Τα Φωτοβολταικα iQsolarpower σε Twitter, Facebook και Google+ | Follow us:

 • Φωτοβολταικα DIY
  Do It Yourself
  Φτιάξ' το μόνος σου
  Mε φωτοβολταϊκά και όχι μόνο!
  Πως να φτιάξεις μόνος σου κατασκευές με φωτοβολταϊκά, ηλιακό φουρνάκι,
  και ηλιακό αερόθερμο. Μετέτρεψε το ποδήλατό σου σε ηλεκτρικό και πολλά άλλα.
  Do it Yourself ...φιλικό προς το περιβάλλον!
  Φωτοβολταικο Πανελ
 • Video για Φωτοβολταικα
  Πλαίσιο Εικόνας Solar
  Τα καλύτερα Video
  Η πρόταση της ημέρας
  Παρακολουθήστε εδώ νέες επιλογές video σχετικές με τα
  φωτοβολταικα, τις ιδιοκατασκευές "φτιάξ' το μόνος σου", το
  περιβάλλον και όχι μόνο.

Φωτισμός κήπου με φωτοβολταϊκά

Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για τον κήπο: Ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας για τον φωτισμό ενός κήπου, διαφέρει από ένα συνηθισμένο σύστημα που τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ στο ότι ακριβώς, δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ αλλά τροφοδοτείται με ρεύμα που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια.

Η καρδιά ενός τέτοιου συστήματος είναι το φωτοβολταϊκό πάνελ που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

 

Η ενέργεια που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον ήλιο, αποθηκεύεται για τη νύχτα σε έναν ειδικό συσσωρευτή (μπαταρία) 12V, κατάλληλο για εφαρμογές ηλιακής ενέργειας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και μια μεγάλη μπαταρία για τροχόσπιτα ή σκάφη θαλάσσης.

Η μπαταρία αυτή έχει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα για να τροφοδοτεί τα φωτιστικά με ρεύμα για αρκετές νύχτες, ακόμα και αν έχουμε μερικές μέρες χωρίς καθόλου ηλιοφάνεια.

Οι διαφορές από ένα συνηθισμένο σύστημα που τροφοδοτείται από το δίκτυο της ΔΕΗ. εντοπίζονται σε τρία σημεία:

 1. Στα φωτιστικά τοποθετούνται λαμπτήρες 12V αντί για λαμπτήρες 230V.
 2. Χρησιμοποιούνται καλώδια μεγαλύτερης διατομής στις συνδέσεις (με μεγαλύτερο πάχος).
 3. Το σύστημα δεν καταλήγει στο ρολόι της ΔΕΗ, αλλά σε έναν συσσωρευτή (μπαταρία) ο οποίος επαναφορτίζεται από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ.
συνδεσμολογια φωτοβολταικων

Για κάθε 4-5 φωτιστικά απαιτείται ένα πάνελ ισχύος περίπου 130Wp, ένας συσσωρευτής (μπαταρία) χωρητικότητας περίπου 150ΑΗ κι ένας ρυθμιστής φόρτισης του συσσωρευτή. Μεταξύ του συσσωρευτή και των φωτιστικών τοποθετείται και μια ασφάλεια. Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος είναι περίπου 1.200 Ευρώ.

Λόγω χρήσης ηλιακής ενέργειας, ένα τέτοιο σύστημα με 15 φωτιστικά συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης 500 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε έτος. Ισοδύναμα, σα να φυτέψαμε άλλα 10 δέντρα στον κήπο μας!

Η φωτεινότητα των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας 12V των 9W για παράδειγμα, αντιστοιχεί σε αυτή κλασικών λαμπτήρων πυράκτωσης των 40W, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ ικανοποιητικό φωτισμό κήπου.

Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι τα φωτιστικά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αφού μόνο το φωτοβολταϊκό πάνελ χρειάζεται να τοποθετηθεί σε σημείο που να το βλέπει απ' ευθείας ο ήλιος τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Σε αντίθεση με τα απλά αυτόνομα φωτιστικά κήπου που προορίζονται περισσότερο για διακοσμητικό φωτισμό.

Αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά κήπου

Τα μικρά αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά χρησιμοποιούνται για διακοσμητικό φωτισμό, αφού αντί για λαμπτήρες χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα led.

Έχουν όμως άλλα πλεονεκτήματα, αφού:

φωτισμος κηπου
 1. Δεν χρειάζονται καλωδίωση. Το κάθε φωτιστικό έχει ενσωματωμένα και τα ηλιακά στοιχεία και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρειάζεται.
 2. Είναι οικονομικότερα. Η μέση τιμή ενός ηλιακού φωτιστικού είναι περίπου 20 Ευρώ, οπότε με περίπου 100 Ευρώ τοποθετούμε 4-5 φωτιστικά.
 3. Δεν χρειάζεται να τα εγκαταστήσει ηλεκτρολόγος. Η μεταλλική βάση τους βυθίζεται πολύ εύκολα στο έδαφος, σε σημεία όμως που να τα βλέπει το φως του ήλιου τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Όσα περισσότερα led φωτίζουν μέσα στο κάθε φωτιστικό, τόσο εντονότερο είναι και το φως.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να φωτίσουν ένα χώρο όπως οι λαμπτήρες των 7W ή 9W. Γι' αυτό προορίζονται περισσότερο για διακοσμητικό φωτισμό ή για το φωτισμό ενός διαδρόμου κ.λπ.

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται μια μικτή εφαρμογή διακοσμητικού φωτισμού κήπου με led (μπλε και πράσινο) και φωτιστικά 12V-9W (λευκό), με συνολική κατανάλωση ρεύματος μόλις 70W την ώρα! Όσο καίει δηλαδή ένας απλός λαμπτήρας πυράκτωσης σε ένα δωμάτιο.

ΝΕΟ: Φτιάξ΄ το μόνος σου: Ισχυρά φωτιστικά κήπου με ηλιακή ενέργεια

Παρακάτω θα βρείτε και άλλα άρθρα για τα φωτοβολταικα και την ηλιακή ενέργεια, χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Επικοινωνία

Δωρεάν Ενημερωτικό Δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε με email μια φορά το μήνα ενημέρωση για άρθρα και νέες κατασκευές με φωτοβολταϊκά!

Στείλτε μου απλά τη διεύθυνση e-mail στην οποία θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο:


Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σας προστατεύονται.

Contact Form

Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να έρθετε σε επαφή μαζί μου. Η ηλιακή ενέργεια και οι ιδιοκατασκευές με φωτοβολταικα είναι το πάθος μου και μου αρέσει να μιλάω γι' αυτά! Αν θέλετε να με γνωρίσετε λίγο καλύτερα πριν επικοινωνήσετε μαζί μου, διαβάστε εδώ ένα πολύ σύντομο βιογραφικό.

Όνομα:

Διεύθυνση e-mail:

Μήνυμα:

Προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα μηνύματα εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Άρα λοιπόν, σαββατοκύριακα και εορτές η απάντηση μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω :)

Θεματικές Ενότητες

Φτιάξε μόνος σου ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, έναν ηλιακό φορτιστή μπαταριών, μια γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και πολλά άλλα!

Πρωτότυπες κατασκευές ή βελτιώσεις που εξοικονομούν χρήματα, προστατεύουν το περιβάλλον και αποτελούν πολύ ενδιαφέροντα project για το σαββατοκύριακο!

Εδώ θα βρεις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και πολλές φωτογραφίες για να το φτιάξεις μόνος σου με φωτοβολταικα...

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε, με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταικα, ηλιοθερμία, κ.ά.), να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από μεγάλη καταστροφή όπως σεισμός, τρομοκρατική ενέργεια, πυρκαγιά, black-out κ.ά.

Για αυτονομία σε ενέργεια, φωτισμό, επικοινωνίες, πόσιμο νερό, μαγείρεμα και για μετακίνηση με ηλιακή ενέργεια...

Εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Η ενότητα αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με βίντεο, φωτογραφίες, παρουσιάσεις έτοιμων ηλεκτρικών ποδηλάτων, βίντεο, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά άρθρα για το ηλεκτρικό ποδήλατο, τις μπαταρίες λιθίου (π.χ. LiFePO4) ή μολύβδου (π.χ. GEL) και πολλά άλλα.

Εδώ θα βρεις οδηγίες μετατροπής ενός κανονικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο με ένα ΚΙΤ μετατροπής, ενημερωτικά άρθρα, παρουσιάσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά ποδήλατα...

Τι είναι η ηλιακή ενέργεια, τι κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης της μπαταρίας, που είναι χρήσιμος ένας αντιστροφέας (inverter 220V), τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας συσσωρευτής 12V;

Πως γίνεται η συνδεσμολογία των φ/β πάνελ με το ρυμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον αντιστροφέα; Τι είναι το αυτόνομο φ/β σύστημα για το σπίτι ή την αγροικία, το τροχόσπιτο ή την τροχοβίλα, το σκάφος ή το αυτοκίνητο;

Τι είναι το διασυνδεδεμένο φ/β σύστημα με το δίκτυο της ΔΕΗ; Πολλά πρακτικά παραδείγματα για άμεση εφαρμογή...

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

Πρώτο και Μεγαλύτερο!

Το πρώτο στην κατηγορία του site στην Ελλάδα, είναι τώρα και το μεγαλύτερο στον κόσμο!

Περισσότερα →


Αγορές Φωτοβολταϊκών

Που μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές που βλέπετε εδώ.

Περισσότερα →


Όλες οι Κατασκευές

Σε αυτή τη σελίδα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ιδιοκατασκευές do it yourself (DIY) με φωτοβολταικα - και όχι μόνο.

Περισσότερα →