Φωτοβολταικα, μπαταριες, τιμες

By on 12/03/2014. Posted in . Tagged as , , .

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να υπολογίσουμε το κατάλληλο μέγεθος για το αυτονομο σύστημα με φωτοβολταικα που θέλουμε να εγκαταστήσουμε, με έναν πρακτικό τρόπο υπολογισμού του μεγέθους και της κατανάλωσης ενός μικρού αυτόνομου συστήματος για Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Στο τέλος θα δούμε και τις τιμες που ισχύουν στην αγορά για φωτοβολταικα και μπαταριες.

Για να υπολογίσουμε πόσα φωτοβολταικα πανελ και πόσες μπαταριες πρέπει να έχει το σύστημά μας, πρέπει να υπολογίσουμε τη συνολική ημερήσια κατανάλωση ρεύματος που θα έχουμε. Αυτή η διαδικασία περιγράφεται εδώ με έναν συνοπτικό και εύκολα κατανοητό εμπειρικό τρόπο, ώστε να μπορεί να υπολογίσει το απαιτούμενο μέγεθος του απαιτούμενου συστήματος ακόμη και κάποιος που δεν είναι ειδικός.

Υπολογισμός κατανάλωσης

Πρώτα πρέπει να υπολογίσουμε την κατανάλωση κάθε συσκευής (οι τιμες που αφορούν την κατανάλωση κάθε συσκευής αναγράφονται σε κάποιο ταμπελάκι πάνω της ή στο καλώδιο ρεύματος). Ας υποθέσουμε π.χ. ότι θέλουμε να έχουμε 3 λαμπτήρες οικονομίας 15W και μία τηλεόραση 22″ που καταναλώνει 40W.

Ένας λαμπτήρας οικονομίας 15W καταναλώνει 15W την ώρα. Σε 4 ώρες 60 βατώρες (4 ώρες Χ 15W). Τρεις τέτοιοι λαμπτήρες από 4 ώρες ο κάθε ένας, καταναλώνουν συνολικά 180 βατώρες (3 λαμπτήρες Χ 4 ώρες Χ 15W).

Μια τηλεόραση 15 ιντσών που καταναλώνει περίπου 40W σε μια ώρα, καταναλώνει σε 5 ώρες λειτουργίας συνολικά 200 βατώρες (5 ώρες Χ 40W).

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε την κατανάλωση και άλλων συσκευών και στο τέλος να αθροίσουμε τις τιμες αυτές των καταναλώσεων, για να βρούμε τη συνολική κατανάλωση του συστήματος (η τιμες αυτές της κατανάλωση κάθε συσκευής αναγράφονται συνήθως πάνω σε κάποιο μέρος της συσκευής ή πάνω στο τροφοδοτικό/μετασχηματιστή της).

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα λοιπόν, οι λαμπτήρες και η τηλεόραση θα καταναλώνουν συνολικά 380 Wh (βατώρες) κάθε μέρα.

Υπολογισμός μεγέθους φωτοβολταικου πανελ

Για να βρούμε το σωστό μέγεθος του απαιτούμενου φωτοβολταϊκού διαιρούμε αρχικά τον αριθμό αυτό με την τιμη 5, όσες συμβατικά είναι γι’ αυτό οι χρήσιμες ώρες ηλιοφάνειας (ουσιαστικά πρόκειται για συντελεστή και όχι για πραγματικές ώρες ηλιοφάνειας). Έτσι έχουμε περίπου 380/5 = 75Wp, που είναι η απαιτούμενη ισχύς του φωτοβολταϊκού (αν θέλαμε να υπολογίσουμε και για τους χειμερινούς μήνες Νοέμβριο ως Φεβρουάριο θα διαιρούσαμε δια 3 αντί του 5).

Πολλές πληροφορίες για τα φωτοβολταικα πανελ εδώ.

Υπολογισμός μεγέθους μπαταρίας (συσσωρευτή 12V)

Αντίστοιχα, για να βρούμε το σωστό μέγεθος της μπαταρίας (συσσωρευτή 12V), πολλαπλασιάζουμε το λιγότερο επί την τιμη 2 (για να μην την αδειάζουμε πλήρως κάθε μέρα και μειώσουμε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της). Έτσι 380Χ2 = περίπου 800 Wh, που είναι η απαιτούμενη χωρητικότητα της μπαταρίας σε βατώρες (Wh). Επειδή όμως η χωρητικότητα των μπαταριών αναφέρεται συνήθως σε Ah (αμπερώρια), διαιρούμε με την τάση της μπαταρίας (για 12βολτα συστήματα δηλαδή διαιρούμε με 12 βολτ): 800/12= περίπου 65Ah και βρίσκουμε την απαιτούμενη χωρητικότητα σε αμπερώρια (Ah). Όσο μεγαλύτερη τιμη από αυτό το μέγεθος τόσο το καλύτερο.

Δεν χρησιμοποιούμε μπαταρία αυτοκινήτου αλλά μπαταρία (συσσωρευτή) βαθιάς εκφόρτισης. Η μπαταρία αυτοκινήτου θα χαλάσει πολύ σύντομα, οπότε σε βάθος χρόνο είναι οικονομικότερη η μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης και ας είναι ακριβότερη.

Τέλος αυξάνουμε το μεγεθος του φ/β και της μπαταρίας κατά 25% για να προβλέψουμε και για τις απώλειες που αναπόφευκτα θα έχει το σύστημα. Έτσι καταλήγουμε σε φ/β γύρω στα 80Wp-90Wp και μπαταρία τουλάχιστον 80Ah. Για τις μπαταρίες θα ακούσετε πολλές φορές ότι όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα, τόσο το καλύτερο για τη διάρκεια ζωής τους και όχι μόνο. Έτσι είναι!

Όλα αυτά για αυτονομία φωτοβολταικου συστηματος για μια ημέρα. Αν θέλουμε να προβλέψουμε για 2 ημέρες πλήρους συννεφιάς διπλασιάζουμε τα μεγέθη του φ/β και της μπαταρίας που καταλήξαμε παραπάνω.

Πολλές πληροφορίες για τις μπαταριες για φωτοβολταικα εδώ.

Ο αντιστροφέας (inverter) 220-230V

Αν οι συσκευές μας είναι 12 βολτ τις συνδέουμε πάνω στη μπαταρία (ή στον ρυμθιστή φόρτισης, αν έχει τέτοια δυνατότητα). Αν κάποιες συσκευές θέλουν 230 βολτ χρησιμοποιούμε inverter (αντιστροφέα) 230V. Το μέγεθός του εξαρτάται από τα συνολικά Watt  των συσκευών που θα λειτουργούν ταυτόχρονα (υπόψιν ότι κάποιες συσκευές όπως π.χ. ψυγεία, μηχανήματα, αντλίες κ.ά. μπορεί να τραβήξουν στιγμιαία κατά την εκκίνηση μέχρι και 10πλάσια Watt από τα ονομαστικά τους άρα επιλέγουμε αντίστοιχα μεγάλο inverter).

Inverter υπάρχουν οι λεγόμενοι τροποποιημένου ημίτονου και οι σχετικά ακριβότεροι καθαρού ημίτονου σαν της ΔΕΗ (ή και καθαρότερο). Προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη τους inverter με καθαρό ημίτονο και μάλιστα τους καλούς και επώνυμους και ας κοστίζουν ακριβά. Η ζωή σας και οι συσκευές σας αξίζουν περισσότερα… Οι καλοί inverters έχουν και χαμηλότερη κατανάλωση από τη μπαταρία αλλά αντέχουν και στις πιο δύσκολες συνθήκες, εκεί που οι φθηνοί inverters καταστρέφονται με χαρακτηριστική ευκολία και συχνότητα.

Πολλές πληροφορίες για τους inverter εδώ.

Αυτός είναι ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού για τόσο μικρά φωτοβολταικα συστήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Σε μεγαλύτερα συστήματα ακολουθούμε μια ποιό επαγγελματική προσέγγιση με αναλυτική μελέτη. Παρακάτω θα δούμε τις τιμες για τα φωτοβολταικα πανελ, τις μπαταριες και τον μετατροπεα (inverter).

Φωτοβολταικα, τιμες φωτοβολταικων συστημάτων

Οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων ποικίλλουν, ανάλογα με τον τιμοκατάλογο κάθε εταιρείας φωτοβολταικων. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμες λιανικής για ένα φωτοβολταικο πανελ είναι σήμερα περίπου 1,00 ευρώ ανά Wp ισχύος, ενώ η τιμη ενός μικρού φωτοβολταϊκού πανελ είναι λίγο μεγαλύτερη (περίπου 1,50 ευρώ ανά Wp). Αντίστοιχα, η τιμη μιας μπαταρίας κλειστού τύπου βαθιάς εκφόρτισης είναι λίγο κάτω από 2 ευρώ ανά Ah χωρητικότητας. Οι τιμες ενός αντιστροφέα (inverter) ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τον τύπο, τη μάρκα και την ισχύ, ενώ οι τιμες ενός ρυθμιστή φόρτισης είναι σχετικά χαμηλές, τουλάχιστον σε σχέση με τις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ ή των μπαταριών του συστήματος.

Έτσι, η τιμη για ένα φωτοβολταικο πάνελ 240-250 Wp κυμαίνεται γύρω από τα 220,00 ευρώ. Οι τιμές των μπαταριών βαθιάς εκφόρτισης με χωρητικότητα 200 Ah είναι λίγο κάτω από τα 350,00 ευρώ. Οι τιμές των ρυθμιστών φόρτισης 10Α ξεκινάνε από 20 ευρώ και οι τιμές των καλών και επώνυμων inverter 2.000 Watt καθαρού ημίτονου είναι περίπου 900 ευρώ. Η τιμη ενός inverter τροποποιημένου ημίτονου είναι αρκετά χαμηλότερη – όχι τυχαία – και προσωπικά ΔΕΝ συστήνω inverter τροποποιημένου ημίτονου για πολλούς λόγους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.