Ρυθμιστες Φορτισης Μπαταριας

By on 12/03/2014. Posted in . Tagged as , , , , .

Οι Ρυθμιστες Φορτισης

Εδώ θα δούμε τι είναι και πως λειτουργούν οι Ρυθμιστες Φορτισης των μπαταριων στα φωτοβολταικα συστήματα. Ο ρυθμιστης φορτισης είναι μια απλή ηλεκτρονική συσκευή που φροντίζει για τη σωστή φόρτιση των συσσωρευτών (μπαταριών) του φωτοβολταικου συστήματος.

Οι ρυθμιστες φορτισης ελέγχουν τη διαδικασία φόρτισης και σταματούν τη φόρτιση όταν διαπιστώσουν ότι η μπαταρία έχει φορτιστεί πλήρως. Αλλιώς θα υπήρχε ο σοβαρός κίνδυνος να καταστραφεί η μπαταρία.

Επειδή οι μπαταρίες έχουν την τάση να αποφορτίζονται σταδιακά ακόμα κι αν δεν τροφοδοτούν με ρεύμα κάποια συσκευή, ο ρυθμιστης φορτισης φροντίζει αυτόματα να ξαναρχίσει η διαδικασία φόρτισης της μπαταρίας όταν διαπιστώσει ότι η τάση της έπεσε κάτω από το επίπεδο της πλήρους φόρτισης.

Αρκετοί ρυθμιστες φορτισης έχουν υποδοχή πάνω στην οποία συνδέουμε τις ηλεκτρικές συσκευές που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε από τη μπαταρία. Έτσι, έχουν την επιπλέον δυνατότητα να διακόψουν τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών όταν διαπιστώσουν ότι η μπαταρία κοντεύει να αδειάσει πλήρως, προστατεύοντάς την πάλι με αυτό τον τρόπο από πλήρη αποφόρτιση που θα οδηγούσε στην καταστροφή της.

Επιλογή του σωστού ρυθμιστη φορτισης

Το μέγεθος του ρυθμιστη φορτισης εξαρτάται από το μέγεθος των φωτοβολταικων που θα συνδέουμε πάνω του. Πρέπει να υπερκαλύπτει την συνολική ένταση σε Ampere των φωτοβολταϊκών. Αν, για παράδειγμα, η ονομαστική ένταση σε Ampere των φωτοβολταικων είναι 10Α, τότε πρέπει να επιλέξουμε ένα ρυθμιστή φόρτισης 12Α.

Επίσης, πρέπει να είναι κατάλληλος και για την τάση του φωτοβολταικού συστηματος. Αν τα φωτοβολταικα βγάζουν συνολική τάση 12V, επιλέγουμε ρυθμιστή για φωτοβολταικα 12V. Αν τα φωτοβολταικα μας βγάζουν συνολική τάση 24V, επιλέγουμε ρυθμιστη για φωτοβολταϊκά 24V κ.ο.κ.

Τέλος, μια ακόμη διάκριση μεταξύ των ρυθμιστων φορτισης έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας τους. Έτσι λοιπόν υπάρχουν ρυθμιστες φορτισης τύπου PWM και ρυθμιστές τύπου MPPT. Στις τεχνικές λεπτομέρειες θα μπούμε σε άλλο άρθρο. Εδώ ας πούμε απλώς ότι οι ρυθμιστές MPPT υπερτερούν αφού εκμεταλλεύονται (υπό συνθήκες) περισσότερη ενέργεια από τα φωτοβολταικα πάνελ (10-20% περισσότερο από τους PWM).

Προσοχή όμως στους …δήθεν MPPT που κυκλοφορούν. Τους ξεχωρίζετε από τη χαμηλή τιμή, αλλά και από το μικρό βάρος τους λόγω απουσίας των κατάλληλων ηλεκτρονικών και πηνίων (π.χ. κάτω από 2 κιλά για έναν ρυθμιστή 20Α).

Καλό είναι να προβλέπουμε και για το μέλλον. Αν έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε το φωτοβολταϊκό μας σύστημα με περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ στο μέλλον, τότε καλό είναι να επιλέξουμε μεγαλύτερους ρυθμιστες φορτισης σήμερα, για να καλύπτουν και τις μελλοντικές ανάγκες.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.