Φωτοβολταικα, μπαταριες, τιμες

By on 12/03/2014. Posted in . Tagged as , , .

Μετά την αναλυτική περιγραφή κάθε μέρους από το οποίο αποτελείται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα (φωτοβολταικα πανελ, μπαταρίες, ρυθμιστές φόρτισης, inverter) και τις τιμες τους, εδώ θα δούμε πως μπορούμε να υπολογίσουμε το κατάλληλο μέγεθος και την τιμη για ένα ολοκληρωμένο αυτονομο σύστημα με φωτοβολταικα. Φυσικά με έναν πρακτικό εμπειρικό τρόπο υπολογισμού του μεγέθους και της κατανάλωσης ενός μικρού αυτόνομου συστήματος για Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Προς το παρόν δηλαδή αφήνουμε έξω τους υπολογισμούς για το χειμώνα επειδή μας οδηγούν αναγκαστικά σε αρκετά μεγαλύτερο σύστημα (επειδή το χειμώνα η ηλιοφάνεια είναι αρκετά μικρότερη).

Στο τέλος θα δούμε και τις τιμες που ισχύουν στην αγορά για φωτοβολταικα, μπαταριες κ.λπ.

Για να υπολογίσουμε πόσα φωτοβολταικα πανελ και πόσες μπαταριες πρέπει να έχει το σύστημά μας, πρέπει να υπολογίσουμε τη συνολική ημερήσια κατανάλωση ρεύματος που θα έχουμε. Αυτή η διαδικασία περιγράφεται εδώ με έναν συνοπτικό και εύκολα κατανοητό εμπειρικό τρόπο, ώστε να μπορεί να υπολογίσει το απαιτούμενο μέγεθος του απαιτούμενου συστήματος ακόμη και κάποιος που δεν είναι ειδικός.

Υπολογισμός κατανάλωσης

Πρώτα πρέπει να υπολογίσουμε την κατανάλωση κάθε συσκευής (οι τιμες που αφορούν την κατανάλωση κάθε συσκευής αναγράφονται σε κάποιο ταμπελάκι πάνω της ή στο καλώδιο ρεύματος). Ας υποθέσουμε π.χ. ότι θέλουμε να έχουμε 3 λαμπτήρες οικονομίας 15W και μία τηλεόραση 22″ που καταναλώνει 40W.

Ένας λαμπτήρας οικονομίας 15W καταναλώνει 15W την ώρα. Σε 4 ώρες 60 βατώρες (4 ώρες Χ 15W). Τρεις τέτοιοι λαμπτήρες από 4 ώρες ο κάθε ένας, καταναλώνουν συνολικά 180 βατώρες (3 λαμπτήρες Χ 4 ώρες Χ 15W).

Μια τηλεόραση 15 ιντσών που καταναλώνει περίπου 40W σε μια ώρα, καταναλώνει σε 5 ώρες λειτουργίας συνολικά 200 βατώρες (5 ώρες Χ 40W).

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε την κατανάλωση και άλλων συσκευών και στο τέλος να αθροίσουμε τις τιμες αυτές των καταναλώσεων, για να βρούμε τη συνολική κατανάλωση του συστήματος (η τιμες αυτές της κατανάλωση κάθε συσκευής αναγράφονται συνήθως πάνω σε κάποιο μέρος της συσκευής ή πάνω στο τροφοδοτικό/μετασχηματιστή της).

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα λοιπόν, οι λαμπτήρες και η τηλεόραση θα καταναλώνουν συνολικά 380 Wh (βατώρες) κάθε μέρα.

Υπολογισμός μεγέθους φωτοβολταικου πανελ

Για να βρούμε το σωστό μέγεθος του απαιτούμενου φωτοβολταϊκού διαιρούμε αρχικά τον αριθμό αυτό με την τιμη 5, όσες συμβατικά είναι γι’ αυτό οι χρήσιμες ώρες ηλιοφάνειας (ουσιαστικά πρόκειται για συντελεστή και όχι για πραγματικές ώρες ηλιοφάνειας). Έτσι έχουμε περίπου 380/5 = 75Wp, που είναι η απαιτούμενη ισχύς του φωτοβολταϊκού (αν θέλαμε να υπολογίσουμε και για τους χειμερινούς μήνες Νοέμβριο ως Φεβρουάριο θα διαιρούσαμε δια 3 αντί του 5).

> Πολλές πληροφορίες για τα φωτοβολταικα πανελ εδώ.

Υπολογισμός μεγέθους μπαταρίας (συσσωρευτή 12V)

Αντίστοιχα, για να βρούμε το σωστό μέγεθος της μπαταρίας, πολλαπλασιάζουμε το λιγότερο επί την τιμη 2 (για να προκύψει διπλάσιο μέγεθος μπαταρίας, ώστε να μην την αδειάζουμε πλήρως κάθε μέρα αλλά μόνο κατά 50% – αλλιώς μειώνεται πολύ σημαντικά τη διάρκεια ζωής της).

Έτσι έχουμε λοιπόν 380Wh Χ 2 = σχεδόν 800 Wh, που είναι η απαιτούμενη χωρητικότητα της μπαταρίας σε βατώρες (Wh). Επειδή όμως η χωρητικότητα των μπαταριών αναφέρεται συνήθως σε Ah (αμπερώρια), διαιρούμε με την τάση της μπαταρίας (για 12βολτα συστήματα δηλαδή διαιρούμε με 12V): 800Wh / 12V = περίπου 65Ah.  Έτσι βρήκαμε λοιπόν και την απαιτούμενη χωρητικότητα των συσσωρευτών σε αμπερώρια (Ah). Όσο μεγαλύτερη τιμη από αυτό το μέγεθος επιλέξουμε τελικά, τόσο το καλύτερο για την μακροζωία της μπαταρίας.

Δεν χρησιμοποιούμε μπαταρία αυτοκινήτου αλλά συσσωρευτή βαθιάς εκφόρτισης. Η μπαταρία αυτοκινήτου θα χαλάσει πολύ σύντομα, οπότε σε βάθος χρόνο είναι οικονομικότερη μια μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης και ας είναι ακριβότερη αρχικά κατά την αγορά της.

Τέλος, αυξάνουμε το μεγεθος του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας κατά τουλάχιστον 30% για να προβλέψουμε και για τις απώλειες που αναπόφευκτα θα έχει το σύστημα. Έτσι καταλήγουμε σε φωτοβολταϊκά πάνελ γύρω στα 100 Wp και μπαταρία τουλάχιστον 85-100 Ah. Για τις μπαταρίες θα ακούσετε πολλές φορές ότι όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα, τόσο το καλύτερο για τη διάρκεια ζωής τους και όχι μόνο. Έτσι είναι!

Όλα αυτά για αυτονομία φωτοβολταικου συστηματος για μια ημέρα. Αν θέλουμε να προβλέψουμε και για 2 συνεχόμενες ημέρες συννεφιάς, διπλασιάζουμε τα μεγέθη του φ/β και της μπαταρίας που καταλήξαμε παραπάνω.

> Πολλές πληροφορίες για τις μπαταριες για φωτοβολταικα εδώ.

Ο inverter DC σε AC 220V-230V

Αν οι συσκευές μας είναι 12V τις συνδέουμε πάνω στη μπαταρία (ή στον ρυμθιστή φόρτισης, αν έχει τέτοια δυνατότητα). Αν κάποιες συσκευές θέλουν 230V χρησιμοποιούμε inverter 230V. Το μέγεθός του εξαρτάται από τα συνολικά Watt των συσκευών που θα λειτουργούν ταυτόχρονα (υπόψιν ότι κάποιες συσκευές όπως π.χ. ψυγεία, μηχανήματα, αντλίες κ.ά. μπορεί να τραβήξουν στιγμιαία κατά την εκκίνηση μέχρι και δεκαπλάσια Watt ισχύος από τα ονομαστικά τους άρα επιλέγουμε αντίστοιχα μεγάλο inverter).

Inverter υπάρχουν οι λεγόμενοι τροποποιημένου ημίτονου και οι σχετικά ακριβότεροι καθαρού ημίτονου. Προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη τους inverter με καθαρό ημίτονο και μάλιστα τους καλούς και επώνυμους και ας κοστίζουν ακριβά. Η ζωή σας και οι συσκευές σας αξίζουν περισσότερα… Οι καλοί inverters έχουν και χαμηλότερη κατανάλωση από τη μπαταρία αλλά αντέχουν και στις πιο δύσκολες συνθήκες, εκεί που οι φθηνοί inverters καταστρέφονται με χαρακτηριστική ευκολία και συχνότητα.

> Πολλές πληροφορίες για τους inverter εδώ.

Αυτός είναι ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού για τόσο μικρά φωτοβολταικα συστήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Σε μεγαλύτερα συστήματα πρέπει να ακολουθήσουμε μια ποιο επαγγελματική προσέγγιση με αναλυτική μελέτη. Παρακάτω θα δούμε τις τιμες για τα φωτοβολταικα πανελ, τις μπαταριες και τον μετατροπεα (inverter).

Τιμες για φωτοβολταικα, μπαταριες, ρυθμιστή, inverter

Οι τιμες των φωτοβολταϊκών συστημάτων ποικίλλουν, ανάλογα με τον τιμοκατάλογο κάθε εταιρείας φωτοβολταικων. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμες λιανικής για ένα φωτοβολταικο μεγάλο πανελ είναι σήμερα περίπου 1,00 ευρώ ανά Wp ισχύος, ενώ η τιμη ενός μικρού φωτοβολταϊκού πανελ είναι λίγο μεγαλύτερη (περίπου 1,50 ευρώ ανά Wp).

Αντίστοιχα, η τιμη μιας μπαταρίας κλειστού τύπου βαθιάς εκφόρτισης είναι λίγο κάτω από 2 ευρώ ανά Ah χωρητικότητας. Οι τιμες ενός αντιστροφέα (inverter) ποικίλλουν πολύ ανάλογα με τον τύπο, τη μάρκα και την ισχύ, ενώ οι τιμες ενός ρυθμιστή φόρτισης είναι σχετικά χαμηλές, τουλάχιστον σε σχέση με τις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ ή των μπαταριών του συστήματος.

Δείτε εδώ αναλυτικότερα τιμες ανά είδος και για διάφορα μοντέλα.

Έτσι, η τιμη για ένα φωτοβολταικο πάνελ 240-250 Wp κυμαίνεται γύρω από τα 220,00 ευρώ αν είναι φθηνό κινέζικο ή …δήθεν ευρωπαϊκό/αμερικάνικο (καλή τύχη) έως και αρκετά πάνω από τα 250,00 ευρώ για τα καλά και επώνυμα φωτοβολταικα πανελ που κατασκευάζονται πραγματικά με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να αντέξουν πάνω από 25 χρόνια σε εξωτερικό περιβάλλον.

Αντίστοιχα, οι τιμές των μπαταριών βαθιάς εκφόρτισης με χωρητικότητα 200 Ah είναι λίγο κάτω από τα 350,00 ευρώ για τις φθηνές μπαταριες (ανεξάρτητα από χώρα κατασκευής, είναι φθηνές επειδή αντέχουν λίγους κύκλους χρήσης) και λίγο πάνω από 350,00 ευρώ για τις καλές και επώνυμες μπαταριες που παρέχουν αυξημένη διάρκεια ζωής ακόμη και με βαριά χρήση.

Οι τιμές των ρυθμιστών φόρτισης 10Α ξεκινάνε από περίπου 20 ευρώ και οι τιμές των καλών και επώνυμων inverter 2.000 Watt καθαρού ημίτονου είναι περίπου 1.000,00 ευρώ. Η τιμη ενός inverter τροποποιημένου ημίτονου είναι αρκετά χαμηλότερη – όχι τυχαία – και προσωπικά ΔΕΝ συστήνω inverter τροποποιημένου ημίτονου για πολλούς λόγους (εκτός κι αν πρόκειται για περιστασιακή χρήση).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.