Ηλιακα φωτιστικα κηπου με αυτονομα φωτοβολταικα

By on 01/05/2014. Posted in . Tagged as , , , .

Αυτονομο φωτοβολταικο συστημα για φωτιστικα κηπου

Εδώ θα δούμε ένα αυτονομο φωτοβολταικο σύστημα που θα τροφοδοτεί με ενέργεια λίγα ή περισσότερα φωτιστικα κηπου: Ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας για φωτιστικα κηπου, διαφέρει από ένα συνηθισμένο σύστημα που τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ στο ότι ακριβώς, δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ αλλά τροφοδοτείται με ρεύμα που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια.

Η καρδιά ενός τέτοιου συστήματος είναι το φωτοβολταϊκό πάνελ που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η ενέργεια που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον ήλιο, αποθηκεύεται για τη νύχτα σε έναν ειδικό συσσωρευτή (μπαταρία) 12V, κατάλληλο για εφαρμογές με φωτοβολταικα (βαθιάς εκφόρτισης, π.χ. GEL). Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μια μεγάλη μπαταρία για τροχόσπιτα ή σκάφη θαλάσσης, η οποία είναι οικονομικότερη αλλά με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Η μπαταρία αυτή έχει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα για να τροφοδοτεί τα φωτιστικα κηπου με ρεύμα για αρκετές νύχτες, ακόμα και αν έχουμε μερικές μέρες χωρίς καθόλου ηλιοφάνεια.

συνδεσμολογια φωτοβολταικων

Οι διαφορές από ένα συνηθισμένο σύστημα που τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ. εντοπίζονται σε τρία σημεία:

  1. Στα φωτιστικα κηπου τοποθετούνται λαμπτήρες οικονομίας 12V αντί για λαμπτήρες 230V.
  2. Χρησιμοποιούνται καλώδια μεγαλύτερης διατομής στις συνδέσεις (με μεγαλύτερο πάχος).
  3. Το σύστημα δεν καταλήγει στο ρολόι της ΔΕΗ, αλλά σε έναν συσσωρευτή (μπαταρία) ο οποίος επαναφορτίζεται από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.

Για κάθε 4-5 φωτιστικα κηπου απαιτείται ένα πάνελ ισχύος περίπου 100-130Wp, ένας συσσωρευτής (μπαταρία) χωρητικότητας περίπου 100ΑΗ κι ένας ρυθμιστής φόρτισης για το συσσωρευτή. Μεταξύ του συσσωρευτή και των φωτιστικών κήπου τοποθετείται και μια ασφάλεια.

Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων υλικών, είναι σήμερα μόλις 500 ευρώ.

Λόγω χρήσης ηλιακής ενέργειας, ένα τέτοιο σύστημα με 15 φωτιστικα κηπου συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 500 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε έτος. Ισοδύναμα, σα να φυτέψαμε άλλα 10 δέντρα στον κήπο μας!

Η φωτεινότητα των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας 12V των 7W για παράδειγμα, αντιστοιχεί σχεδόν σε αυτή κλασικών λαμπτήρων πυράκτωσης των 40W, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ ικανοποιητικό φωτισμό κήπου.

Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι τα φωτιστικα κηπου μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αφού μόνο το φωτοβολταϊκό πάνελ χρειάζεται να τοποθετηθεί σε σημείο που να το βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Σε αντίθεση με τα απλά αυτονομα φωτιστικα κηπου που προορίζονται περισσότερο για διακοσμητικό φωτισμό:

Διαφορές από τα αυτόνομα ηλιακά φωτιστικα κηπου

Τα μικρά αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά χρησιμοποιούνται για διακοσμητικό φωτισμό, αφού αντί για λαμπτήρες χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα led, οπότε δεν έχουν αρκετά δυνατό φωτισμό όπως το παραπάνω σύστημα που περιγράψαμε προηγουμένως.

Τα αυτόνομα φωτιστικα κηπου δεν διασυνδέονται μεταξύ τους καθώς και με το πάνελ και τους συσσωρευτές μέσω καλωδίων, αλλά κάθε φωτιστικό είναι ένα ολοκληρωμένο μικρό σύστημα με μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ, μπαταρία, ρυθμιστή και led.

φωτισμος κηπου

Τα αυτόνομα ηλιακά φωτιστικα κηπου έχουν όμως κάποια άλλα πλεονεκτήματα έναντι ενός κεντρικού φωτοβολταϊκού συστήματος φωτισμού κήπου, αφού:

  1. Δεν χρειάζονται καλωδίωση. Το κάθε φωτιστικό έχει ενσωματωμένα και τα ηλιακά στοιχεία και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρειάζεται.
  2. Είναι οικονομικότερα. Η μέση τιμή ενός ηλιακού φωτιστικού είναι περίπου 20 Ευρώ, οπότε με περίπου 100 Ευρώ τοποθετούμε 4-5 φωτιστικά.
  3. Δεν χρειάζεται να τα εγκαταστήσει ηλεκτρολόγος. Η μεταλλική βάση τους βυθίζεται πολύ εύκολα στο έδαφος, σε σημεία όμως που να τα βλέπει το φως του ήλιου τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Όσα περισσότερα led φωτίζουν μέσα στο κάθε φωτιστικό, τόσο εντονότερο είναι και το φως. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να φωτίσουν ένα χώρο όπως οι λαμπτήρες των 7W ή 9W. Γι’ αυτό προορίζονται περισσότερο για διακοσμητικό φωτισμό ή για το φωτισμό ενός διαδρόμου κ.λπ.

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται μια μικτή εφαρμογή διακοσμητικού φωτισμού κήπου με led (μπλε και πράσινο) και φωτιστικά 12V 7W (λευκό), με συνολική κατανάλωση ρεύματος μόλις 70W την ώρα! Όσο καταναλώνει δηλαδή ένας απλός λαμπτήρας πυράκτωσης σε ένα δωμάτιο.

Επόμενο: Μετατροπή κλασικών φωτιστικών κήπου 230V AC σε ισχυρά ηλιακά φωτιστικα κηπου 12V DC.

Δείτε το Καλάθι Αγορών | Το προϊόν προστέθηκε επιτυχώς στο καλάθι

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.