Τα Φωτοβολταικα iQsolarpower σε Twitter, Facebook και Google+ | Follow us:

 • Φωτοβολταικα DIY
  Do It Yourself
  Φτιάξ' το μόνος σου
  Mε φωτοβολταϊκά και όχι μόνο!
  Πως να φτιάξεις μόνος σου κατασκευές με φωτοβολταϊκά, ηλιακό φουρνάκι,
  και ηλιακό αερόθερμο. Μετέτρεψε το ποδήλατό σου σε ηλεκτρικό και πολλά άλλα.
  Do it Yourself ...φιλικό προς το περιβάλλον!
  Φωτοβολταικο Πανελ
 • Video για Φωτοβολταικα
  Πλαίσιο Εικόνας Solar
  Τα καλύτερα Video
  Η πρόταση της ημέρας
  Παρακολουθήστε εδώ νέες επιλογές video σχετικές με τα
  φωτοβολταικα, τις ιδιοκατασκευές "φτιάξ' το μόνος σου", το
  περιβάλλον και όχι μόνο.

Φωτογραφίες φωτοβολταϊκού

Μετά τη συγκέντρωση των υλικών για την κατασκευή του μεγάλου σε απόδοση αλλά φθηνού σε κόστος φωτοβολταικου πάνελ, εδώ αρχίζουμε την κατασκευή του. Τα υλικά για το πλαίσιο υπάρχουν σε καταστήματα σαν το Praktiker, αλλά και σε βιοτεχνίες ξύλου, τζαμιών και αλουμινίου.

Φωτοβολταικα στοιχεία κ.λπ. υπάρχουν σε αυτό το κατάστημα: Φωτοβολταικα GreenEnergyParts.com.

Βήμα 1ο: Η κατασκευή του πλαισίου (πάνελ )

Κολλάμε τα φ/β στοιχεία (αφού τα ετοιμάσουμε όπως περιγάφεται στο βήμα 2 παρακάτω) με μια σταγόνα σιλικόνη πάνω σε ένα φύλλο τζάμι (ή πλέξιγκλας) πάχους 5mm. Από πάνω τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο τζάμι 5mm (ή πλέξιγκλας 3mm) κολλώντας το περιμετρικά με σιλικόνη. Αν επιλέξουμε πλέξιγλας αντί για τζάμι, θα πρέπει να ζητήσουμε να είναι με προστασία UV, για αντοχή σε μόνιμη έκθεση στον ήλιο! Αν επιλέξουμε τζάμι, να έχουμε ζητήσει να μας το παραδώσουν με έτοιμες τις τρύπες για τα καλώδια εξόδου στην πίσω πλευρά.

Τα δύο καλώδια εξόδου ρεύματος θα βγαίνουν από δύο τρύπες στο πίσω μέρος (το plexiglass μπορούμε να το τρυπήσουμε με τρυπάνι ή καλύτερα να ζητήσουμε να μας το παραδώσει έτοιμο η βιοτεχνία τζαμιών που θα το παραγγείλουμε).

Στην φωτογραφία δίπλα, φαίνεται το πλαίσιο συναρμολογημένο αλλά ακόμη χωρίς τα φ/β στοιχεία. Χάρηκα γιατί η κατασκευή βγήκε πολύ γερή και εμπνέει εμπιστοσύνη για την αντοχή της. Έτσι, προχωράμε παρακάτω στο 2ο βήμα που είναι να κολλήσουμε τα καλώδια πάνω στις ηλιακές κυψέλες...

Βήμα 2ο: Η συγκόλληση των καλωδίων

Πήρα 2 φ/β κυψέλες για δοκιμές και κόλλησα - ξεκόλλησα καλώδια περίπου 10 φορές, μέχρι που συνήθισε το χέρι. Τα μυστικά είναι:

 1. Το κολλητήρι να είναι 40 έως 60 watt με επίπεδη μύτη (μικρότερο δεν κάνει). Πρέπει να ζεσταθεί καλά πριν αρχίσουμε (περ. 15 λεπτά). Το κρατάμε αρκετά πλάγια ώστε να πατά όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια της μύτης πάνω στην καλωδιοταινία.
 2. Ξύνουμε πολύ ελαφρά τις γραμμές-οδηγούς πάνω στις ηλιακές κυψέλες με ένα ίσιο κατσαβιδάκι σε όλο το μήκος τους, για να φύγει λίγη από την λευκή επικάλυψη και να κολλήσει ευκολότερα η καλωδιοταινία.
 3. Πριν την κόλληση περνάμε λίγo υγρό flux για κολλήσεις (σαν την πάστα-λίπος-σολντερίνη σε υγρή μορφή όμως) πάνω στις γραμμές-οδηγούς του φ/β στοιχείου για ευκολότερη και ισχυρότερη εφαρμογή (πωλείται σε καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού).
 4. Κρατάμε την καλωδιοταινία με το δείκτη και τον αντίχειρα πάνω στη γραμμή και ξεκινάμε την κόλληση από τη μέση μέχρι κάτω με σταθερό πέρασμα και ελαφρά μόνο πίεση για 2-3 δευτερόλεπτα. Μετά γυρνάμε την φ/β κυψέλη 180 μοίρες και κολλάμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο κομμάτι.

Στη φωτογραφία δίπλα, φαίνεται ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο χωρίς καλώδια, ένα με τα καλώδια κολλημένα στην μπροστινή όψη και ένα φ/β στοιχείο από την πίσω όψη (τα καλώδια που φαίνονται στο 3ο φ/β στοιχείο εξέχουν από την μπροστινή / μπλέ πλευρά: Στην πίσω όψη δεν κολλάμε ακόμη καλώδια. Αυτό θα γίνει αργότερα).

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται όλα μας τα στοιχεία έτοιμα για τη διασύνδεση μεταξύ τους. Το μήκος κάθε τμήματος καλωδιοταινίας είναι τέτοιο ώστε να φθάνει και για την πίσω πλευρά της επόμενης φ/β κυψέλης που θα κολληθεί, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Στην τελευταία φωτογραφία με φ/β στοιχεία κάτω, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα διασυνδεθούν μεταξύ τους:

Τα δύο καλώδια θα πάνε από την πάνω πλευρά της 1ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 2ης. Τα πάνω καλώδια της 2ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 3ης. Τα πάνω καλώδια της 3ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 4ης, κ.ο.κ.

Στη φωτογραφία κάτω έχω συνδέσει 3 κυψέλες σε σειρά κι απλά τις δείχνω από την μπροστινή όψη και άλλη μια φορά από πίσω. Αυτή η στήλη των τρών φ/β στοιχείων βγάζει 3 Χ 0,6 = 1,8 Volt.

Στο τέλος η στήλη θα έχει 6 κυψέλες σε σειρά και θα υπάρχουν 6 τέτοιες στήλες στον φωτοβολταϊκό πάνελ (συνολικά 36 φ/β στοιχεία).

Δοκιμές και μετρήσεις

Το φωτοβολταϊκό πάνελ όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω είναι έτοιμο. Η κατασκευή βγήκε πολύ καλή και η απόδοσή του ακόμη καλύτερη!

Το δοκίμασα (μέσα Σεπτεμβρίου, ώρα 16:00 το μεσημέρι) και η απόδοσή του ήταν πολύ υψηλή και στο πάνω όριο των προδιαγραφών: 21,6 Voc και 4,9 Α! Δηλαδή 106 Watt! Κάτω από φορτίο η ισχύς θα είναι βέβαια λίγο χαμηλότερη... Το τζάμι που θα χρησιμοποιήσουμε θα προκαλέσει κι αυτό κάποιες μικρές απώλειες, που εξαρτώνται από το πάχος και τον τύπο του.

Όποιος θέλει να το φτιάξει μόνος του ευχαρίστως να βοηθήσω, αν και δεν είναι καθόλου δύσκολο!

Όποιος έχει ήδη προμηθευτεί τις κυψέλες και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή, μπορεί να ανοίξει τον αναλυτικό οδηγό με λεπτομερείς πληροφορίες βήμα προς βήμα για το πως κατασκευάζεται ένα πάνελ. Για του υπόλοιπους οι λεπτομέρειες θα είναι κουραστικές αφού δεν έχουν μπροστά τους τα υλικά κατασκευής.

> Οδηγός βήμα προς βήμα για το φωτοβολταϊκό

Για να βρείτε υλικά για κατασκευές φωτοβολταϊκών σαν αυτή που είδατε σε αυτή τη σελίδα, κάντε κλικ εδώ...

Παρακάτω θα βρείτε και άλλα άρθρα για τα φωτοβολταικα και την ηλιακή ενέργεια, χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Επικοινωνία

Δωρεάν Ενημερωτικό Δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε με email μια φορά το μήνα ενημέρωση για άρθρα και νέες κατασκευές με φωτοβολταϊκά!

Στείλτε μου απλά τη διεύθυνση e-mail στην οποία θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο:


Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σας προστατεύονται.

Contact Form

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να έρθετε σε επαφή μαζί μου. Η ηλιακή ενέργεια και οι ιδιοκατασκευές με φωτοβολταικα είναι το πάθος μου και μου αρέσει να μιλάω γι' αυτά! Αν θέλετε να με γνωρίσετε λίγο καλύτερα πριν επικοινωνήσετε μαζί μου, διαβάστε εδώ ένα πολύ σύντομο βιογραφικό.

Όνομα:

Διεύθυνση e-mail:

Μήνυμα:

Προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα μηνύματα εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Άρα λοιπόν, σαββατοκύριακα και εορτές η απάντηση μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω :)

Θεματικές Ενότητες

Φτιάξε μόνος σου ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, έναν ηλιακό φορτιστή μπαταριών, μια γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και πολλά άλλα!

Πρωτότυπες κατασκευές ή βελτιώσεις που εξοικονομούν χρήματα, προστατεύουν το περιβάλλον και αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα project για το σαββατοκύριακο!

Εδώ θα βρεις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και πολλές φωτογραφίες για να το φτιάξεις μόνος σου με φωτοβολταικα...

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταικα, ηλιοθερμία, κ.ά.), να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από μεγάλη καταστροφή όπως σεισμός, τρομοκρατική ενέργεια, πυρκαγιά, black-out κ.ά.

Για αυτονομία σε ενέργεια, φωτισμό, επικοινωνίες, πόσιμο νερό, μαγείρεμα και για μετακίνηση με ηλιακή ενέργεια...

Εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Η ενότητα αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με βίντεο, φωτογραφίες, παρουσιάσεις έτοιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων, βίντεο, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά άρθρα για το ηλεκτρικό ποδήλατο, τις μπαταρίες λιθίου (π.χ. LiFePO4) ή μολύβδου (π.χ. GEL) και πολλά άλλα.

Εδώ θα βρεις οδηγίες μετατροπής ενός κανονικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο με ένα ΚΙΤ μετατροπής, ενημερωτικά άρθρα, παρουσιάσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά ποδήλατα...

Τι είναι η ηλιακή ενέργεια, τι κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης της μπαταρίας, που είναι χρήσιμος ένας αντιστροφέας (inverter 220V), τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας συσσωρευτής 12V;

Πως γίνεται η συνδεσμολογία των φ/β πάνελ με το ρυμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον αντιστροφέα; Τι είναι το αυτόνομο φ/β σύστημα για το σπίτι ή την αγροικία, το τροχόσπιτο ή την τροχοβίλα, το σκάφος ή το αυτοκίνητο;

Τι είναι το διασυνδεδεμένο φ/β σύστημα με το δίκτυο της ΔΕΗ; Πολλά πρακτικά παραδείγματα για άμεση εφαρμογή...

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Πρώτο και Μεγαλύτερο!

Το πρώτο στην κατηγορία του site στην Ελλάδα, είναι τώρα και το μεγαλύτερο στον κόσμο!

Περισσότερα →


Αγορές Φωτοβολταϊκών

Που μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές που βλέπετε εδώ.

Περισσότερα →


Όλες οι Κατασκευές

Σε αυτή τη σελίδα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ιδιοκατασκευές do it yourself (DIY) με φωτοβολταικα - και όχι μόνο.

Περισσότερα →