F.A.Q. Φωτοβολταϊκών Μέρος Α

By on 26/02/2014. Posted in . Tagged as , , , , , .

Το πρώτο μέρος μιας μικρής επιλογής από ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί, με τις απαντήσεις που έδωσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια χαρα. Ποσο ευκολο ειναι ενα σχολιο για το ποσο καινε οι καυστηρες ηλεκτροδιεγερσης “Προμηθεας”; Επειδη ξερω οτι το κατεχεις μπαινω στον πειρασμο να σε ρωτησω μιας και ολοι αναπαραγουν την ιδια ακριβως ειδηση. Ευχαριστω. Ασε που θα ενδιαφερει και πολλους ακομη φανταζομαι. Αναμενω και σε ευχαριστω και παλι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νούμερα φίλε μου, νούμερα… Εννοώ πως θέλω νούμερα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σχετικά με την απόδοση και τον τρόπο λειτουργίας του λεγόμενου συστήματος ηλεκτροδιέγερσης Προμηθέας – και όχι ότι είναι “νούμερα” αυτοί που τα υποστηρίζουν… Τα μόνα νούμερα που ήταν σαφή και κατανοητά σε όλες τις περιγραφές του συστήματος Προμηθέας, ήταν η …τιμή του προϊόντος και το κόστος εγκατάστασης! Έλεος… Θα σηκωθεί ο Προμηθέας και θα μας κυνηγάει μέχρι να αποδείξουμε οτι το σύστημα “ηλεκτροδιέγερσης Προμηθέας” καίει όσο μια τοστιέρα (από 500 έως 2000 Watt) και παρόλα αυτά θερμαίνει ικανοποιητικά ένα μέσο σπίτι (από 70 έως 90 τ.μ. με μέτρια μόνωση) ώστε να ζήσει σε αυτό μια μικρή οικογένεια όλο το χειμώνα χωρίς να παγώσει από το κρύο.

Πολλές φορές φτάνει να διαβάσει κανείς καλά τη διαφήμιση ενός προϊόντος για να καταλάβει καλά περί τίνος πρόκειται. Και πολλές φορές πρέπει να παρέμβει το κράτος για να προστατέψει όσους δεν μπορούν να προστατευτούν από μόνοι τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω αποφασίσει να τα τοποθετήσω 6 φωτοβολταϊκά σε δύο οριζόντιες γραμμές των τριών πάνελ κάθε σειρά και θα ήθελα να μου πείτε παρακαλώ σε τι απόσταση πρέπει να βρίσκεται η δεύτερη γραμμή των φωτοβολταϊκών πάνελ για να μην σκιάζονται από την πρώτη γραμμή. Η κλίση των φωτοβολταικων πανελ θα είναι στις 30 μοίρες για όλη την διάρκεια του έτους. Θα παρακαλούσα για μια συμβουλή σχετικά με την τοποθέτησή τους. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ συνηθισμένο αυτό το ερώτημα. Ο τρόπος υπολογισμού της απόστασης που πρέπει να έχουν τα πάνελ για να μην σκιάζονται, μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκος. Γι΄ αυτό έχω περιγράψει έναν απλό τρόπο υπολογισμού της απόστασης των φωτοβολταϊκών μεταξύ τους εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχω έναν μετατροπέα 1000 βατ που ενώ οι υπόλοιπες συσκευές λειτουργούν κανονικά ο υπολογιστής ανάβει αλά δεν δίνει σήμα στην οθόνη. Σε δίκτυο της ΔΕΗ Λειτουργεί άριστα. Τι μπορει να συμβαίνει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι μετασχηματιστές των Η/Υ θέλουν πολύ καλό inverter καθαρού ημίτονου (σε αντίθεση με τους inverter τροποποιημένου ημίτονου) για να δουλέψουν σωστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενδιαφερομαι για την συναρμολογηση και εγκατασταση ενος η και δύο μικρων φωτοβολταϊκων στο σπιτι μου και στην αυλη μου κυριως για εξωτερικο φωτισμο. Τα συστηματα αυτα θα προτιμουσα να ειναι επεκτάσιμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείς να φτιάξεις ένα μικρό αλλά εύκολα επεκτάσιμο σύστημα ξεκινώντας με φ/β πάνελ 2 Χ 100Wp, μπαταρίες 2 Χ 100ΑΗ, ρυθμιστή 20Α με αισθητήρα νυκτός για να ανάβει αυτόματα τα φώτα του κήπου το βράδυ και έναν μικρό Inverter. Προτείνω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο για να μην τον αλλάζεις στη συνέχεια. Στα 1.200 Watt είναι καλά, 2.000W αν μελλοντικά χρειαστείς και ψυγείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενδιαφέρομαι να φτιάξω μόνος μου ένα φωτοβολταικο σύστημα για αυτόνομη παροχή σπιτιού. Με λίγα λόγια θέλω να μου βγάζει μια πρίζα μέσα απο το σπίτι και εκει να εχω 24 ωρες συνδεμένο ένα καλοριφέρ. Γνωρίζω ότι θα δουλεύει μόνο την μερα αλλα δεν με πειράζει. Η ερώτηση μου είναι μπορώ να συνδέσω κατευθείαν τον μετατροπέα χωρίς να βάλω σύστημα μπαταρίας (να την παρακάμψω εντελώς, ότι ρεύμα δίνη το σύστημα να πηγαίνει κατευθείαν στην πρίζα και από κει να δουλεύει κατευθείαν το καλοριφέρ). Δεν ξερω αν ειμαι λαθος αλλα αν γίνετε λογικα π.χ αν συνδέσω ένα καλοριφέρ και ήθελε για να ζεσταθεί 5 λεπτα, έτσι θα θέλει 15-25 λεπτά το αποτέλεσμα θα είναι το ιδιο ετσι δεν είναι? Το καλοριφέρ είναι λαδιού και δουλεύει στα 1200 watt το σύστημα που θέλω να φτιάξω θα βγάζει κάπου 500-600 watt ,το σώμα απλώς θα το ζεσταίνει πιο σιγα σωστά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν δουλεύει έτσι ένα σύστημα φωτοβολταϊκών. Κατ΄ αρχήν είναι απαραίτητες οι μπαταρίες. Μετά, για κάθε ώρα λειτουργίας του καλοριφέρ των 1200W χρειάζονται 1200W σε φωτοβολταϊκά πάνελ, αξίας περίπου 2000 ευρώ (συν πολλές ακριβές μπαταρίες, ρυθμιστής και μετατροπέας). Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι κατάλληλα για ενεργοβόρες λύσεις όπως τα ηλεκτρικά σώματα και ό,τι άλλο λειτουργεί με αντιστάσεις (ειδικά το χειμώνα όπου η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενδιαφέρομαι για την αγορά μιας φορητής γεννήτριας ρεύματος με φωτοβολταικά, που να μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα 4 λαμπτήρες οικονομικούς 12v για δύο ώρες κάθε βράδυ και για τουλάχιστον για 4 νύχτες χωρίς επαναφόρτηση. Θα σας ήμουν υπόχρεος αν μου προτείνατε κάποιο ετοιμο σύστημα που να καλύπτει τις ανάγκες μου. Σας ευχαριστώ περιμένοντας απάντησή σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τις ανάγκες που περιγράφετε, χρειάζεστε πάνελ 100Wp με μπαταρία 100ΑΗ και ρυθμιστή 10Α. Το ίδιο σύστημα το χειμώνα θα έχει τη μισή απόδοση, οπότε για χειμερινή χρήση απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιο σύστημα ή …συμβιβασμός στις μέρες αυτονομίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να κάνω μια ερωτηση πανω στην κατασκευή πανελ για λάπτοπ που εχετε. Εχω φτιάξει λοιπον το πανελ, βγάζει γύρω στα 16-19 βολτ, τα πανελακια ειναι περιπου 2 βαττ το ενα (3 πανελ στο συνολο), και μεχρι στιγμης τα εχω συνδέσει σε ρυθμιστή φορτισης και μετα απο κει συνδεεται και η 12βολτη μπαταρια. Το φορτίο όμως της μπαταριας δεν ανεβαινει τοσο ευκολα. Πιθανοτατα είναι γιατι καει ο ρυθμιστης μου ρεύμα το βράδυ. Εχω βαλει και ενεπίστροφη δίοδο. Η ερώτηση μου ειναι, εαν δεν χρησιμοποιήσω ρυθμιστή φόρτησης, υπαρχει κίνδυνος να χαλασει η μπαταρία απο τα πολλα βολτ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με πάνελ 6 Watt μην περιμένεις να μπαίνουν στη μπαταρία σου περισσότερες από 30 βατώρες κάθε μέρα με καλή ηλιοφάνεια. Αυτό ισοδυναμεί με μισή ώρα χρήσης ενός μέσου λάπτοπ. Αν αδειάζεις περισσότερο, π.χ. το τριπλάσιο από τη μπαταρία (π.χ. με μιάμιση ώρα χρήσης), τότε θα χρειάζονται 3 μέρες για να αναπληρωθεί η κατανάλωση αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να σε ρωτησω σε παρακαλω εχοντας συνδεσει το ολο σετ και των μπαταριων με τον inverter (εχει ενα σουκο) μπορω να τοποθετησω πολυμπριζο ασφαλειας και εκει να τοποθετω μικροσυσκευες?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά, αρκεί να μην ξεπερνάς τη συνολική ισχύ του inverter (συνυπολογίζοντας και τυχόν πολλαπλάσια ισχύ εκκίνησης κάποιων συσκευών).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια συμβουλη που ενδιαφερομαι να ειχα σε παρακαλω, και αν μπαινει στο πεδιο σου, ειναι ενα ψυγειο μικρο θα το συνδεσω με φωλτοβολταικα και μπαταρια (3 πανελ χ 30βαττ = 90βαττ + 1 μπαταρια 12v/55AH). Ο inverter πρεπει να’ναι ιδιο σε βαττ με το ψυγειο αυστηρως παραπανω και ο ρυθμιστης φορτισης κανει ο 55ΑΗ? Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για κανονικό μικρό ψυγείο, μου φαίνεται εξαιρετικά μικρό το σύστημά σου. Και πάντως ο inverter πρέπει να είναι πολλαπλάσιας ισχύος λόγω των εκκινήσεων του ψυγείου (π.χ. για ψυγείο 100W inverter 1.000-1500W). Ρυθμιστής για τόσο μικρό σύστημα κάνει ακόμη και 10Α (για πάνελ 120W/12V ή 240W/24V).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχω ενα φωτοβολταικο 90w με την προοπτικη να παρω και αλλα πανελ με 90w σιγα σιγα. Δεν θα ηταν καλυτερα να παρω μπαταρια με πολλες ah παρολο που τον πρωτο χρονο δεν θα τις φορτιζει το πανελ 100%.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οπωσδήποτε είναι καλύτερα να είναι όλες οι μπαταρίες της ίδιας χρονιάς και κατάστασης. Οπότε αν έχεις σκοπό να επεκτείνεις το σύστημα σχετικά σύντομα (π.χ. μέσα σε 2 χρόνια), τότε βάλε από τώρα τις μπαταρίες. Το σημαντικότερο όμως είναι να βάλεις καλές μπαταρίες (π.χ. gel, αλλά βαθιάς εκφόρτισης όπως hoppeke, victron, ultracell, γιατί κυκλοφορούν και κάτι gel που δεν κάνουν ούτε για …αυτοκίνητα – όχι για φωτοβολταϊκά)! Για κάθε πάνελ των 100Wp υπολόγιζε και 100ΑΗ σε μπαταρίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για 100W πανελ θελει τοσο μεγαλη μπαταρια 100ah?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα πάνελ 100Wp παράγει μέχρι και 500 Wh σε μια καλή μέρα. Δηλαδή δίνει περίπου 40 ΑΗ. Επειδή μια μπαταρία δεν πρέπει να αδειάζει πολύ (μέχρι περίπου 50%), από μια μπαταρία 80-100ΑΗ καλό είναι να τραβάμε μέχρι 40-50ΑΗ, αν θέλουμε να αντέξει αρκετό καιρό. Όσα παράγει δηλαδή ένα πάνελ 100Wp. Αν δεν έχεις σκοπό να τραβάς τόσα κάθε μέρα, δεν χρειάζεσαι τέτοια μπαταρία (ούτε και τέτοιο πάνελ κατά συνέπεια).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο αδελφος μου εκοψε το ρευμα στο εξοχικο μας. Το πρόβλημά μου ειναι το ψυγειο που θελει πολλα W. Σκεφτομουν ν’ αγοράσω ένα μινι μπαρ για τα απαραίτητα και να βαλω ενα φ/β για 150W για το ψυγειάκι και την τηλεοραση (19 ιντσών. Επειδη ομως δεν εχω εμπειρία με τεχνικά και δεν με βοηθάει κανείς σας ερωτώ: ειναι σωστή η ιδέα μου και αν μπορειτε να με κατευθύνετε στην αγορα ή στην κατασκευή ενος μικρου φ/β. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σκέψη σου είναι σωστή. Απλά θα πρότεινα λίγο μεγαλύτερο πάνελ. Η μπαταρίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 Χ 100ΑΗ, ο ρυθμιστής 25Α και ο inverter τουλάχιστον 800VA.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα και ελπίζω να είστε καλά στην υγεία σας. Με ενδιαφέρει πολύ να κάνω τη μετατροπή του ποδηλάτου μου σε ηλεκτρικό αλλά έχω 2 απορίες. Πρώτον, αν οι μπαταρίες στο κιτ δεν ειναι αυτές που περιγράφετε, αλλά τύπου GEL. Φαντάζομαι ότι είναι καλύτερες (αλλά νομίζω ότι δεν είναι πιο φτηνές) και δεύτερον, το ποδήλατό μου είναι 28″. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα οι μπαταρίες gel είναι πολύ καλύτερες για τέτοια χρήση. Όσον αφορά τη διάσταση, όσο μεγαλύτερη η διάσταση τόσο λιγότερο “τραβάει” το μοτέρ (20-30% λιγότερο) οπότε το ιδανικό θα ήταν η μετατροπή να γινόταν σε ένα φθηνό π.χ. μεταχειρισμένο 26άρι ποδήλατο. Υπάρχουν όμως και 28άρια κιτ μετατροπής σε κάποια καταστήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σου Γιάννη και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου. Έχω διαβάσει πολλά άρθρα σου και τα βρίσκω πολύ κατατοπιστικά. Η απορία μου δεν είναι άμεσα σχετική με τα φ/β. Υπολογίζω πως εντός του έτους θα φτιάξω ένα μικρό φ/β σύστημα με μια μπαταρία 12V/100Αh χωρίς inverter. Θα το έχω μόνο για λάμπες, TV, φόρτιση μικροσυσκευών και Lap top. Για το lap top (στα 19V) συγκεκριμένα σκοπεύω να κάνω πατέντα με φορτιστή αναπτήρα αυτοκινήτου για να μετατρέπει την τάση από 12 σε 19. Με τις λίγες γνώσεις που έχω, πιστεύω ότι εκτός από το γεγονός ότι ένας αντιστροφέας τροποποιημένου ημιτόνου δεν είναι καλό για τις συσκευές, η μετατροπή του ρεύματος από 12V σε 220V για να το κάνω πάλι 19V θα έχει περισσότερες απώλειες και θα αδειάζει πιο γρήγορα την μπαταρία. Αν τελικά ισχύει θα ήθελα να μου πεις πως μπορώ να υπολογίσω ενδεχόμενες απώλειες στη περίπτωση που έφτιαχνα μια φ/β εγκατάσταση που να βγάζει 220 V. Σε ευχαριστώ εκ των πρότερων και εύχομαι να έχεις ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που είχες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ΄ ευχαριστώ κατ΄ αρχήν για τα καλά σου λόγια και τις ευχές! Όπως τα έχεις σκεφτεί είναι τα πράγματα. Καλύτερος είναι ο πρώτος φορτιστής. Οι απώλειες από έναν DC/AC inverter σε αυτόνομο σύστημα είναι 10-20% συνολικά. Από τους καλύτερους από αυτή την άποψη (και όχι μόνο) είναι αυτοί εδώ:
http://www.greenenergyparts.com/index.php/inverters/victron-inverters.html
Ένας καλός inverter θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει υψηλό ποσοστό efficiency (πάνω από 90%) και χαμηλή αυτοκατανάλωση (κάτω από 15-20W ανά ώρα αν μιλάμε για 1200-2000W).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει τριφασικός inverter; Πως μπορώ να έχω τριφασικό ρεύμα με τα φωτοβολταικα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν κάποιοι inverter που δίνουν τριφασικό ρεύμα. Π.χ. οι μετατροπείς Victron Energy οι οποίοι, αν συνδυαστούν 3 μαζί δίνουν τρεις φάσεις ρεύματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή εσείς έχετε ήδη ασχοληθεί αρκετά με τα Φ/Β, θα ήθελα την βοήθειά σας στα εξής: Εάν γνωρίζετε που θα μπορούσα να βρω ειδικό τζάμι σαν αυτό που έχουν τα εργοστασιακά πάνελ, και δεύτερον εάν έχετε να μου προτείνετε κάποια απλή μέθοδο για να αποκολλήσω το κατεστραμμένο τζάμι από τις κυψέλες ενός πάνελ, το οποίο τζάμι έγινε άπυρα θρύψαλα χωρίς να έχει αποκολληθεί από τις κυψέλες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσον αφορά την αντικατάσταση σπασμένου τζαμιου σε πάνελ, πρακτικά δεν είναι εφικτή. Υπάρχει ένα υλικό που σφραγίζει με διαφάνεια ΜΙΚΡΕΣ ρωγμές αλλά όχι όταν έχει γίνει θρύψαλα. Σε ένα μεγάλο σύστημα, στην πορεία μπορεί να σπάσουν αρκετά, η ασφάλιση είναι η μόνη λύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιάννη καλημέρα, εύχομαι περαστικά και άλλο κακό να μη σε βρει! Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να συνδέσω παράλληλα δύο φωτοβολταϊκά πάνελ διαφορετικής έντασης(ρεύμα) αλλά ίδιας τάσης. Τό ένα θα είναι 18V (περίπου) και 0.5A και το δεύτερο 18V και 2A.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν είναι περίπου της ίδιας τάσης μπορείς να τα συνδέσεις παράλληλα. Η ένταση δεν ενδιαφέρει σ’ αυτή την περίπτωση (προστίθεται). Το αντίθετο, να συνδέσεις πάνελ διαφορετικής εντασης εν σειρά δεν είναι σωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αισθάνομαι την ανάγκη να σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, όλη την σημασία της λέξης, αφού όλα όσα διάβασα αφορούν Α.Π.Ε. σχετικά με θέρμανση και όχι μόνο. Και πραγματικά το χάρηκα πολύ το διάβασμα. Έχω ένα ερώτημα: Στην ενότητα που αφορά “ηλιακό αερόθερμο / θέρμανση χωρίς ρεύμα” εάν τοποθετηθεί φύλλο αλουμινόχαρτου στην εσωτερική πλευρά της πλάτης, αντί του γυμνού ξύλου δεν θα αυξηθεί η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα; Ίσως επιπλέον να υπάρχει και ένα καλύτερο “γλύστριμα” του αέρα προς τα άνω. Ποιά είναι η άποψή σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ΄ ευχαριστώ φίλε Χρήστο για τα καλά σου λόγια. Η σκέψη σου για την εσωτερική επένδυση του αερόθερμου έχει κάποια βάση. Μπορεί να βελτιώσει (κατά ελάχιστο πάντως) την ταχύτητα ροής του αέρα. Η θερμοκρασία δεν χρειάζεται να αυξηθεί και άλλο, βοηθά εξ΄ άλλου και η μαύρη μεταλλική σίτα στο εσωτερικό του πλαισίου. Μπορείς να πειραματιστείς όμως και να δεις και ο ίδιος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν είναι βλαβερό για την υγεία η εγκατάσταση ενός Φ/Β στην στέγη του σπιτιού ή η εγκατάσταση ενός Φ/Β πάρκου κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο κατά κανένα τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενδιαφερομαι για εγκατασταση φωτοβολταικων αυτο τον καιρο αλλα θα ηθελα να ειμαι οσο γινεται ποιο προσεκτικος στην σημερινη δυσκολη εποχη της κρισης και θα ηθελα να ρωτησω εαν τελικα τοποθετησω ενα συστημα 5 kw και οχι 10 kw ωστε να εχω και μικροτερο δυνατο ρισκο, θα μπορουσε ενα τετιο μικρο συστημα σε περιπτωση χρωκοπιας και διαλυσης ας πουμε να μου προσφερει καποια η ολικη αυτονομια και με μπαταριες, εννοειται με μια μετατροπη ωστε να μην πανε τα χρηματα χαμενα; Ποσα kw χρειαζεται καποιος για να εχει αυτονομια με μπαταριες σε ενα σπιτι εαν τα πραγματα δεν πανε καλα με την δεη ας πουμε σε περιπτωση διαλυσης, ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξαρτάται από τη χρήση, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως φτάνουν 3-5 Kwp και μια ηλεκτρογεννήτρια βενζίνης για μερικές δύσκολες μέρες με συνεχόμενη συννεφιά το χειμώνα. Και με αποφυγή σπατάλης φυσικά, όπως πρέπει να κάνουμε έτσι κι αλλιώς!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.