου 65Ah. Όσο μεγαλύτερη από αυτό το μέγεθος τόσο το καλύτερο. Δεν χρησιμοποιούμε μπαταρία αυτοκινήτου αλλά μπαταρία (συσσωρευτή) βαθιάς εκφόρτισης. Η μπαταρία αυτοκινήτου θα χαλάσει πολύ σύντομα, οπότε σε βάθος χρόνο είναι οικονομικότερη η μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης και ας είναι ακριβότερη.

Τέλος αυξάνουμε το μεγεθος του φ/β και της μπαταρίας κατά 25% για να προβλέψουμε και για τις απώλειες που αναπόφευκτα θα έχει το σύστημα. Έτσι καταλήγουμε σε φ/β γύρω στα 80Wp-90Wp και μπαταρία τουλάχιστον 80Ah. Για τις μπαταρίες θα ακούσετε πολλές φορές ότι όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα, τόσο το καλύτερο για τη διάρκεια ζωής τους και όχι μόνο. Έτσι είναι!

Όλα αυτά για αυτονομία φωτοβολταικου συστηματος για μια ημέρα. Αν θέλουμε να προβλέψουμε για 2 ημέρες πλήρους συννεφιάς διπλασιάζουμε σχεδόν τα μεγέθη του φ/β και της μπαταρίας που καταλήξαμε παραπάνω.

Ο αντιστροφέας (inverter) 220V

Αν οι συσκευές μας είναι 12 βολτ τις συνδέουμε πάνω στη μπαταρία (ή στον ρυμθιστή φόρτισης, αν έχει τέτοια δυνατότητα). Αν κάποιες συσκευές θέλουν 230 βολτ χρησιμοποιούμε inverter (αντιστροφέα) 230V. Το μέγεθός του εξαρτάται από τα συνολικά βατ των συσκευών που θα λειτουργούν ταυτόχρονα (υπόψιν ότι συσκευές με μοτέρ όπως πχ ψυγεία μπορεί να τραβήξουν στιγμιαία κατά την εκκίνηση μέχρι και 10πλάσια βατ από τα ονομαστικά τους άρα επιλέγουμε αντίστοιχα μεγάλο inverter). Inverter υπάρχουν οι λεγόμενοι τροποποιημένου ημίτονου και οι σχετικά ακριβότεροι καθαρού ημίτονου σαν της ΔΕΗ (ή και καθαρότερο). Προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη τους inverter με καθαρό ημίτονο και ας κοστίζουν ακριβά! Οι συσκευές σας κοστίζουν ακριβότερα... Και έχουν και χαμηλότερη κατανάλωση από τη μπαταρία.

Αυτός είναι ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού για τόσο μικρά φωτοβολταικα συστήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Σε μεγαλύτερα συστήματα ακολουθούμε μια ποιό επαγγελματική προσέγγιση με αναλυτική μελέτη.

Φωτοβολταικα και τιμες φωτοβολταικων συστημάτων

Οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων ποικίλλουν, ανάλογα με τον τιμοκατάλογο κάθε εταιρείας. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμές για ένα φωτοβολταικο πανελ είναι περίπου 4 ευρώ ανά Wp ισχύος και οι τιμή μιας μπαταρίας κλειστού τύπου βαθιάς εκφόρτισης λίγο πάνω από 2 ευρώ ανά Ah χωρητικότητας. Οι τιμές ενός αντιστροφέα (inverter) ή ενός ρυθμιστή φόρτισης είναι χαμηλές σε σχέση με τις τιμές ενός φωτοβολταϊκού ή συσσωρευτή (μπαταρία).

Έτσι, η τιμές για ένα φωτοβολταικο πάνελ 100 Wp κυμαίνονται γύρω από τα 400 ευρώ. Οι τιμές των μπαταριών βαθιάς εκφόρτισης με χωρητικότητα 100 Ah είναι περίπου 200 ευρώ. Οι τιμές των ρυθμιστών φόρτισης ξεκινάνε από 25 ευρώ και η τιμές των inverter 500 βατ τροποποιημένου ημίτονου είναι περίπου 70 ευρώ. Η τιμή ενός inverter καθαρού ημίτονου 2.000 Watt είναι περίπου 1.000 ευρώ.

Για να βρείτε υλικά (φωτοβολταικα, μπαταριες, ινβερτερ κ.λπ.) για κατασκευές φωτοβολταικων σαν αυτή που είδατε σε αυτή τη σελίδα, κάντε κλικ εδώ...

Παρακάτω θα βρείτε και άλλα άρθρα για τα φωτοβολταικα και την ηλιακή ενέργεια, χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Επικοινωνία

Δωρεάν Ενημερωτικό Δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε με email μια φορά το μήνα ενημέρωση για άρθρα και νέες κατασκευές με φωτοβολταϊκά!

Στείλτε μου απλά τη διεύθυνση e-mail στην οποία θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο:


Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σας προστατεύονται.

Contact Form

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να έρθετε σε επαφή μαζί μου. Η ηλιακή ενέργεια και οι ιδιοκατασκευές με φωτοβολταικα είναι το πάθος μου και μου αρέσει να μιλάω γι' αυτά! Αν θέλετε να με γνωρίσετε λίγο καλύτερα πριν επικοινωνήσετε μαζί μου, διαβάστε εδώ ένα πολύ σύντομο βιογραφικό.

Όνομα:

Διεύθυνση e-mail:

Μήνυμα:

Προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα μηνύματα εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Άρα λοιπόν, σαββατοκύριακα και εορτές η απάντηση μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω :)

Θεματικές Ενότητες

Φτιάξε μόνος σου ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, έναν ηλιακό φορτιστή μπαταριών, μια γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και πολλά άλλα!

Πρωτότυπες κατασκευές ή βελτιώσεις που εξοικονομούν χρήματα, προστατεύουν το περιβάλλον και αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα project για το σαββατοκύριακο!

Εδώ θα βρεις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και πολλές φωτογραφίες για να το φτιάξεις μόνος σου με φωτοβολταικα...

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταικα, ηλιοθερμία, κ.ά.), να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από μεγάλη καταστροφή όπως σεισμός, τρομοκρατική ενέργεια, πυρκαγιά, black-out κ.ά.

Για αυτονομία σε ενέργεια, φωτισμό, επικοινωνίες, πόσιμο νερό, μαγείρεμα και για μετακίνηση με ηλιακή ενέργεια...

Εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Η ενότητα αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με βίντεο, φωτογραφίες, παρουσιάσεις έτοιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων, βίντεο, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά άρθρα για το ηλεκτρικό ποδήλατο, τις μπαταρίες λιθίου (π.χ. LiFePO4) ή μολύβδου (π.χ. GEL) και πολλά άλλα.

Εδώ θα βρεις οδηγίες μετατροπής ενός κανονικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο με ένα ΚΙΤ μετατροπής, ενημερωτικά άρθρα, παρουσιάσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά ποδήλατα...

Τι είναι η ηλιακή ενέργεια, τι κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης της μπαταρίας, που είναι χρήσιμος ένας αντιστροφέας (inverter 220V), τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας συσσωρευτής 12V;

Πως γίνεται η συνδεσμολογία των φ/β πάνελ με το ρυμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον αντιστροφέα; Τι είναι το αυτόνομο φ/β σύστημα για το σπίτι ή την αγροικία, το τροχόσπιτο ή την τροχοβίλα, το σκάφος ή το αυτοκίνητο;

Τι είναι το διασυνδεδεμένο φ/β σύστημα με το δίκτυο της ΔΕΗ; Πολλά πρακτικά παραδείγματα για άμεση εφαρμογή...

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Πρώτο και Μεγαλύτερο!

Το πρώτο στην κατηγορία του site στην Ελλάδα, είναι τώρα και το μεγαλύτερο στον κόσμο!

Περισσότερα →


Αγορές Φωτοβολταϊκών

Που μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές που βλέπετε εδώ.

Περισσότερα →


Όλες οι Κατασκευές

Σε αυτή τη σελίδα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ιδιοκατασκευές do it yourself (DIY) με φωτοβολταικα - και όχι μόνο.

Περισσότερα →