Οικιακα φωτοβολταικα για στεγες – Net Metering

By on 27/05/2014. Posted in . Tagged as , , .

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΝΕΟ πρόγραμμα για τα ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ και τους ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ NET-METERING: Από το 2014 ισχύει το πρόγραμμα Net-Metering το οποίο αφορά τα οικιακα φωτοβολταικα.

Περισσότερες πληροφορίες στη νέα ανάρτηση σχετικά με την αυτοπαραγωγή και το Net Metering εδώ.

Παρακάτω, για λόγους αρχείου παραμένουν οι πληροφορίες που αφορούν το παλαιό πρόγραμμα για φωτοβολταικα στις στέγες.

Το προηγούμενο πρόγραμμα για φωτοβολταικα σε στέγες και ταράτσες:

Από 1ης Ιουλίου 2009 ισχύει πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp και στη στέγη των σπιτιού, άρα η παραγωγή και πώληση ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και από ιδιώτες (12323/ΓΓ 175/4.6.2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση – ΚΥΑ).

Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα που δίνει στους ιδιώτες είναι τα εξής:

  1. Δεν απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες όπως αδειοδοτήσεις από διάφορους φορείς, ούτε φορολογικές υποχρεώσεις όπως έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας παραγωγής ρεύματος ή φορολόγηση για την παραγωγή του ρεύματος.
  2. Η τιμή αγοράς από τη ΔΕΗ του παραγόμενου ρεύματος είναι 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (αναπροσαρμοζόμενη προς τα επάνω ετησίως) ενώ η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ για την κατανάλωση του ιδιοκτήτη είναι περίπου 5 φορές χαμηλότερη. Οι όροι αυτοί ισχύουν μέχρι το 2012, μετά η τιμή θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται κατά 5% ετησίως και η σύμβαση που υπογράφεται είναι για 25 χρόνια.

Έτσι λοιπόν η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 70 το πολύ ημερών και απαιτείται μόνο αίτηση στη ΔΕΗ και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία που δίδεται με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα κάνει την εγκατάσταση. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμαι απαιτείται η ύπαρξη ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Που επιτρέπεται

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επιτρέπεται σε στέγες σπιτιών, σε ταράτσες μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας, αλλά και σε οικόπεδα, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Για κάθε 1 KWp εγκατεστημένης ισχύος απαιτούνται περίπου 10-12 τ.μ. σε στέγη ή περίπου 16-18 τ.μ. σε επίπεδη επιφάνεια (ταράτσα ή οικόπεδο).

Πόσο κοστίζει και τι αποδίδει

Ένα kWp κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ τελική τιμή μαζί με τα έξοδα τοποθέτησης κ.λπ. και παράγει περίπου 1.200 kWh ανά έτος (λίγο χαμηλότερα στη βόρεια Ελλάδα, λίγο περισσότερο στη νότια). Έτσι λοιπόν θα αποδίδει στον ιδιοκτήτη περίπου 660 ευρώ ετησίως.

Άρα λοιπόν με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 5 kWp (κόστος 25.000 ευρώ) τα έσοδα θα είναι περίπου 3.300 ευρώ ετησίως και με εγκατάσταση 10 kWp (κόστος 50.000 ευρώ) τα έσοδα θα είναι περίπου 6.600 ερώ ετησίως. Η απόσβεση γίνεται λοιπόν σε περίπου 7-8 χρόνια.

Από τα έσοδα αυτά βέβαια θα αφαιρεί η ΔΕΗ το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του σπιτιού (το οποίο όπως είπαμε το χρεώνει με χαμηλότερη τιμή) και το υπόλοιπο θα κατατίθεται σε λογαριασμό του δικαιούχου.

Πέρα από την ελκυστική τιμή αγοράς του παραγόμενου ρεύματος, δεν υπάρχει επιδότηση αγοράς εξοπλισμού. Ήδη όμως κάποιες τράπεζες προσφέρουν “πράσινα” ή “οικολογικά” δάνεια με ευνοϊκότερους όρους.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, από το 2014 ισχύει το ΝΕΟ πρόγραμμα NET METERING το οποίο αφορά τα οικιακα φωτοβολταικα. Περισσότερες πληροφορίες και η Υπουργική Απόφαση για το net metering εδώ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.